ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România are nevoie de o strategie pentru producţie Made in România aliniată agendei Made in Europa (studiu)

07 Februarie 2024   |   AGERPRES

Institutul European din România (IER) a organizat miercuri un eveniment ce face parte din seria Dialoguri@IER, cu tema "Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanţurile valorice europene".

 
 
Articularea unei strategii pentru producţie Made in România aliniată agendei Made in Europa şi investiţii publice care să ajute regiunile mai puţin competitive să-şi îmbunătăţească perfomanţa şi să recupereze decalajul, se numără printre recomandările unui studiu prezentat miercuri la un eveniment organizat de Institutul European din România (IER).

"În încheierea studiului oferim o serie de recomandări din care menţionăm articularea unei strategii Made in Romania, investiţii publice care să ajute regiunile mai puţin competitive să-şi îmbunătăţească perfomanţa şi să recupereze decalajul garantând totodată că cele mai competitive din România continuă să prospere, conceptul de convergenţă ascendentă. În plus, România are o un potenţial considerabil care trebuie cartografiat, monitorizat şi dezvoltat cu ajutorul aliaţilor din NATO şi UE, iar formule pot varia de la dezvoltarea prin clustere specializate la parteneriatul public - privat. Ceea ce este important este ca această activitate să fie de aproape corelată cu politica industrială a Uniunii Europene şi cu strategiile sectoriale: solar, eolian, hidrogen. Deci să nu meargă împotriva politicii energetice şi de mediu a Europei, ci în tandem cu aceasta", a declarat Daniela Staicu, cadru didactic asociat, Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine, coordonator studiu omonim SPOS 2023.


Institutul European din România (IER) a organizat miercuri un eveniment ce face parte din seria Dialoguri@IER, cu tema "Consolidarea unei economii europene reziliente la orizontul anului 2040. Integrarea României în lanţurile valorice europene".

Evenimentul a urmărit diseminarea rezultatelor cercetării din cadrul studiului omonim, care a avut ca scop să analizeze şi să prezinte starea generală a economiei europene, pornind de la impactul crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, cât şi efectele agresiunii ruse asupra Ucrainei în contextul schimbării raporturilor de forţe din economia mondială ca urmare a metatransformărilor din societate.

Studiul a fost prezentat de Daniela Staicu şi de Eugenia Guşilov, director fondator Romania Energy Center - ROEC, coautor studiu omonim SPOS 2023.

Daniela Staicu a menţionat că economia România este a 12-a la nivel european, cu un PIB de 286 de miliarde de euro în 2022. În Raport cu dimensiunea economiei Uniunii Europene, aceasta reprezintă 1,8% din PIB-ul Uniunii.

Ea a declarat că principalele oraşe care au constituit motoarele creşterii economice de 4,8% din 2022 au fost Bucureşti, Constanţa şi Braşov.

"Cele două judeţe şi Bucureşti-ul cumulat fac o treime din PIB-ul României şi au crescut cu 6-8%. Timişul şi Clujul au crescut sub media naţională în 2022, iar lipsa infrastructurii este una dintre cauzele creşterii lente în unele judeţe precum Tulcea, Mureş, Mehedinţi, Galaţi şi Suceava. Economia Constanţei a crescut cu aproape 7% în condiţiile în care o bună parte din fluxurile de cereale din Ucraina au fost redirecţionate prin România după ce Rusia a tăiat accesul Ucrainei la Marea Neagră. Portul Constanţa a avut cel mai bun an istorie ca volum de mărfuri", a explicat Daniela Staicu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2703 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...