ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România se confruntă cu întârzieri în procesul de desemnare a zonelor de accelerare pentru energie regenerabilă (analiză)

04 Iunie 2025   |   Agerpres

Potrivit unei analize a EPG - WWF România, elaborată ca parte a proiectului RENewLand, cartografierea şi desemnarea zonelor de accelerare (RAAs) pentru energia regenerabilă vor genera un impact semnificativ din punct de vedere socio-economic, prin atragerea de investiţii substanţiale, crearea de locuri de muncă, transformările la nivelul comunităţilor locale şi reducerea costurilor cu energia (pe termen mediu şi lung) pentru consumatori.

 
 
România se confruntă cu întârzieri în procesul de desemnare a zonelor de accelerare pentru energie regenerabilă, deşi este obligată să implementeze planificarea spaţială pentru producţia de energie din surse regenerabile, conform Directivei revizuite privind energia regenerabilă (RED III) din octombrie 2023.

Potrivit unei analize a EPG - WWF România, elaborată ca parte a proiectului RENewLand, cartografierea şi desemnarea zonelor de accelerare (RAAs) pentru energia regenerabilă vor genera un impact semnificativ din punct de vedere socio-economic, prin atragerea de investiţii substanţiale, crearea de locuri de muncă, transformările la nivelul comunităţilor locale şi reducerea costurilor cu energia (pe termen mediu şi lung) pentru consumatori.


De asemenea, RAAs reprezintă o oportunitate pentru atingerea obiectivelor naţionale privind decarbonizarea şi contribuţia la ţinta europeană de cel puţin 42,5% energie regenerabilă în consumul final până în 2030.

"România se confruntă cu întârzieri în procesul de desemnare a zonelor de accelerare pentru energie regenerabilă. Deşi transpunerea RED III a început în octombrie 2024 şi a trecut printr-un proces de consultare publică, întârzierea a fost prelungită de contextul politic, marcat de instituirea unui guvern interimar cu atribuţii limitate în adoptarea de noi reglementări în perioada de tranziţie", se menţionează într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Documentul prezintă progresele şi provocările României în ceea ce priveşte dezvoltarea zonelor de accelerare pentru producerea energiei din surse regenerabile, dar şi recomandările experţilor pentru ca acest proces să fie eficient şi sustenabil. De asemenea, documentul este însoţit de o propunere de metodologie privind cartografierea şi desemnarea RAAs, dezvoltată în cadrul proiectului, care va fi testată prin intermediul unei zone pilot în lunile următoare.

Conform analizei EPG - WWF România, provocările cu care România se confruntă la nivel naţional sunt legate de transpunerea directivei, coordonare limitată la nivel interministerial, capacitatea tehnică insuficientă a instituţiilor cheie şi de absenţa unei platforme centralizate de date spaţiale pentru o planificare integrată eficientă. Aceste obstacole sunt agravate de constrângerile fiscale la nivel naţional, respectiv spaţiu redus pentru cheltuieli, care au împiedicat Ministerul Energiei să lanseze oficial procesul de cartografiere RAA, ameninţând atingerea la timp a obiectivelor naţionale în materie de energie regenerabilă.

Pentru a depăşi aceste provocări, autorii analizei recomandă: instituirea unui grup de lucru permanent format din mai multe părţi interesate, care să supravegheze şi susţină punerea în aplicare; adoptarea unei metodologii multicriteriale bazate pe GIS pentru selectarea zonelor potenţiale; prioritizarea terenurilor degradate şi neagricole pentru dezvoltarea energiei regenerabile, evitând zonele sensibile din perspectiva biodiversităţii; dezvoltarea unei platforme centralizate de date spaţiale open-source; integrarea garanţiilor privind biodiversitatea şi adresarea impactului cumulativ între aceste zone şi orice alte infrastructuri existente sau planificate în evaluările strategice de mediu necesare desemnării RAA.

Elaborarea, implementarea şi monitorizarea regulilor de atenuare/mitigare a efectelor dezvoltării fiecărei zone de accelerare asupra naturii (mitigation rulebook), consolidarea proceselor de implicare a părţilor interesate, cu o atenţie deosebită asupra comunităţilor locale din viitoarele zone de accelerare şi asigurarea alinierii între planificarea RAA şi strategiile naţionale de extindere a reţelei sunt alte recomandări ale EPG - WWF România.

Noua publicaţie face parte din RENewLand, un proiect EUKI. RENewLand îşi propune să asigure abordări durabile şi bazate pe ştiinţă pentru desemnarea zonelor de accelerare regenerabilă în trei ţări din Europa de Est: România, Bulgaria şi Ungaria. Bazându-se pe expertiza altor state europene, proiectul se concentrează pe consolidarea capacităţii autorităţilor publice, a asociaţiilor industriale, a societăţii civile şi a mediului academic de a realiza o planificare spaţială intersectorială integrată pentru energia regenerabilă.

Prin dezvoltarea unor metodologii care echilibrează viabilitatea economică cu factorii sociali şi de mediu, proiectul RENewLand oferă instrumente practice pentru atenuarea conflictelor şi simplificarea proceselor de amplasare şi aprobare a parcurilor solare şi eoliene, accelerând astfel tranziţia către energia regenerabilă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 340 / 19564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...