ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reuters: Investitorii văd deodată riscuri excesive în Europa Centrală şi de Est

20 Noiembrie 2021   |   Agerpres

UE se confruntă cu o criză a migranţilor la frontierele estice, iar blocul comunitar susţine că este alimentată de Belarus, tensiunile dintre Ucraina şi Rusia răbufnesc din nou, Bruxellesul este blocat într-o dispută cu guvernele din Polonia şi Ungaria privind statul de drept şi democraţia, iar România nu are guvern.

 
 
Pieţele financiare în mod normal predictibile din Europa Centrală şi de Est (CEE) sunt deodată dinamice, regiunea confruntându-se cu cele mai diverse riscuri economice şi geopolitice din ultimele decenii, iar investitorii internaţionali încep să le urmărească atent, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

UE se confruntă cu o criză a migranţilor la frontierele estice, iar blocul comunitar susţine că este alimentată de Belarus, tensiunile dintre Ucraina şi Rusia răbufnesc din nou, Bruxellesul este blocat într-o dispută cu guvernele din Polonia şi Ungaria privind statul de drept şi democraţia, iar România nu are guvern.

Investitorii au privit mult timp regiunea ca pe un fel de hibrid, unde puteau beneficia de ratele scăzute ale dobânzilor din UE, dar zona nu era deplin în afara orbitei Rusiei, în special la periferie.

Cea mai recentă serie de evenimente este imposibil de compartimentat, chiar dacă sunt importante pentru cei care urmăresc evoluţiile de pe pieţe creşterea semnificativă a inflaţiei şi majorarea numărului de cazuri de COVID-19.

Forintul ungar, zlotul polonez, leul românesc, rubla rusească şi rubla din Belarus sunt cinci dintre cele opt monede cu cele mai slabe performanţe pe plan global luna aceasta, iar pieţele bursiere din Europa de Est au cea mai slabă evoluţie de peste un an.

"Bine aţi revenit pe pieţele emergente", este titlul unui raport al JPMorgan referitor la sporirea presiunilor în regiune, după ani de calm relativ.

Mii de migranţi încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană dinspre Belarus. Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni, iar mai multe mii de persoane au rămas blocate la frontiera polonezo-belarusă, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de Moscova, şi Bruxelles.

Europenii acuză regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi - majoritatea provenind din Orientul Mijlociu - eliberându-le vize, ca să se răzbune pentru sancţiunile occidentale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia cu privire la orice nouă "acţiune agresivă" la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări "importante şi neobişnuite" de trupe ruseşti.

România încă încearcă să încropească un guvern, în timp ce apelurile la separatism din Bosnia reprezintă un avertisment al revenirii conflictelor etnice în Balcani.

"Vedem efecte asupra majorităţii activelor", a explicat Viktor Szabo, de la firma de investiţii abrdn, făcând referire la deprecierea monedelor din Ucraina şi Rusia şi a unor bonduri guvernamentale din regiune.

Deşi tensiunile geopolitice au dominat ştirile, analistul Manik Narain de la UBS avertizează asupra deteriorării semnificative a fundamentelor economice din Europa Centrală şi de Est.

Creşterea importurilor şi problemele din lanţurile de aprovizionare în sectoare cheie de export, cum ar fi producţia auto, vor duce probabil în Polonia la primul deficit al balanţei comerciale din 2012. Disputa îndelungată cu Bruxellesul ar putea fi costisitoare, dacă nu va fi rezolvată, a declarat Narain.

JPMorgan estimează că deteriorarea poziţiilor conturilor curente implică adâncirea deficitelor în Polonia, Cehia şi Ungaria, ceea ce ar duce la deprecierea suplimentară a monedelor şi, alături de creşterea preţului la gaze cu 300% anul acesta, ar alimenta inflaţia şi ar forţa băncile centrale să majoreze în continuare dobânzile.

"Dacă deteriorarea balanţei de plăţi se dovedeşte de lungă durată, ne aşteptăm la o volatilitate valutară mai ridicată în regiune", se arată în raportul JPMorgan.

Şi costurile de împrumut vor creşte. În prezent, inflaţia în cele trei mari economii din CEE - Polonia, Cehia şi Ungaria - este în medie de aproximativ 6,5%. Dacă sfârşeşte prin a se stabili între 3-5%, randamentele obligaţiunilor pe 10 ani în regiune ar putea atinge 3,9% - 5,2% - un nivel mult mai ridicat decât în ultimii ani.

Lyubka Dushanova, specialist la State Street Global Advisors, consideră că băncile centrale din CEE trebuie să acţioneze, deoarece pierderea credibilităţii în lupta cu inflaţia provoacă slăbiciunea pieţei.

"Este dificil să distilezi tensiunile geopolitice de cadrul macroeconomic. Vom vedea probabil o perioadă dificilă în regiune", a apreciat Dushanova.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10871 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...