ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”

18 Septembrie 2024   |   Ștefania Enache

Mihaela Scărlătescu consideră că fiecare schimbare de strategie, fiecare decizie de a continua cariera pe unul dintre drumurile care i s-au așternut la un moment dat în față au reprezentat momente cheie, deoarece au venit cu provocări diferite și au determinat o repoziționare a sa din punct de vedere profesional, o ajustare a rolului de profesionist al dreptului.

 
 
Parcursul profesional pe care l-a avut Mihaela Scărlătescu, Head of legal | Farmexim, nu a fost unul „conform unui plan bine pus la punct, plan pe termen lung”, așa cum au avut mulți dintre colegii săi de breaslă. După cum mărturisește, a început „contra curentului”, demarând propriul său cabinet „cu multă naivitate, optimism, dar și credința că un avocat profesionist și dedicat va avea succes”.  „Cum defineam eu succesul la acea vreme, când am demarat proiectul, nu știu dacă era neapărat succesul pe care aș putea admite că „l-am atins” astăzi. Înclin să zic că nu!”, menționează interlocutoarea BizLawyer.

Mihaela Scărlătescu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 1999. Și-a continuat pregătirea academică, urmând un program de master în Dreptul european al afacerilor la Sorbona. „Avocat sunt din anul 2000, luna august și nu m-am oprit nici măcar o zi până acum, exceptând zilele în care am născut cei doi copii ai mei. Probabil m-a influențat o vorbă veche care spune că avocații mor în picioare...și încerc să duc credința aceasta mai departe”, mărturisește juristul Farmexim.


Privind în urmă, își dă seama că a avut un traseu profesional pe care îl caracterizează ca fiind vulcanic: a demarat proiectul cabinetului de avocatură de la zero, într-o garsonieră din Piața Mihail Kogălniceanu. „Îmi amintesc și acum de primii clienți cărora le arătam documentele care atestau că sunt avocat. Și acest cabinet, pe care mi-am dorit să îl dezvolt în concordanță cu misiunea în care credeam : „avocatul de business dedicat pentru companii”, a funcționat din anul 2002 până în anul 2014, atunci când m-am alăturat inițial echipei de avocați „David și Baias”, afiliată PriceWaterhouseCoopers Romania, cu orientare pe specializarea mea în industria farma, industrie care m-a preluat cu totul, ca avocat in house, în anul 2015 pentru grupul A&D Farma (la acea vreme grupul de companii ce includea farmaciile Sensiblu, dar și partea de distribuție și reprezentare a producătorilor)”, povestește Mihaela Scărlătescu.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal | Farmexim.

* * * * * *




Mihaela Scărlătescu consideră că fiecare schimbare de strategie, fiecare decizie de a continua cariera pe unul dintre drumurile care i s-au așternut la un moment dat în față au reprezentat momente cheie, deoarece au venit cu provocări diferite și au determinat o repoziționare a sa din punct de vedere profesional, o ajustare a rolului de profesionist al dreptului.

Nu poate spune de ce a ales Dreptul, poate pentru că nu a avut niciodată o relație prea apropiată cu matematica, iar în perioada în care ea a dat admitere la facultate alegerile se făceau în funcție de anumite trenduri, nu neapărat ținând cont de ceea ce viitorul absolvent își dorește să realizeze în viață, de ceea ce i se potrivește. Din fericire, în cazul său, tendințele din acele momente au condus-o către cariera care i s-a potrivit cel mai bine.

„Și în prezent consider că ar trebui ca programele educaționale să pună timpuriu  accentul pe consilierea de carieră a elevilor: oamenii care desfășoară activitățile care le aduc bucurie și împlinire sunt fericiți, optimiști și cu rezultate mult mai bune. În facultate, îmi doream să mă fac judecător, dar într-o noapte am avut un vis în care mesajul a fost să devin avocat și, două săptămâni mai târziu, eram înscrisă pentru examenul de admitere în avocatură”, subliniază avocatul.

Pașii parcurși i-au permis să intre în contact cu foarte mulți oameni valoroși care și-au pus amprenta asupra evoluției sale. „Aș porni cu maestrul meu din vremea stagiaturii, Vlad Chiripuș, care a avut încrederea să îmi dea proiecte pe mână atunci când eu eram chiar novice, și în doi ani am evoluat mult. Ar mai fi și Laurențiu Scheusan (former CEO Actavis, Former CEO and founder Alvogen Farma), căruia îi datorez încrederea pentru a intra în industria farma, industrie care inițial m-a speriat, trecuseră doar trei ore de când primisem un contract pentru revizie juridică  și am vrut să renunț. Nu pot să nu îl menționez pe Robert Popescu, (former CEO A&D Pharma) care m-a provocat constant, am ieșit din zona de confort și am construit proiecte complexe,  demonstrând că nu există „nu se poate”. Și nu în ultimul rând, le mulțumesc colegelor mele Bianca Rădulescu și Stanca Radu, pentru că de la ele am învățat că atunci când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci rolul asta de manager este de fapt mai mult orientat pe parte umană, întrucât performanța unei echipe depinde de liderul ei, de omogenitatea echipei care se formează și mai ales de „omul” din fiecare membru al echipei, om de care trebuie să avem grijă și la muncă, unde ne petrecem jumătate din viața de adult”, susține interlocutoarea BizLawyer.

Având în vedere parcursul său profesional, Mihaela Scărlătescu mărturisește ca există momente în care se întreabă cum ar fi fost dacă își începea cariera într-o firmă mare de avocatură și nu pe cont propriu „în mod inconștient”. „Cât despre planurile de viitor, și aici am câteva întrebări existențiale în această perioadă, cu privire la îmbunătățirea rolului meu, cum să aduc și mai multă valoare, in house sau consultant. Întrebări firești pentru un profesionist care vrea să se dezvolte  în permanență, dar care vrea să-i ajute să evolueze și pe cei din jurul lui, pentru care se simte responsabil”, mai spune avocatul.

Munca de zi cu zi i-a permis să se implice în multe proiecte spectaculoase, majoritatea necesitând găsirea unor soluții inovative. „În ultimii zece ani au fost foarte multe proiecte în care a trebuit să ne asumăm riscuri, care ne-au făcut să nu dormim noaptea de emoții, dar care ne-au adus și bucuria specifică în aproprierea finalizării cu succes a unui proiect greu. Parte din ele se regăsesc în presă (proiecte de M&A), altele țin de proiecte interne, dar care au fost spectaculoase prin gradul de complexitate în abordare, aplicare și comunicare”, precizează avocatul.

În ceea ce privește includerea sa în Legal500/ GC Powerlist, Mihaela Scărlătescu amintește că prima numire a fost în anul 2017, atunci când i-a adus mare bucurie deoarece a venit într-un moment în care se îndoia de ea. A fost momentul în care a coordonat o achiziție complexă realizată în cadrul A&D Pharma, în care a avut onoarea și libertatea să negocieze, să pregătească și să finalizeze totul sută la sută intern, cu echipa.  „Or, această libertate reprezintă, de fapt, recunoașterea supremă a valorii unei echipe juridice. După acel moment, proiectele mari au tot urmat: proiecte de M&A, proiecte de reașezare organizațională și aliniere la structura de grup, proiecte de creștere a echipei, dosare de instanță complexe etc. Pe scurt, rolul meu în ultimii zece ani a fost unul „transformațional” în organizațiile clienților, cu toată complexitatea pe care un astfel de proiect o presupune pe partea juridică”, explică juristul.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Are principii clare de viață

Principiile după care Mihaela Scărlătescu se ghidează în viața sa de zi cu zi sunt unele foarte clare, de la care nu se abate niciodată. Este empatică, ascultă, urmărește să facă bine cât mai mult și are în vedere să fie mereu constructivă. „Ar trebui să trec însă și bilele gri care mă urmăresc: sunt obsedată de control, de perfecțiune în tot ceea ce fac, nu fac compromisuri pe calitatea muncii mele și nici a echipei”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.

De asemenea, valorile pe care le respectă în carieră și despre care crede că au contribuit la formarea sa din prezent sunt: respectarea formalismului avocatului (ținută, comportament, prestanță, și nu doar în sala de judecată, ci în orice moment); apropierea față de client (fie el intern, atunci când este vorba despre un avocat in house, fie extern) în sensul de a-i oferi informații complete și pe înțelesul său, de a veni cu soluții explicând și riscurile, de a fi onest cu privire la orice speță astfel încât decizia clientului pe care avocatul îl consiliază să fie luată în deplină cunoștință de cauză, cu înțelegerea și cântărirea corectă a riscurilor versus beneficii.

Totodată, avocatul crede foarte mult în principiul pro-activității,  fiind important ca juristul să vină deschis către client cu propuneri și soluții atunci când identifică o oportunitate ce poate ajuta businessul acestuia. „Pentru un avocat este important să facă diferența pentru clientul său!”, nuanțează Mihaela Scărlătescu.
Alte valori la care ține foarte mult sunt etica profesională și dedicarea față de echipa de legal. „Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există „sămânța dorinței de a evolua””, arată interlocutoarea BizLawyer.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Juristul este gardianul firmelor pe care le reprezintă


Mihaela Scărlătescu este de părere că rolul profesionistului dreptului ar trebui perceput ca al unui gardian al firmelor pe care le reprezintă. „Pentru că fiecare societate comercială, ca și persoană juridică distinctă, are impact față de investitori (care își doresc firesc și profit), față de angajații societății care contribuie la desfășurarea cu succes a activității economice și care beneficiază astfel nu doar de un loc de muncă și de salariu, dar și de o atmosfera de lucru, de „o viața la muncă” și față de partenerii contractuali ai societății care la rândul lor depind în activitatea lor de relația cu această societate. În tot acest sistem contributiv, rolul profesionistului din drept este de a asigura respectarea climatului de legalitate care să nu zdruncine echilibrul economic, social și personal al tuturor persoanelor implicate. Cum este perceput, depinde de la caz la caz. Așa cum cunoașteți deja, în aceste vremuri, rolul avocatului nu se bucură la nivelul societății din România de respectul meritat și nici de recunoașterea efortului acestuia, dar aceste discuții poate ar merita un articol diferit, dacă nu chiar o dezbatere”, argumentează avocatul.

Interlocutoarea BizLawyer crede că unitatea este cea care lipsește în cadrul comunității juriștilor. De asemenea, se simte lipsa unor platforme și a unor proiecte care să asigure o comunicare eficientă a problemelor comunității și a potențialelor soluții, a unei viziuni comune pe termen lung și mediu. „Lumea întreagă este într-o schimbare de paradigmă. Inteligența Artificială câștigă teren cu o viteză care poate conduce la căderea în desuetudine a profesiei de jurist/avocat, dacă și legislația aplicabilă acestei profesii nu ține pasul cu restul schimbărilor din societate. Nu spun sa fim early adopters, deși și avocații mai exced limitelor statutului, dar este evident că rolul avocatului în următorii 20 de ani nu va mai fi cel de acum 20 de ani, așa cum noi, cei mai în vârstă ne-am pregătit”, transmite juristul.


Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
 




 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14 / 1811
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...