
România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025 (minister)
06 Ianuarie 2025
AgerpresTot în 2025, Ministerul Energiei se aşteaptă la o dublare a capacităţii de stocare în baterii, până la 400 - 500 MWh, prin proiecte cofinanţate din PNRR.
România ţinteşte 2.500 MW noi în sistemul energetic, în 2025, cu investiţii precum Iernut, Mintia, Răstoliţa, Năvodari şi proiectele private cofinanţate prin PNRR, însă energia trebuie să fie "sigură, accesibilă ca preţ şi cât mai curată", arată Ministerul Energiei într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
"Energia este inima economiei. Fără energie sigură şi ieftină, nu există un nivel de trai decent şi nici dezvoltare economică. 2025 vine cu semne bune pentru România, iar cifrele şi proiectele confirmă acest lucru. După un record al ultimului deceniu în 2024, cu 1.200 MW pe care am reuşit să îi punem în funcţiune, ne propunem să dublăm această performanţă în acest an. Asta înseamnă nu doar capacităţi noi de producţie, ci şi un pas important spre independenţa energetică a ţării noastre. Sunt proiecte mature, pentru care accelerăm ritmul de implementare. Soluţia pentru facturi mai mici nu este intervenţia constantă a statului pe piaţă, ci creşterea capacităţii de producţie de energie. Aceasta este misiunea noastră, iar pentru asta avem nevoie de un parteneriat onest şi serios cu mediul privat", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, proiectele majore pentru 2025 sunt: finalizarea centralei pe gaz de la Iernut - 430 MW de producţie în bandă, un proiect strategic deblocat la începutul actualului mandat, termenul estimat fiind iunie 2025; punerea în funcţiune a hidrocentralei Răstoliţa - 30 MW de capacitate flexibilă, utilă pentru acoperirea vârfurilor de consum; centrala în cogenerare de la Năvodari - 80 MW pe gaz, un proiect modern şi mult aşteptat; proiecte private finanţate prin PNRR prin care sunt estimate punerea în funcţiune a 1.200-1.500 MW din surse regenerabile şi alte capacităţi moderne.
De asemenea, un al proiect al anului 2025 menţionat de Ministerul Energiei este termocentrala pe gaz de la Mintia, iar primii 1.000 MW ar putea fi conectaţi la sistemul energetic naţional până la finalul anului. "Este o investiţie strategică naţională, cu o putere instala totală de 1.750 MW, cea mai mare centrală pe gaz din Europa. Turbinele au fost livrate, şantierul este în execuţie", precizează instituţia.
Tot în 2025, Ministerul Energiei se aşteaptă la o dublare a capacităţii de stocare în baterii, până la 400 - 500 MWh, prin proiecte cofinanţate din PNRR. Aceste investiţii vor adăuga minim 2.500 MW noi la sistemul energetic naţional, dintre care cel puţin 600 MW reprezintă producţie în bandă, contribuind semnificativ la securitatea energetică a României. Pentru comparaţie, în zilele bune, producţia instantanee actuală a ţării este de 7-8.000 MW, după ce în perioada 2009 - 2022 România a închis peste 7.000 MW grupuri pe cărbune şi gaz.
În paralel, România continuă implementarea proiectelor majore, precum exploatarea gazelor din Neptun Deep şi Caragele, dezvoltarea programului nuclear civil românesc şi fabricile de producţie pentru panouri fotovoltaice şi baterii.
"Anul 2025 vine cu o asumare clară: un sistem energetic mai puternic, capabil să sprijine dezvoltarea economică a României şi să ofere cetăţenilor acces la energie sigură şi accesibilă. Ministerul Energiei îşi reafirmă angajamentul pentru continuarea revoluţiei energetice începute în ultimii ani, cu sprijinul a 14 miliarde euro fonduri nerambursabile atrase deja în România, pentru binele tuturor românilor şi competitivitatea companiilor româneşti", se mai arată în comunicat.Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1251 / 19475 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...