ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Românii au achiziţionat cu 40% mai multe imobile prin credit, în primul semestru din 2024 (analiză)

20 August 2024   |   Agerpres

Conform datelor Re/Max România, printre factorii care au determinat creşterea creditării la cumpărarea de locuinţe s-au aflat reducerea dobânzilor bancare şi ofertele băncilor.

 
 
Ponderea imobilelor achiziţionate prin credit a crescut, în România, cu 40% în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, reiese dintr-o analiză imobiliară, publicată marţi.

Conform datelor Re/Max România, printre factorii care au determinat creşterea creditării la cumpărarea de locuinţe s-au aflat reducerea dobânzilor bancare şi ofertele băncilor.

"S1 2024 a fost marcat de o abordare mai activă a cumpărătorilor de imobiliare, reflectată într-o creştere cu 5% a volumului tranzacţiilor de vânzări şi o creştere a valorii proprietăţilor cu circa 8%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Evoluţia pozitivă pe acest segment se datorează, în principal, reducerii dobânzilor la creditele ipotecare şi creşterii preţului de tranzacţionare a proprietăţilor. Ofertele băncilor pentru acest produs a determinat şi creşterea procentului imobilelor achiziţionate prin credit, cu 40% faţă de primul semestru al anului precedent", notează sursa citată.


Pe de altă parte, a fost raportată o scădere a volumului de tranzacţii pe segmentul închiriere, de la un la altul.

Statistica consultantului imobiliar arată că majoritatea intermedierilor realizate de birourile Re/Max România s-a înregistrat pe segmentul rezidenţial - aproximativ 90% din totalul tranzacţiilor, şi doar 10% au fost pe zona comercială şi industrială.

Cele mai căutate tipuri de locuinţe au fost apartamentele cu două camere, urmate de case şi apartamentele cu trei sau mai multe camere. De asemenea, printre preferinţele românilor s-au evidenţiat şi apartamentele vechi, în detrimentul celor noi, precum şi proprietăţile situate în zonele limitrofe.

La nivel valoric, în topul tranzacţiilor intermediate în primele şase luni ale anului de către consultanţii Re/Max România se află o proprietate industrială din Braşov, cu o valoare de 2,1 milioane de euro, respectiv două terenuri rezidenţiale, aflate în Bucureşti şi în Braşov, cu preţuri de peste două milioane de euro, respectiv 1,5 milioane de euro.

În România, Re/Max este cea mai mare reţea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de agenţi imobiliari, şi deţine, în prezent, circa 60 de francize şi are peste 700 de membri.

La nivel mondial, compania înfiinţată în anul 1973, în Denver, SUA, este lider în real-estate şi are, la ora actuală, peste 140.000 de agenţi afiliaţi, în 8.300 de birouri, aflate în 110 ţări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17391
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Nokian Tyres în obținerea ajutorului de stat în valoare de 99,5 mil. € pentru noua fabrică de la Oradea
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...