INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
08 Decembrie 2024
B. A. & M. T.Kinstellar în România are o capacitate și mai mare de a oferi soluții cuprinzătoare, bazate pe o abordare multidisciplinară.
Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar a fost un proces bine planificat și gestionat, cu o tranziție fluidă, în care toate operațiunile, sistemele IT, documentele și procedurile interne au fost transferate în mod armonios. ”A fost esențial, pentru noi, ca echipa să fie pe deplin funcțională și pe durata transferului, și din momentul integrării, iar toate resursele să fie perfect aliniate cu noile structuri ale Kinstellar. Am asigurat continuitatea serviciilor la cele mai înalte standarde, fără a afecta clienții Noerr. În prezent, echipa este complet integrată în structura Kinstellar. Mesajul transmis este unul de continuitate”, a precizat Iulian Sorescu, Financial Advisor Partner și Head of the local Financial, State Aid & Management Consulting services la Kinstellar, într-un interviu acordat BizLawyer.
El spune că în cadrul echipei Kinstellar Tax and Financial Advisory continuă să performeze aceiași experți, aceeași echipă - multe dintre proiecte, continuând și pe durata acestui transfer al operațiunilor. ”De acum înainte totul se va întâmpla sub umbrela Kinstellar – în aceeași măsură o platformă extinsă de servicii juridice, de consultanță financiară care va livra proiecte multidisciplinare complexe”, a adăugat Iulian Sorescu.
Echipa Kinstellar Tax and Financial Advisory continuă să ofere o gamă largă de servicii, de la audit și consultanță financiară la ajutoare de stat, managementul riscurilor și optimizarea fiscală. Echipa este coordonată de Iulian Sorescu, cu focus pe consultanța financiară și ajutoare de stat, de Theodor Artenie, care coordonează divizia de taxe și de Nicoleta Florea, care conduce divizia de contabilitate și salarizare.
”Avem o cerere constantă din partea companiilor internaționale care doresc să intre pe piața din România și să își optimizeze structurile fiscale, dar și în cadrul unor tranzacții mai complexe, de pildă fuziuni și achiziții, ori restructurări – pentru toate e nevoie de lucru impreuna, un furnizor de servicii care oferă toate soluțiile – ajutoare de stat, aspecte de drept corporativ, drept imobiliar, dreptul muncii, consultanță financiară ori de taxe”, mai spune Iulian Sorescu, care anticipează o creștere semnificativă în 2025, pe măsură ce nevoia de consultanță fiscală și financiară continuă să crească în contextul economic actual.
Mai multe despre activitatea echipei de consultanți fiscali, business și financiari și proiectele în care specialiștii Kinstellar din această practică au fost implicați în ultimul an sau la care lucrează în acest moment, dar și despre piața fiscală și financiară din 2024, în interviul acordat de Iulian Sorescu publicației noastre.
BizLawyer: Vă rog să ne spuneți, chiar de la începutul acestui interviu, cum s-a finalizat transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar.
Iulian Sorescu: Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar a fost un proces bine planificat și gestionat, l-am finalizat cu succes. Ne-am concentrat pe o tranziție fluidă, astfel încât toate operațiunile, sistemele IT, documentele și procedurile interne să fie transferate în mod armonios. A fost esențial, pentru noi, ca echipa să fie pe deplin funcțională și pe durata transferului, și din momentul integrării, iar toate resursele să fie perfect aliniate cu noile structuri ale Kinstellar. Am asigurat continuitatea serviciilor la cele mai înalte standarde, fără a afecta clienții Noerr. În prezent, echipa este complet integrată în structura Kinstellar.
Ce ar trebui să știe clienții echipei de Tax and Finance din cadrul Noerr acum, după transferul la Kinstellar? S-a schimbat ceva în ceea ce privește echipa, sau poate modul de lucru?
Clienții noștri trebuie să știe că în cadrul echipei Kinstellar Tax and Financial Advisory continuă să performeze aceiași experți, aceeași echipă - multe dintre proiecte, de altfel, au continuat și pe durata acestui transfer al operațiunilor. De acum înainte totul se va întâmpla sub umbrela Kinstellar – în aceeași măsură o platformă extinsă de servicii juridice, de consultanță financiară care va livra proiecte multidisciplinare complexe.
Care este mesajul pe care îl transmiteți clienților dumneavoastră?
Mesajul nostru este unul de CONTINUITATE și, ne dorim noi, și de încredere. Suntem aceiasi.
Kinstellar în România are o capacitate și mai mare de a oferi soluții cuprinzătoare, bazate pe o abordare multidisciplinară. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel și internațional.
În mod mai clar - ce tip de servicii livrează echipa de consultanți fiscali, business și financiari? Ce tip de asistență oferiți, cum lucrează echipa dumneavoastră, cine coordonează, ce efective pot fi implicate?
Echipa Kinstellar Tax and Financial Advisory continuă să ofere o gamă largă de servicii, de la audit și consultanță financiară la ajutoare de stat, managementul riscurilor și optimizarea fiscală. Suntem specializați în oferirea de soluții personalizate pentru investiții, tranzacții complexe și servicii de contabilitate și salarizare. Echipa este coordonată de mine, Iulian Sorescu, cu focus pe consultanța financiară și ajutoare de stat, de Theodor Artenie, care coordonează divizia de taxe și de Nicoleta Florea, care conduce divizia de contabilitate și salarizare. Un rol important îl are și colegul nostru Andrei Copil, specializat în consultanță de management integrată cu restul serviciilor oferite.Cum ați caracteriza, în câteva fraze, piaţa generală în domeniu, în 2024?
Piața fiscală și financiară din 2024 este dinamică și continuă să se adapteze noilor reglementări internaționale. Cât privește piața investițiilor, aceasta este într-un moment de creștere susținută, tendință remarcată în ultimii 4-5 ani, practic perioada post-pandemie. Atât companiile locale, cât și cele internaționale manifestă un interes crescut pentru investiții în România, mai ales datorită oportunităților oferite de schemele de ajutor de stat. Vedem asta în numărul și magnitudinea companiilor ce își doresc să își extindă activitatea în România sau să intre pe această piață nouă, companii ce ne abordează pentru toate serviciile necesare unor astfel de extinderi sau investiții greenfield. Schemele de ajutor de stat oferă atractivitate crescută investițiilor din România și de foarte multe ori reprezintă plusul pentru care investitorii decid să aleagă România din lista scurtă a țărilor preferate.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
Cum sunt implicați colegii din departamentul financiar în proiectele avocaților? De unde vine cererea de proiecte pe acest segment? Vedeți condiții de creștere pentru această practică în 2025?
Echipa Kinstellar Tax and Financial Advisory colaborează îndeaproape cu avocații noștri pentru a oferi soluții integrate. Avem o cerere constantă din partea companiilor internaționale care doresc să intre pe piața din România și să își optimizeze structurile fiscale, dar și în cadrul unor tranzacții mai complexe, de pildă fuziuni și achiziții, ori restructurări – pentru toate e nevoie de lucru impreuna, un furnizor de servicii care oferă toate soluțiile – ajutoare de stat, aspecte de drept corporativ, drept imobiliar, dreptul muncii, consultanță financiară ori de taxe. Anticipăm, desigur, o creștere semnificativă în 2025, pe măsură ce nevoia de consultanță fiscală și financiară continuă să crească în contextul economic actual.
Cum vă adaptați serviciile de consultanță financiară pentru a răspunde unor reglementări financiare internaționale complexe?
Pe de-o parte, ne adaptăm prin actualizarea constantă a cunoștințelor echipei și prin colaborarea cu specialiști internaționali pentru a ne asigura că respectăm cele mai noi standarde și reglementări internaționale. De cealaltă parte, suntem foarte aproape de clientii nostri si lucrăm proactiv pentru a anticipa și soluționa problemele care ar putea apărea, în cadrul operațiunilor lor, în contextul schimbărilor legislative multiple.
Când efectuați un “health check” pentru o companie, ce factori considerați esențiali pentru a evalua stabilitatea financiară și operațională?
Când facem un „health check”, analizăm stabilitatea fluxurilor financiare, eficiența operațională, riscurile financiare și fiscale și conformitatea cu reglementările. Ne concentrăm pe identificarea punctelor slabe care ar putea afecta continuitatea afacerii. De asemenea, ne uităm la business și din punct de vedere operațional, de foarte multe ori unghiul operațional relevă anumite deficiențe ce nu pot fi identificate doar printr-o analiză financiară sau fiscală.
Sunteti unul dintre fondatorii State-Aid Academy în România. Vă rog să ne vorbiți puțin despre această initiativă și rezultatele sale.
Acum 5 ani am decis să mă implic și în partea educativă a ajutorului de stat, creând State Aid Academy pentru a oferi companiilor o înțelegere mai clară a oportunităților de ajutor de stat în România. Prin această inițiativă, oferim informații actualizate despre criteriile și importanța ajutorului de stat, împărtășim aceste detalii cu orice potențial investitor pentru care este foarte important să aibă o imagine cât mai completă asupra mediului investițional din România. Prin articole în presă, prezența ca speaker la evenimente de business și conferințe, profilul de LinkedIn și orice alte canale prin care se pot oferi aceste informații, State Aid Academy ajută investitorii să înțeleagă atât avantajele, cât și restricțiile pe care acest concept de ajutor de stat le implică în deciziile lor. Specialiștii noștri au reușit să coordoneze peste 100 de proiecte mari în diverse industrii, cu o rată de succes de 95% – suntem extrem de mândri de acest lucru. În continuare, obiectivul nostru este să oferim consultanță strategică și să promovăm schemele de finanțare nerambursabilă pentru investiții și proiecte de expansiune în România. Potențialul rămâne mare.
Cum lucrati în cadrul acestor proiecte? Ce anume faceți pentru clienții care vor să acceseze ajutoare de stat și cu ce rezultate?
Oferim consultanță completă, de la analiza eligibilității până la gestionarea implementării proiectelor de ajutor de stat. Avem o rată excelentă de succes și ne bucurăm de încrederea clienților noștri, sprijinindu-i să obțină finanțări semnificative pentru dezvoltarea afacerilor lor.
Care sunt principalele dificultăți pe care le întâmpină clienții în structura investițiilor pentru a se califica pentru ajutor de stat și cum îi ajutați să le depășească?
Principalele dificultăți pentru clienți sunt legate de stabilirea eligibilității și structurarea investițiilor într-un mod care să îndeplinească cerințele schemei de ajutor de stat. Însă echipa noastră de Tax and Financial Advisory sprijină clienții prin evaluarea detaliată a proiectelor, oferind soluții personalizate pentru a depăși aceste provocări. Suntem alături de clienți pe tot parcursul procesului, de la planificare până la implementare, asigurându-ne că îndeplinim toate criteriile necesare pentru succesul proiectului.
Cum evaluați eligibilitatea unui proiect pentru ajutorul de stat și ce strategii aplicați pentru a maximiza șansele de succes?
Înainte de a aplica pentru ajutoare de stat, orice investitor trebuie să înțeleagă foarte bine plierea conceptului investiției pe criteriile schemei selectate de ajutor de stat. Fără o potrivire perfectă, proiectul de investiții ori nu va putea fi implementat conform strategiei inițiale, ori șansele de a fi aprobat de către autorități ar fi scăzute. Noi evaluăm eligibilitatea unui proiect pe baza criteriilor impuse de schema de ajutor de stat și a sectorului economic al clientului. Ne concentrăm pe o strategie bine structurată, care include analiza preliminară a proiectului, simulări de eligibilitate și pregătirea unui plan de implementare adaptat cerințelor oficiale. Monitorizăm îndeaproape fiecare etapă pentru a maximiza șansele de succes.
Care sunt cele mai importante proiecte în care specialiștii dumneavoastră au fost implicați în ultimul an sau la care lucrează în acest moment?
Echipa noastră a fost implicată în proiecte de succes în diverse industrii, inclusiv proiecte de ajutor de stat pentru investiții de tip greenfield și extinderi de capacități, dar și restructurări financiare complexe. Portofoliul nostru este unul foarte vast, atât cu investitori internaționali, cât și locali, proiecte de valori mari (50-100 milioane EUR), dar și mai mici (1-5 milioane EUR). Un exemplu recent este prima fabrică de medicamente realizată de o companie multinațională, o investiție de aproximativ 70 mil EUR în Turda, Cluj, proiect pe care am lucrat atât pentru obținerea de ajutor de stat, cât și pe multiple arii de expertiză, cum ar fi cea de taxe, servicii juridice de corporate, consultanță specializată în domeniul pharma, real estate etc.
Așa cum vedeți dvs. economia, considerați că schemele de ajutor de stat active în prezent sunt suficiente pentru a atrage investitorii doriți? Dacă nu, ce schimbări ar trebui luate în considerare, ar trebui targetat vreun sector anume?
Schemele de ajutor de stat active în prezent oferă un sprijin valoros pentru investitori, însă ar fi benefice ajustări pentru a atrage mai mult capital în sectoare strategice, cum ar fi tehnologia, energia verde și infrastructura. Prima măsură necesară este creșterea bugetului anual al schemelor, de la 150 mil EUR pe an în ultimii 15 ani la probabil 500 mil EUR pe an, sumă care ar reflecta așteptările investitorilor în contextul actual. De asemenea, o schemă dedicată proiectelor mari de investiții, proiecte strategice ca magnitudine sau domeniu de activitate, ar fi foarte apreciată. Aș putea spune chiar că o astfel de direcție strategică ar putea fi un factor decisiv în atragerea unor investiții de calibru în România.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
De ce anume trebuie să țină cont clienții dumneavoastră în ceea ce privește ajutoarele de stat? De ce anume ar trebui acestea să apeleze la consultanți externi?
Cel mai important factor al unui proiect de investiții este etapa strategică de planificare a strategiei și conceptului de investiții. În această etapă, rolul nostru este foarte important; de multe ori, apelarea la o echipă de consultanți externi cu o vastă experiență, precum Kinstellar Tax and Financial Advisory, poate asigura startul perfect în procesul de planificare a investiției. Desigur, ulterior, rolul consultantului este să asigure conformitatea cu legislația în vigoare, să maximizeze șansele de succes, dar ajută și la minimizarea riscurilor și a eventualelor blocaje administrative. O echipă experimentată poate identifica soluții prompte și personalizate, garantând că fiecare proiect îndeplinește toate cerințele legale și financiare.
Înțeleg că o altă arie de focus pentru echipa de Tax and Finance este și partea de Contabilitate & Servicii de Salarizare. Care sunt principalele provocări în momentul in care implementarea unui sistem nou de contabilitate și cum asigurați o tranziție lină pentru clienți?
În special pentru un investitor nou în România, înțelegerea legislației contabile și fiscale, precum și adaptarea procedurilor și documentelor, este critică pentru un start bun în România. Echipa noastră este specializată în proiecte greenfield, în planificarea și implementarea etapelor spre o tranziție lină către regulile aplicabile în România, în armonizarea procedurilor grupului la legislația locală și prin personalizarea acestora conform nevoilor specifice ale fiecărui client. Oferim, de asemenea, training și suport constant pentru echipele interne, asigurându-ne că toate procesele funcționează eficient și conform reglementărilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 11 / 1874 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...