ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, printre priorităţile noului ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene

04 Mai 2022   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, prin decretul semnat marţi, 3 mai, de preşedintele Klaus Iohannis, Marcel Boloş a preluat pentru a doua oară portofoliul de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, demnitate pe care a mai deţinut-o şi în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020.

 
 
Semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie, precum şi transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă priorităţile imediate ale noului ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
 
Potrivit unui comunicat remis spre difuzare, prin decretul semnat marţi, 3 mai, de preşedintele Klaus Iohannis, Marcel Boloş a preluat pentru a doua oară portofoliul de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, demnitate pe care a mai deţinut-o şi în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020.
 
Marcel Boloş a fost numit ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării în ianuarie 2022, iar din data de 7 aprilie 2022 a deţinut interimar şi portofoliul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
 
"Încrederea cu care am fost învestit de Guvernul României mă obligă să dedic acest mandat beneficiarilor finanţărilor europene şi implementării eficiente a proiectelor care construiesc viitorul României", a declarat Marcel Boloş, la preluarea portofoliului.
 
El a afirmat că România se află în faţa unei oportunităţi probabil unice, având la dispoziţie finanţări generoase de peste 90 de miliarde de euro cumulat, cu care "avem datoria ca în următorii 5-6 ani să angajăm ţara pe drumul ireversibil spre modernizare şi transformare profundă".
 
"Pentru că fereastra de oportunitate este atât de scurtă şi pentru că avem de recuperat decalajele acumulate, priorităţile imediate ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene se concentrează acum pe semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027 - trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie 2022, la o săptămână de la preluarea mandatului interimar, transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului National de Redresare şi Rezilienţă, precum şi asupra simplificării prin debirocratizare a accesului şi utilizării fondurilor europene, în timp ce continuăm procesul de descentralizare", a menţionat Boloş.
 
În ceea ce priveşte structura fondurilor europene pe care România le poate accesa, acestea se ridică la 10 miliarde de euro din Politica de Coeziune a actualului ciclu de finanţare 2014-2020, 31,3 miliarde de euro în ciclul 2021-2027, 1,5 miliarde din ReactEU şi 29,1 miliarde de euro din PNRR.
 
Totodată, 9,8 miliarde de euro pot fi accesate din Fondul European de Garantare Agricolă, 5,9 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar 4 miliarde de euro din instrumentul SURE.
 
Printre priorităţile imediate ale mandatului noului ministru sunt: aprobarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, precum şi transmiterea oficială, până la 15 iulie, a tuturor programelor operaţionale aferente perioadei de programare 2021-2027 către Comisia Europeană.
 
Pe agenda ministerului se mai află reprioritizarea investiţiilor şi acomodarea reformelor cu noul context economico-social, la nivelul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmiterea primei cereri de plată aferentă PNRR, pregătirea proiectelor majore de infrastructură aferente perioadei de programare 2021-2027, precum şi continuarea procesului de descentralizare a fondurilor europene.
 
Pe lista de priorităţi se mai află sprijinirea mediului de afaceri, respectiv a IMM-urilor (granturi pentru capital de lucru, granturi pentru investiţii), acordarea de vouchere sociale pentru sprijinirea categoriilor vulnerabile, ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi simplificarea şi debirocratizarea accesării şi utilizării fondurilor europene.
 
Marcel Boloş a mai deţinut funcţia de ministru al Fondurilor Europene în perioada noiembrie 2019 - decembrie 2020, când România a crescut substanţial absorbţia finanţărilor europene.
 
Doctor în contabilitate şi licenţiat în inginerie electromecanică şi în finanţe-asigurări, Marcel Boloş este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea şi conducător de doctorate la aceeaşi facultate.
 
Totodată, Marcel Boloş a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi secretar de stat coordonator al structurilor responsabile de gestionarea fondurilor europene în Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi director al structurii responsabile de fonduri europene din Primăria Oradea. De asemenea, a fost director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de finanţare europeană în sectorul de transport în exerciţiul financiar 2007-2013. În ianuarie 2022 a fost numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8120 / 17377
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...