ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şapte din zece investitori anticipează o ascensiune a atractivităţii României (EY)

20 Iunie 2024   |   Agerpres

Conform sursei citate, anul 2023 a fost marcat de schimbări nuanţate şi de o evoluţie dinamică a investiţiilor străine directe (ISD), reflectând tendinţa generală de scădere a numărului de proiecte ISD în Europa cu 4%.

 
 
Şapte din zece investitori anticipează o ascensiune a atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în următorii trei ani, arată un studiu EY, publicat joi.

"România îşi menţine ferm poziţia rezilientă de piaţă, în pofida unui declin al investiţiilor străine directe de 13% în 2023, captând încrederea investitorilor care încă întrevăd potenţialul acesteia", se arată în studiul de atractivitate EY România, efectuat în prima parte a anului 2024.

Conform sursei citate, anul 2023 a fost marcat de schimbări nuanţate şi de o evoluţie dinamică a investiţiilor străine directe (ISD), reflectând tendinţa generală de scădere a numărului de proiecte ISD în Europa cu 4%.

"Numărul locurilor de muncă nou create a înregistrat o scădere mai mică, de 8% (de la 6.460, la 5.935 între 2023 şi 2022), ceea ce înseamnă proiecte mai mari în medie. În contextul general al Europei Centrale şi de Est, Ungaria a înregistrat performanţe mai bune, iar România a depăşit Grecia şi Bulgaria ca număr de proiecte ISD în 2023. În plus, România se situează pe locul cinci ca număr mediu de locuri de muncă create per proiect, depăşind concurenţi puternici, precum Polonia", susţin autorii cercetării.

Aproape jumătate (46%) dintre liderii executivi intervievaţi în cadrul studiului consideră că România a rămas o piaţă robustă şi rezilientă pentru investiţii în 2023, menţionând că au în plan să-şi consolideze sau să-şi extindă operaţiunile de aici în viitorul apropiat.

"Perspectivele favorabile sunt recunoscute de 67% dintre investitori, care prevăd o creştere a atractivităţii României ca destinaţie de investiţii în următorii trei ani. România se remarcă prin depăşirea Greciei şi Bulgariei ca număr de proiecte ISD şi prin clasarea pe locul cinci în Europa Centrală şi de Est ca număr mediu de locuri de muncă create per proiect. Accesul la finanţări nerambursabile este considerat un factor decisiv de 72% dintre investitori. Sectoarele de interes includ software şi servicii IT, produsele electronice, transporturile şi logistica, care domină în atragerea investiţiilor străine directe. Integrarea tehnologiilor emergente şi accesul la o forţă de muncă bine pregătită sunt esenţiale, consolidând astfel poziţia României ca o destinaţie atractivă pentru investiţii durabile şi cu impact semnificativ pe termen lung.", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

Potrivit cercetării, Bucureştiul continuă să domine ca principală destinaţie pentru ISD, cu o cotă substanţială de 40%. Iaşi şi Timişoara au înregistrat câte 3 proiecte de investiţii fiecare, iar Cluj-Napoca şi Braşov cu câte 2 proiecte fiecare.

Cu toate acestea, în comparaţie cu datele de anul trecut, modelul de investiţii din acest an sugerează o abatere de la atenţia acordată în mod tradiţional marilor centre economice, semnalând o dispersie mai largă a proiectelor în diverse oraşe.

În ceea ce priveşte originea fluxurilor ISD, principalii investitori au rămas aceiaşi, Germania menţinându-şi poziţia de lider în peisajul investiţional românesc, cu 16 proiecte, la fel ca în 2022. Pe următoarele poziţii, la mică distanţă s-au clasat Marea Britanie şi SUA, fiecare cu câte 6 proiecte.

"Principalele sectoare care au atras investiţii străine directe în 2023 reflectă tendinţele cheie observate în Europa, în top fiind sectorul software şi servicii IT, în timp ce sectorul produselor electronice a ocupat o remarcabilă poziţie secundă, ceea ce a reprezentat o diferenţă faţă de clasamentul european. Sectorul transporturilor şi logisticii se află din nou în prim plan, înregistrând un avans accentuat, până pe locul al treilea în clasamentul investiţiilor străine directe în România, un salt important de pe poziţia a noua anul trecut", se precizează în document.

Studiul mai arată că principalii vectori ai ISD sunt sistemul fiscal favorabil, adoptarea tehnologiilor şi disponibilitatea forţei de muncă.

"Investitorii sunt atraşi de oportunităţile de expansiune pe pieţe noi, iar România se distinge prin sistemul său fiscal avantajos, adoptarea tehnologiilor emergente şi disponibilitatea forţei de muncă calificate", susţin consultanţii EY.

Totodată, un procent semnificativ de 52% dintre respondenţi văd accesul la pieţe neexplorate ca un factor cheie, în timp ce 37% apreciază sistemul fiscal şi 35% valorificarea tehnologiilor noi. Aceste aspecte evidenţiază poziţia strategică a României între Est şi Vest şi creează un mediu propice pentru inovaţie şi afaceri, cu avantaje fiscale care o plasează într-o poziţie favorabilă comparativ cu alte ţări europene.

Calitatea şi disponibilitatea forţei de muncă în România sunt de asemenea apreciate, cu 26% dintre investitori considerându-le printre primii trei factori de atracţie, marcând o creştere faţă de anul anterior.

Totuşi, aderarea parţială la spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă stârneşte îngrijorări privind migraţia forţei de muncă şi potenţialul exod al creierelor, ceea ce ar putea afecta competitivitatea ţării prin creşterea deficitului de forţă de muncă şi presiuni asupra salariilor.

Cu toate acestea, perspectiva integrării României în spaţiul Schengen este privită cu optimism de investitorii din Europa Centrală şi de Est, care anticipează noi oportunităţi, în special în turism. Aderarea la Schengen este văzută ca un factor care ar putea îmbunătăţi performanţele comerciale ale României, similar cu experienţele altor ţări din regiune.

Un procent impresionant de 72% dintre investitori consideră accesul la finanţările nerambursabile ca fiind un factor cheie în atragerea investiţiilor străine directe (ISD). Deşi stimulentele naţionale nu mai sunt la fel de atractive ca în trecut, finanţările nerambursabile rămân esenţiale pentru atractivitatea investiţională.

Totodată, România se remarcă prin disponibilitatea unei game variate de programe de ajutor de stat, cu fonduri UE ce pot fi utilizate pentru proiecte cu investiţii majore de capital. În următorii trei ani, se estimează că ajutorul de stat va atinge 2 miliarde de euro, depăşind suma de 1,2 miliarde de euro din perioada 2021-2023.

Deşi numărul de proiecte de investiţii străine directe (ISD) în România în 2023 a scăzut cu 13%, optimismul investitorilor rămâne puternic, cu 67% anticipând o creştere a atractivităţii ţării ca destinaţie de investiţii în următorii trei ani, faţă de 41% în anul precedent.

"Această încredere este susţinută de îmbunătăţirile legislative şi de reglementare ale României şi de accentul pe sectoare strategice cu potenţial de creştere. În plus, eforturile de digitalizare şi inovaţie, împreună cu modernizarea infrastructurii şi optimizarea proceselor administrative, sunt văzute ca factori cheie în atragerea investitorilor", precizează consultanţii EY.

Cu toate acestea, inflaţia este identificată ca principalul risc pentru atractivitatea României, cu 14% dintre executivi declarându-se preocupaţi în acest sens, urmată de datoria publică şi tensiunile geopolitice. Totuşi, se aşteaptă ca România să îşi consolideze poziţia de centru atractiv pentru investiţii durabile, susţinută de o creştere reală anticipată a PIB-ului şi de o inflaţie în scădere în anii următori.

Potrivit studiului, atractivitatea unei destinaţii luată în calcul pentru proiectele de investiţii este definită ca o combinaţie între imagine, gradul de încredere din partea investitorilor şi percepţia privind capacitatea ţării sau zonei respective de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD.

Cercetarea în teren a fost realizată de EuroMoney, în intervalul februarie - martie 2024 prin intermediul unor chestionare online, pe baza unui eşantion reprezentativ format din 100 de factori de decizie la nivel de conducere executivă şi consiliu de administraţie. Jumătate dintre respondenţi sunt situaţi în România, 40% în alte ţări din Europa, 6% în SUA, iar restul în Japonia, China, Israel şi Emiratele Arabe Unite.

EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă pentru companii multinaţionale şi locale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 156 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...