România ar putea înregistra până în 2040 o creştere economică de aproximativ 26 de miliarde de dolari (studiu)
09 Noiembrie 2021
AgerpresMGI a realizat o cercetare detaliată pentru a identifica acei indicatori care pot determina îmbunătăţirea sănătăţii românilor şi ulterior a calculat beneficiile sociale şi economice care pot rezulta.
România ar putea înregistra până în 2040 o creştere economică de aproximativ 26 miliarde de dolari, iar presiunea pe care problemele de sănătate o pun pe sistemul medical românesc ar putea scădea cu până la 36% în următorii 20 de ani, dacă s-ar investi masiv în domeniul sanitar, conform unui raport a McKinsey Global Institute.
MGI a realizat o cercetare detaliată pentru a identifica acei indicatori care pot determina îmbunătăţirea sănătăţii românilor şi ulterior a calculat beneficiile sociale şi economice care pot rezulta.
Conform studiului, o sănătate mai bună a populaţiei ar putea însemna un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari până în 2040, aşadar o creştere totală cu 9% şi una de 0,4% anual. Aproape jumătate dintre beneficiile economice ar putea rezulta dintr-o mai mare implicare pe piaţa muncii, o treime din scăderea problemelor de sănătate, în timp ce restul ar putea rezulta din creşterea productivităţii muncii şi scăderea numărului de decese premature.
Compania menţionează că populaţia României are tendinţa de a îmbătrâni şi a scădea, având vârsta medie de 43 de ani, mai mult cu zece ani faţă de anul 2000. În timp ce rata natalităţii a scăzut, cea a deceselor a luat amploare, poziţionând România ca una dintre ţările cu cea mai mare medie a mortalităţii din Europa Centrală şi de Est. Aproximativ 57% dintre decese sunt provocate de boli cardiovasculare, acestea ocupând primul loc în rândul cauzei mortalităţii românilor.
Aproximativ 63% dintre cei care au probleme din cauza sănătăţii precare (incluzând morbiditatea şi mortalitatea) sunt persoane din categoria populaţiei active - ceea ce reprezintă un risc suplimentar pentru economia ţării.
Presiunea pe care o reprezintă bolile pentru sistemul medical in România ar putea fi redusă cu 36% în următorii 20 de ani prin utilizarea la scară mai largă a metodelor deja cunoscute, cum ar fi administrarea de vaccinuri, adoptarea unor obiceiuri mai sănătoase, extinderea accesului la asistenţă medicală primară şi îmbunătăţirea accesului la medicamentele prescrise. În cazul bolilor cardiovasculare, această presiune ar putea scădea şi mai mult - cu 39%. O strategie naţională de sănătate detaliată şi uşor de accesat, care să includă politici de reducere a bolilor cardiovasculare, ar putea contribui la soluţionarea acestei probleme.
"Transformarea domeniului sănătăţii la nivel naţional este o provocare, aşa cum au demonstrat încercările de reformă din trecut, dar măsurile luate în criza COVID-19 au arătat că o schimbare rapidă este posibilă atunci când este necesară. Dacă ar crea o strategie naţională de sănătate axată pe prevenţie mai degrabă decât pe tratament, România ar putea construi bazându-se pe aceste schimbări şi ar putea să transforme sănătatea într-o prioritate pentru toţi - indivizi, companii şi guverne", a declarat Alexandru Filip, Managing Partner al biroului McKinsey&Company din România. editor: Oana Tilică
În acelaşi timp, concentrarea pe metode care s-au dovedit de succes în domeniul sănătăţii ar putea aduce un beneficiu suplimentar de 1,70 dolari pentru fiecare dolar investit în economia românească. Costurile de implementare ar putea fi mai mult decât compensate prin creşterile de productivitate în furnizarea de servicii medicale, conform cercetării MGI.
"Ideea că sănătatea poate fi o investiţie pentru randamentul economic, mai mult decât un simplu cost, a fost în mare parte absentă din discuţiile politice ale ultimilor ani. Confruntarea cu pandemia ne oferă o ocazie unică de a recunoaşte acest fapt şi de a lua măsurile necesare pentru a promova atât sănătatea, cât şi prosperitatea la scară largă. România nu îşi poate permite să rateze această ocazie", a adăugat Alexandru Filip.
McKinsey & Company este o firmă globală de consultanţă în management. Compania este prezentă în peste 65 de ţări şi 130 de oraşe.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10907 / 18084 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...