ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România partener în proiectul-pilot pentru implementarea eWallet-ului European

07 Iunie 2023   |   Agerpres

Portofelul european eWallet va putea fi operaţional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identităţii notificate Comisiei Europene.

 
 
România, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC - Home - EUDI Wallet Consortium), unul dintre cele mai mari consorţii desemnate de Comisia Europeană să înceapă pilotarea proiectului european dedicat identităţii digitale europene (EUDI), sub forma unei aplicaţii mobile de tip portofel digital - eWalett.

"Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot - LSP EWC) reuneşte 15 administraţii publice şi peste 40 de entităţi private din 18 state membre şi va testa trei cazuri de utilizare: stocarea şi afişarea credenţialelor de călătorie; organizarea şi structurarea portofelelor digitale; organizarea plăţilor prin intermediul portofelului. În acest Consorţiu, rolul ADR este de a furniza identităţi electronice pentru testare (Personal Identifcation Data - PID provider), similar entităţilor publice din statele membre, având în vedere că derulează soluţii cu un grad de maturitate în creştere, precum platforma de plăţi online Ghişeul.ro şi aplicaţia mobilă pentru crearea şi gestionarea indentităţii digitale a cetăţenilor români, ROeID", se arată într-un comunicat al ADR transmis spre publicare.


Portofelul european eWallet va putea fi operaţional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identităţii notificate Comisiei Europene. El va revoluţiona modul în care cetăţenii şi întreprinderile vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice şi private din Europa, va permite cetăţenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel şi va fi echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor, precizează sursa citată.

La 3 iunie 2021, Comisia Europeană a propus un Regulament privind o identitate digitală de încredere şi sigură pentru toţi europenii (eIDAS2), solicitând totodată statelor membre să elaboreze un set de instrumente care să abordeze aspectele tehnice ale viitorului sistem. Prima versiune a setului de instrumente pentru portofel EUDI a fost publicată la 10 februarie 2023 - ARF v1, iar în urma unei licitaţii la nivel european au fost stabilite 4 consorţii pentru demararea de proiecte-pilot pe scară largă. Rezultatele acestora vor contribui la dezvoltarea continuă a specificaţiilor tehnice pentru prototipul open-source al portofelului EUDI.

Tehnologiile de identitate digitală şi portofel au numeroase beneficii atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, iar UE este ferm angajată în aceste progrese, investind aproape 50 de milioane de euro în proiecte-pilot la scară largă (Large Scale Pilots - LSP) şi sprijinindu-le cu reglementări şi politici de mobilizare a datelor.

Cele patru proiecte-pilot pan-europene lansate pentru pilotarea şi îmbunătăţirea specificaţiilor tehnice ale portofelului identităţii digitale europene (EUDI) printr-o investiţie a Comisiei Europene de 46 de milioane de euro, bani proveniţi din Programul Europa Digitală, sunt POTENŢIAL - (Proiecte-pilot pentru Consorţiul european pentru portofelul de identitate digital), EWC - (Consorţiul EU Digital Identity Wallet), NOBID - (Nordic-Baltic eID Wallet Consortium), DC4EU - (Consorţiul Digital Credentials for Europe).

Testarea pe scară largă a EUDI se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă atât servicii publice, cât şi private, cu interacţiuni naţionale şi transfrontaliere.

Scenariile de zi cu zi includ: identificarea în cadrul serviciilor publice şi private - online şi offline; prezentarea în format digital a permisului de conducere; autorizarea diverselor plăţi; semnarea electronică a documentelor.

"Proiectele-pilot la scară largă în care investeşte acum Comisia Europeană vor ajuta statele membre să se pregătească pentru intrarea în vigoare a Regulamentului european privind identitatea digitală, e-IDAS 2, aflat în prezent în negociere. Pentru a contribui la atingerea ţintei Programului de politică al Deceniului digital pentru ca toţi cei care locuiesc în UE să aibă acces la un ID electronic sigur şi uşor de utilizat până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetăţean al UE acces gratuit la un portofel EUDI. Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară", se mai arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2857 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...