ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şase din zece companii vor să investească mai mult în 2024, în contextul schimbărilor climatice (EY)

04 Iulie 2023   |   Agerpres

În medie, respondenţii spun că de 2,8 ori mai multe dintre iniţiativele organizaţiei lor privind schimbările climatice vor avea un impact financiar pozitiv, decât unul negativ (39% faţă de 14%).

 
 
Şase din zece companii intenţionează să investească mai mult anul viitor pentru a aborda schimbările climatice, comparativ cu anul acesta, iar 25% dintre ele intenţionează să aloce semnificativ mai multe fonduri, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.

"Investiţiile alocate schimbărilor climatice generează mai multă valoare decât se aşteptau companiile, pe mai multe planuri. Acest lucru se întâmplă în ciuda îngrijorărilor că iniţiativele pentru schimbări climatice vor avea un impact negativ asupra performanţei financiare (37%) sau vor reduce capacitatea companiei de a face faţă competiţiei pe termen scurt (19%)", susţin autorii studiului EY 2023 CESA Sustainable Value.

În medie, respondenţii spun că de 2,8 ori mai multe dintre iniţiativele organizaţiei lor privind schimbările climatice vor avea un impact financiar pozitiv, decât unul negativ (39% faţă de 14%).

"Companiile sunt de 0,5 ori mai predispuse să prioritizeze valoarea financiară faţă de obiectivele globale legate de planetă atunci când evaluează o iniţiativă. Studiul arată că impactul iniţiativelor climatice pe mai multe tipuri de valoare poate fi benefic atât pentru companii, cât şi pentru societate şi planetă", se mai precizează în raport.

Astfel, planificarea sustenabilităţii pe termen lung facilitează menţinerea bunei evoluţii a companiilor sau identificarea unor noi oportunităţi de a crea valoare.

Sondajul arată că acele companii care sunt mai active în ceea ce priveşte acţiunile de combatere a schimbărilor climatice beneficiază de o performanţă financiară mai bună decât cea preconizată.

Conform sondajului, luarea unor măsuri pentru reducerea emisiilor şi investiţiile în iniţiative care abordează schimbările climatice pot chiar accelera performanţa financiară.

"Acesta este un mesaj puternic pentru acele organizaţii care încă ezită să ia măsuri decisive pentru a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a preveni potenţialele consecinţe ale schimbărilor climatice asupra activităţii lor. Înţelegerea şi abordarea cerinţelor de reglementare emergente şi a aşteptărilor clienţilor, precum şi optimizarea costurilor de operare prin eficienţa energetică şi a resurselor, minimizarea deşeurilor şi reformularea produselor, deblochează noi oportunităţi în piaţă şi cresc vânzările şi veniturile, ceea ce, în cele din urmă, duce la o performanţă financiară mai bună. Acest sondaj confirmă faptul că acţiunea în domeniul climei nu este doar o chestiune de gestionare adecvată a riscurilor, ci este, de asemenea, şi poate chiar mai important, o oportunitate care creează valoare pe termen mediu şi lung şi sporeşte rezilienţa unei companii", a afirmat Massimo Bettanin, partener Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România.

România are mari şanse de a devansa celelalte ţări din regiunea CESA (regiunea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est şi regiunea Asiei Centrale) în ceea ce priveşte adoptarea diverselor acţiuni pentru schimbările climatice în mai multe domenii, în special în privinţa acţiunilor legate de furnizori şi terţi prin parteneriate, fuziuni şi achiziţii şi dezinvestiţii, susţin autorii studiului EY CESA Sustainable Value Study, care pentru România are la bază un sondaj realizat cu 52 de Chief Sustainability Officers (CSO).

Conform sursei citate, investiţiile în iniţiative privind schimbările climatice variază pentru fiecare ţară CESA, deciziile fiind motivate de diferiţi factori.

Astfel, Polonia are cel mai scurt termen pentru a deveni carbon-negativă, iar România are cel mai scurt termen pentru reducerea emisiilor şi cel mai mic obiectiv de reducere pentru a atinge zero emisii nete.

De asemenea, este mai probabil ca Polonia să prioritizeze valoarea oferită clienţilor, în timp ce agenda României privind schimbările climatice este modelată atât de valorile angajaţilor, cât şi de obiectivele climatice stabilite la nivel global.

În comparaţie cu alte ţări din CESA, respondenţii din România consideră că este mai uşor să măsoare progresele înregistrate în agenda privind schimbările climatice comparativ cu măsurarea altor rezultate importante pentru companii. Cu toate acestea, România trebuie să îmbunătăţească în continuare colaborarea între managementul executiv şi board cu privire la agenda de schimbări climatice.

La nivel CESA, 92% dintre companiile intervievate şi-au luat un angajament public privind schimbările climatice până în 2030. În medie, acestea plănuiesc să reducă emisiile cu 33%, dar până în prezent au redus emisiile cu doar 19%.

"Lumea are nevoie de o reducere de 45% până în 2030 pentru a menţine obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1,5°C. Cele mai multe angajamente sunt insuficiente - doar 27% dintre acestea intenţionează să reducă emisiile cu 45% sau mai mult şi doar 38% şi-au asumat un angajament până în 2030. Doar 29% dintre respondenţi s-au angajat să aibă emisii de carbon negative, iar 15% s-au angajat să atingă net zero", arată studiul.

Un alt aspect confirmat de studiu este faptul că investiţiile companiilor în domeniul climei se transformă în beneficiu financiar. Patru din zece companii respondente au obţinut o valoare financiară mai mare decât se aşteptau.

Organizaţiile care întreprind mai puţine acţiuni în domeniul climatic se luptă mai mult cu execuţia, în timp ce organizaţiile care sunt mai active din acest punct de vedere trebuie să îmbunătăţească coordonarea şi colaborarea internă. Oportunităţile cheie pentru a face progrese semnificative în ceea ce priveşte schimbările climatice includ parteneriate mai extinse şi investiţii în resursa umană.

EY are peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Studiul EY 2023 CESA Sustainable Value a fost elaborat pentru a înţelege ce acţiuni întreprind companiile pentru a aborda schimbările climatice, ce valoare aşteaptă şi primesc de pe urma acestor acţiuni şi care sunt barierele în calea unor acţiuni mai ample.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3102 / 17247
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...