
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
28 Noiembrie 2024
Ștefania EnacheAvocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.
![]() |
Așteptările mediului de afaceri legate de anul 2025 nu sunt dintre cele mai optimiste. Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy, apreciază că vremurile pe care le trăim, cu mari probleme globale, cumulat cu faptul că incertitudinile geopolitice nu par să se oprească vor afecta cu siguranță, în mod negativ, evoluția economică mondială în anul 2025. „În Europa, Uniunea și-a autoimpus o reformă fără precedent în domeniul energetic, din dorința de a fi un deschizător de drumuri la nivel mondial. Pentru moment, este clar că reforma acesta nu a dus decât la o diminuare în producția de energie locală si la scumpirea acesteia, iar majorarea prețurilor la energie aduce inevitabil creșterea tuturor costurilor, indiferent de industrie”, atrage atenția interlocutorul BizLawyer.
În prezent, pericolul ca anumite state să intre în recesiune este foarte ridicat, iar România nu pare că face excepție, mai ales că, la noi în țară, unele prețuri au fost ținute, pe cât posibil, sub control în acești ani și până după încheierea perioadei electorale.
„În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. Punând punctul pe „i”, în industria în care activez ajungem la prețurile gazelor și energiei electrice care au fost plafonate de autorități, iar această plafonare va lua sfârșit începând cu luna aprilie 2025”, amintește Alexandru Dinuță.
De altfel, avocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.
Din punctul său de vedere, una dintre marile greșeli făcute de România în acești ultimi ani ține de gradul de împrumut al țării noastre, de datoria externă și de deficitul bugetar, care bat record după record.
Companiile se pregătesc pentru mai multe scenarii
Având în vedere contextul global, dar și cel național, companiile încearcă să rămână realiste, precaute și pe cât posibil să fie pregătite pentru cât mai multe scenarii. „Dar experiența anterioară ne arată că în această industrie au fost foarte multe surprize neplăcute în ultimii ani”, punctează interlocutorul BizLawyer.
Alexandru Dinuță apreciază că în industria de petrol și gaze în special și în cea a energiei în general vor apărea mari dificultăți cauzate de schimbările legislative ce au apărut la nivelul Uniunii Europene. „Aș îndrăzni să spun că toate aceste schimbări au fost preluate de România „din mers” fără prea multă opoziție”, atenționează avocatul.
Legal and Administrative Managerul Amromco Energy subliniază faptul că impunerea anumitor ținte și proiecte, care la acest moment par nerealiste atât ca și efect cât mai ales ca și taxe și costuri în general pentru producătorii de petrol și gaze, nu pot aduce decât diminuarea imediată a cantităților produse, din cauza costurilor crescute ale producției.
Iar pericolul cel mai mare care rezultă de aici va fi dependența de alte surse de energie ce vor deveni imediat mai ieftine decât cele de pe plan local.
Pentru a-și argumenta opinia, interlocutorul BizLawyer vine cu exemplele cele mai cunoscute și anume redeschiderea minelor de cărbune din țările europene care le-au conservat foarte bine și au putut face acest lucru imediat și continuarea importului masiv de gaze rusești deși în anul 2021 liderii europeni au susținut renunțarea totală la acestea. „Simt nevoia să repet ceea ce este limpede și anume că o creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local, iar ceea ce pare mult mai grav pe termen lung este o lipsă a competitivității întregii industrii europene față de concurenții de pe plan mondial”, nuanțează Alexandru Dinuță.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 178 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...