ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”

28 Noiembrie 2024   |   Ștefania Enache

Avocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.

 
 
Așteptările mediului de afaceri legate de anul 2025 nu sunt dintre cele mai optimiste. Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy, apreciază că vremurile pe care le trăim, cu mari probleme globale, cumulat cu faptul că incertitudinile geopolitice nu par să se oprească vor afecta cu siguranță, în mod negativ, evoluția economică mondială în anul 2025.  „În Europa, Uniunea și-a autoimpus o reformă fără precedent în domeniul energetic, din dorința de a fi un deschizător de drumuri la nivel mondial. Pentru moment, este clar că reforma acesta nu a dus decât la o diminuare în producția de energie locală si la scumpirea acesteia, iar majorarea prețurilor la energie aduce inevitabil creșterea tuturor costurilor, indiferent de industrie”, atrage atenția interlocutorul BizLawyer.


În prezent, pericolul ca anumite state să intre în recesiune este foarte ridicat, iar România nu pare că face excepție, mai ales că, la noi în țară,  unele prețuri au fost ținute, pe cât posibil, sub control în acești ani și până după încheierea perioadei electorale.

„În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. Punând punctul pe „i”, în industria în care activez ajungem la prețurile gazelor și energiei electrice care au fost plafonate de autorități, iar această plafonare va lua sfârșit începând cu luna aprilie 2025”, amintește Alexandru Dinuță.

De altfel, avocatul este de părere că, având în vedere că deficitul bugetar va trebui scăzut prin orice mijloace, trebuie să ne așteptăm la taxe și impozite mai mari, dar și la reducerea sau chiar la eliminarea anumitor facilități fiscale și subvenții care au existat în ultimii ani pentru diverse domenii.

Din punctul său de vedere, una dintre marile greșeli făcute de România în acești ultimi ani ține de gradul de împrumut al țării noastre, de datoria externă și de deficitul bugetar, care bat record după record.




Companiile se pregătesc pentru mai multe scenarii

Având în vedere contextul global, dar și cel național, companiile încearcă să rămână realiste, precaute și pe cât posibil să fie pregătite pentru cât mai multe scenarii. „Dar experiența anterioară ne arată că în această industrie au fost foarte multe surprize neplăcute în ultimii ani”, punctează interlocutorul BizLawyer.

Alexandru Dinuță apreciază că în industria de petrol și gaze în special și în cea a energiei în general vor apărea mari dificultăți cauzate de schimbările legislative ce au apărut la nivelul Uniunii Europene. „Aș îndrăzni să spun că toate aceste schimbări au fost preluate de România „din mers” fără prea multă opoziție”, atenționează avocatul.

Legal and Administrative Managerul Amromco Energy subliniază faptul că impunerea anumitor ținte și proiecte, care la acest moment par nerealiste atât ca și efect cât mai ales ca și taxe și costuri în general pentru producătorii de petrol și gaze, nu pot aduce decât diminuarea imediată a cantităților produse, din cauza costurilor crescute ale producției.

Iar pericolul cel mai mare care rezultă de aici va fi dependența de alte surse de energie ce vor deveni imediat mai ieftine decât cele de pe plan local.

Pentru a-și argumenta opinia, interlocutorul BizLawyer vine cu exemplele cele mai cunoscute și anume redeschiderea minelor de cărbune din țările europene care le-au conservat foarte bine și au putut face acest lucru imediat și continuarea importului masiv de gaze rusești deși în anul 2021 liderii europeni au susținut renunțarea totală la acestea. „Simt nevoia să repet ceea ce este limpede și anume că o creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local, iar ceea ce pare mult mai grav pe termen lung este o lipsă a competitivității întregii industrii europene față de concurenții de pe plan mondial”, nuanțează Alexandru Dinuță.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 110 / 1962
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...