
Start-up-ul românesc Qoobiss devine furnizor acreditat ADR pentru servicii de verificare a identităţii la distanţă
27 Ianuarie 2023
AgerpresQoobiss oferă soluţii de verificare a identităţii digitale, personalizate pentru o gamă largă de industrii precum: fintech, medical, blockchain, e-commerce etc.
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) acreditează start-up-ul românesc Qoobiss ca furnizor pentru servicii de verificare a identităţii la distanţă, utilizând mijloace video.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, soluţia Qoobiss eKYC (Know-Your-Customer) a fost dezvoltată pentru a asigura integrarea cu documentul de identitate în orice format, inclusiv pentru noile cărţi electronice de identitate, ce vor fi aliniate cu Regulamentul european referitor la îmbunătăţirea securităţii documentelor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene.
Reglementările în domeniu arată că identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanţă a obţinut avizul de la ADR, în conformitate cu Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, soluţia Qoobiss eKYC (Know-Your-Customer) a fost dezvoltată pentru a asigura integrarea cu documentul de identitate în orice format, inclusiv pentru noile cărţi electronice de identitate, ce vor fi aliniate cu Regulamentul european referitor la îmbunătăţirea securităţii documentelor de identitate ale cetăţenilor Uniunii Europene.
Reglementările în domeniu arată că identificarea persoanei la distanţă prin mijloace video este recunoscută doar dacă furnizorul de servicii de identificare a persoanei la distanţă a obţinut avizul de la ADR, în conformitate cu Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.
"În baza avizului acordat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, QOOBISS poate furniza clienţilor soluţia de identificare video la distanţă, complet automat sau cu dubla confirmare cu operator uman. Acest tip de servicii permite interacţiunea cu autorităţile publice sau cu mediul privat a persoanelor fizice şi a reprezentanţilor persoanelor juridice, fără să mai fie nevoie de prezenţa acestora la sediul instituţiei", se menţionează în comunicat.
Soluţia dezvoltată de Qoobiss este certificată conform regulamentului UE 910/2014 (eIDAS), privind standardele ETSI 319 401 şi ETSI TS 119 461, pentru furnizori autorizaţi pentru servicii de validare a identităţii.
"Acreditarea de către ADR prin includerea QOOBISS pe Lista terţilor de verificare a identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video întăreşte faptul că soluţia noastră de verificarea identităţii la distanţă, QOOBISS eKYC, operează la cele mai înalte standarde, pentru a asigura un serviciu scalabil pentru un număr mare de utilizatori şi un protocol foarte sigur. Procesarea de date personale ale clienţilor se realizează în strictă corespundere cu legislaţia in vigoare. În plus, foarte important de specificat, soluţia QOOBISS eKYC a fost dezvoltată astfel încât am prevăzut integrarea cu documentul de identitate în orice format ar fi emis, inclusiv pentru noile cărţi electronice de identitate", susţine Cătălin Micu, project manager în cadrul Qoobiss.
Decizia ADR prin care au fost aprobate normele de recunoaştere şi reglementare ale acestor proceduri a fost publicată în Monitorul Oficial şi vizează introducerea acestui nou mod de identificare şi autentificare la distanţă în legislaţia românească. Soluţia VideoID este avizată de ADR şi certificată conform Regulamentului European 910/2014 (eIDAS) şi Directivei Europene 849/2015 privind AML, fiind, totodată, conformă cu prevederile Legii 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
Qoobiss oferă soluţii de verificare a identităţii digitale, personalizate pentru o gamă largă de industrii precum: fintech, medical, blockchain, e-commerce etc.
Start-up-ul românesc Qoobiss reprezintă o continuare tehnologică şi conceptuală a Credimatic Network, companie înfiinţată în anul 2016 şi axată pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare şi avansate pentru industria financiară.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7011 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...