ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Ionuţ-Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson: ”Potențialele schimbări legislative și majorări de taxe, la care se adaugă anumite schimbări prefigurate în ceea ce privește peisajul operatorilor de telecomunicații din țară, pot conduce la anumite consecințe adverse, de ordin operațional și financiar”

16 Ianuarie 2025   |   Ștefania Enache

Avocatul atrage atenția asupra exceselor bugetare din anul electoral 2024, care ”au atins un nou prag de populism deșănțat”

 
 
Mediul economic privește spre 2025, încercând să anticipeze posibilele provocări cu care noul an va veni atât în plan intern, cât și internațional. Ionuţ-Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, este de părere că, din perspectivă globală, principala provocare va fi generată de modul în care noua administrație Trump se va raporta la cele două conflicte majore care afectează Europa și Orientul Mijlociu, respectiv războiul din Ucraina și disputa arabo-israeliană.

„Ambele conflicte sunt încărcate cu un potențial distructiv devastator pentru omenire, iar gestionarea acestora într-un mod care să conducă la o pace durabilă necesită eforturi diplomatice și concesii semnificative, fiind greu de estimat în ce măsură acestea vor da roade, cel puțin în viitorul apropiat”, menționează interlocutorul BizLawyer, referindu-se la conjunctura internațională.


În opinia sa, pentru România este esențial să-și mențină parcursul în sfera valorilor euro-atlantice și să nu cadă în zona populismului de sorginte autocratică. „Cu toate acestea, depinde exclusiv de noi în ce măsură putem valorifica cu succes, într-un mod transparent și onest, fondurile substanțiale pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție”, punctează Ionuţ-Alexandru Anghel.

Mersul economiei, în ansamblul ei, depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Ucraina și în Orientul Mijlociu. Interlocutorul BizLawyer apreciază că soluționarea celor două conflicte, de o manieră neechivocă și prin identificarea unor compromisuri rezonabile, este hotărâtoare pentru evoluția situației internaționale în următorii ani, atât din punct de vedere politic, cât și economico-militar.

----------------------------------------------------------------

Citește și

→   Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”

----------------------------------------------------------------

„O pace impusă cu forța în Ucraina, în favoarea agresorului, ar conduce la o răsturnare a valorilor pe care se întemeiază Carta ONU și ar încuraja Rusia să aplice în continuare „dreptul forței”, în detrimentul „forței dreptului internațional”. În acest scenariu sumbru, Rusia ar putea ajunge la gurile Dunării și efectua presiuni uriașe asupra Republicii Moldova, rămânând o amenințare continuă inclusiv în ceea ce privește navigația fluvială și maritimă zonală. În egală măsură, o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu poate avea implicații semnificative asupra economiei mondiale, care ar afecta astfel și România, prin prisma creșterii prețului petrolului și îngrădirea unei rute comerciale esențiale pentru Europa, cea care traversează Marea Roșie”, argumentează avocatul.

România trebuie să vadă greșelile făcute și să nu le mai repete

În țara noastră, principalele probleme de care se lovesc firmele țin, în primul rând, de lipsa unor politici fiscale coerente, predictibile. În opinia mediului de afaceri, modul acesta de abordare reprezintă una dintre marile greșeli pe care România le-a tot făcut în ultimii ani.

O altă slăbiciune majoră pe care o are țara noastră este eșecul în a atrage investiții majore în infrastructură, dar și cadrul legislativ în materie care a generat numeroase rateuri cu privire la proiecte de achiziții publice. Pentru a-și susține punctul de vedere, Ionuţ-Alexandru Anghel dă ca exemplu situația autostrăzii Comarnic-Brașov, care se află deja la a patra încercare de a fi construită. „O altă mare greșeală este și inabilitatea în materie de a promova România pe harta turistică a lumii. De asemenea, excesele bugetare din anul electoral 2024 au atins un nou prag de populism deșănțat”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

În ultimii ani, au existat și măsuri care au ajutat economia să treacă peste momentele grele, iar în această categorie avocatul nominalizează stimularea sectorului de servicii, care are o pondere de peste 60% din economia României.

În contextul actual, este greu de anticipat ce se poate întâmpla în 2025, spune avocatul. „Dar având în vedere experiențele anterioare, impredictibilitatea fiscală rămâne de esența fiecărei guvernări. La nivel personal, sper în nemodificarea cotei TVA și a impozitului pe profit”, subliniază acesta.

În ceea ce privește compania în care lucrează, Ionuţ-Alexandru Anghel amintește faptul că Ericsson România are un business plan solid, în acord cu politicile la nivel de grup. „O importanță aparte o au proiectele de tip „Mission Critical” din domeniul achizițiilor publice în materie de servicii de telecomunicații (furnizare HW și SW)”, precizează specialistul.

Pentru industria în care activează avocatul, marile riscuri pot apărea ca urmare a unor schimbări legislative, dar și din cauza unor majorări de taxe. „Potențialele schimbări legislative - de exemplu, Legea nr. 163 din 11.06.2021, cunoscută sub denumirea de „Legea 5G” - și majorări de taxe, la care se adaugă anumite schimbări prefigurate în ceea ce privește peisajul operatorilor de telecomunicații din țară, pot conduce la anumite consecințe adverse, de ordin operațional și financiar, pentru companie”, apreciază Ionuţ-Alexandru Anghel.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 168 / 2021
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
EXCLUSIV | Avocații Clifford Chance Badea coordonează de la București tranzacții globale de securitizări de peste 2,8 miliarde de lire sterline | De vorbă cu Adam Craig (Partener, Clifford Chance Londra), Radu Ropotă (Partener, București) și Dorin Giurgi (Senior Associate, București) despre modul în care acționează echipa în proiectele de mare anvergură și tranzacțiile reprezentative din acest segment
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | Patru case locale independente de avocați și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România”. NNDKP, CMS și Schoenherr, printre premianți, Popescu & Asociații, listată în trei categorii. Ce avocați români sunt în prim plan, anul acesta
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...