ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Ionuţ-Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson: ”Potențialele schimbări legislative și majorări de taxe, la care se adaugă anumite schimbări prefigurate în ceea ce privește peisajul operatorilor de telecomunicații din țară, pot conduce la anumite consecințe adverse, de ordin operațional și financiar”

16 Ianuarie 2025   |   Ștefania Enache

Avocatul atrage atenția asupra exceselor bugetare din anul electoral 2024, care ”au atins un nou prag de populism deșănțat”

 
 
Mediul economic privește spre 2025, încercând să anticipeze posibilele provocări cu care noul an va veni atât în plan intern, cât și internațional. Ionuţ-Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, este de părere că, din perspectivă globală, principala provocare va fi generată de modul în care noua administrație Trump se va raporta la cele două conflicte majore care afectează Europa și Orientul Mijlociu, respectiv războiul din Ucraina și disputa arabo-israeliană.

„Ambele conflicte sunt încărcate cu un potențial distructiv devastator pentru omenire, iar gestionarea acestora într-un mod care să conducă la o pace durabilă necesită eforturi diplomatice și concesii semnificative, fiind greu de estimat în ce măsură acestea vor da roade, cel puțin în viitorul apropiat”, menționează interlocutorul BizLawyer, referindu-se la conjunctura internațională.


În opinia sa, pentru România este esențial să-și mențină parcursul în sfera valorilor euro-atlantice și să nu cadă în zona populismului de sorginte autocratică. „Cu toate acestea, depinde exclusiv de noi în ce măsură putem valorifica cu succes, într-un mod transparent și onest, fondurile substanțiale pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție”, punctează Ionuţ-Alexandru Anghel.

Mersul economiei, în ansamblul ei, depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în Ucraina și în Orientul Mijlociu. Interlocutorul BizLawyer apreciază că soluționarea celor două conflicte, de o manieră neechivocă și prin identificarea unor compromisuri rezonabile, este hotărâtoare pentru evoluția situației internaționale în următorii ani, atât din punct de vedere politic, cât și economico-militar.

----------------------------------------------------------------

Citește și

→   Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”

----------------------------------------------------------------

„O pace impusă cu forța în Ucraina, în favoarea agresorului, ar conduce la o răsturnare a valorilor pe care se întemeiază Carta ONU și ar încuraja Rusia să aplice în continuare „dreptul forței”, în detrimentul „forței dreptului internațional”. În acest scenariu sumbru, Rusia ar putea ajunge la gurile Dunării și efectua presiuni uriașe asupra Republicii Moldova, rămânând o amenințare continuă inclusiv în ceea ce privește navigația fluvială și maritimă zonală. În egală măsură, o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu poate avea implicații semnificative asupra economiei mondiale, care ar afecta astfel și România, prin prisma creșterii prețului petrolului și îngrădirea unei rute comerciale esențiale pentru Europa, cea care traversează Marea Roșie”, argumentează avocatul.

România trebuie să vadă greșelile făcute și să nu le mai repete

În țara noastră, principalele probleme de care se lovesc firmele țin, în primul rând, de lipsa unor politici fiscale coerente, predictibile. În opinia mediului de afaceri, modul acesta de abordare reprezintă una dintre marile greșeli pe care România le-a tot făcut în ultimii ani.

O altă slăbiciune majoră pe care o are țara noastră este eșecul în a atrage investiții majore în infrastructură, dar și cadrul legislativ în materie care a generat numeroase rateuri cu privire la proiecte de achiziții publice. Pentru a-și susține punctul de vedere, Ionuţ-Alexandru Anghel dă ca exemplu situația autostrăzii Comarnic-Brașov, care se află deja la a patra încercare de a fi construită. „O altă mare greșeală este și inabilitatea în materie de a promova România pe harta turistică a lumii. De asemenea, excesele bugetare din anul electoral 2024 au atins un nou prag de populism deșănțat”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

În ultimii ani, au existat și măsuri care au ajutat economia să treacă peste momentele grele, iar în această categorie avocatul nominalizează stimularea sectorului de servicii, care are o pondere de peste 60% din economia României.

În contextul actual, este greu de anticipat ce se poate întâmpla în 2025, spune avocatul. „Dar având în vedere experiențele anterioare, impredictibilitatea fiscală rămâne de esența fiecărei guvernări. La nivel personal, sper în nemodificarea cotei TVA și a impozitului pe profit”, subliniază acesta.

În ceea ce privește compania în care lucrează, Ionuţ-Alexandru Anghel amintește faptul că Ericsson România are un business plan solid, în acord cu politicile la nivel de grup. „O importanță aparte o au proiectele de tip „Mission Critical” din domeniul achizițiilor publice în materie de servicii de telecomunicații (furnizare HW și SW)”, precizează specialistul.

Pentru industria în care activează avocatul, marile riscuri pot apărea ca urmare a unor schimbări legislative, dar și din cauza unor majorări de taxe. „Potențialele schimbări legislative - de exemplu, Legea nr. 163 din 11.06.2021, cunoscută sub denumirea de „Legea 5G” - și majorări de taxe, la care se adaugă anumite schimbări prefigurate în ceea ce privește peisajul operatorilor de telecomunicații din țară, pot conduce la anumite consecințe adverse, de ordin operațional și financiar, pentru companie”, apreciază Ionuţ-Alexandru Anghel.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 177 / 2030
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...