ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu BCG: Își poate reveni piața globală de fuziuni și achiziții în 2024? A doua jumătate a acestui an indică o recuperare mixtă

12 August 2024   |   BizLawyer

Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari * Noul indice BCG care măsoară așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) indică o piață globală stabilă în următoarele șase luni * Bazat pe indicatori de piață și analiza percepției executivilor și investitorilor susținută de GenAI, indicele va oferi perspective lunare asupra direcției pieței M&A.

 
 
Piața de M&A a fost mai activă în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu primele șase luni ale anului 2023, dar recuperarea sa de la minimul de anul trecut a fost mai lentă decât se anticipa. Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari, cu mult sub media pe zece ani de 1,5 trilioane de dolari, conform unui nou studiu al Boston Consulting Group (BCG).

Indicele de sentiment M&A, care furnizează lunar o actualizare cu privire la interesul părților implicate în fuziuni, achiziții și exit-uri pentru următoarele șase luni, indică o perspectivă mixtă pentru restul anului 2024. Deși valoarea actuală a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piața de M&A și-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea în Europa pare în creștere, în special în sectoare precum energie, materiale și tehnologie, media și telecomunicații. În același timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderență sectorul industrial, cunoaște cel mai puternic declin.


„M&A a ajuns să facă parte din trusa de instrumente strategice a fiecărui CEO,” a spus Balazs Zoletnik, Partener BCG, biroul din Budapesta. „Totuși, în contextul incertitudinii economice, al îngrijorărilor legate de inflație și politică monetară și al provocărilor de reglementare și geopolitice, este mai dificil ca niciodată pentru factorii de decizie să formuleze planuri fiabile.”

Activitatea de M&A cunoaște cel mai puternic avânt în Europa, în timp ce regiunea Asia-Pacific atinge un minim al ultimului deceniu

Diferențele regionale din primele șase luni ale anului 2024 au fost semnificative:

►    America de Nord și America de Sud: Tranzacțiile în această regiune au avut o valoare totală de 647 miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 14% față de prima jumătate a anului 2023. America de Nord a reprezentat 61% din activitatea globală totală de M&A.
►    Europa: Valoarea M&A în Europa a totalizat 255 miliarde de dolari, o creștere de 23% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut. Valoarea tranzacțiilor în Marea Britanie a crescut cu 185%, având cea mai mare cotă de realizare a tranzacțiilor din Europa. Valoarea tranzacțiilor a crescut și în Suedia (138%), Spania (19%) și Republica Cehă (196%), în timp ce Franța (-25%) și Germania (-32%) au înregistrat scăderi.
►    Asia-Pacific: Valoarea tranzacțiilor în Asia-Pacific a scăzut cu 40% la un minim de 11 ani, atingând valoarea de 117 miliarde de dolari. Totalul regional reflectă scăderi în Japonia (-67%), China (-36%), Coreea de Sud (-16%) și Australia (-39%). Singurele excepții reprezintă India (55%), Singapore (41%) și Malaysia (266%).

Factorii determinanți pentru restul anului 2024

Multe dintre tendințele evidențiate în Raportul BCG continuă să susțină o perspectivă pozitivă pentru activitatea de M&A.

Cursa pentru obținerea accesului la AI și alte tehnologii emergente vor motiva probabil multe tranzacții în anii următori. În plus, ESG, decarbonizarea și tranziția energetică în sensul larg, vor determina companiile să achiziționeze capabilități, tehnologii și alte active care să-i ajute în atingerea obiectivelor.

Recuperarea nivelurilor de evaluare în majoritatea sectoarelor prezintă un alt avantaj semnificativ, făcând mai ușor pentru cumpărători și vânzători să cadă de acord asupra unui preț de achiziție. În același timp, volatilitatea a scăzut, oferind un cadru mai stabil pentru luarea deciziilor.

Despre indicele de sentiment M&A al BCG

Indicele de sentiment M&A utilizează o metodologie proprie pentru a determina valoarea indicelui de sentiment M&A, aplicând decenii de cercetare și expertiză ale BCG, prin analiza a peste 900.000 de tranzacții.

Pentru a determina valoarea indicelui în fiecare lună, BCG va analiza factorii fundamentali ai activității M&A, precum încrederea în afaceri, nivelurile de evaluare și ratele dobânzii și va aplica capacități avansate de AI generativ pentru a evalua sentimentul executivilor și investitorilor față de M&A din comunicările corporative.

BCG va actualiza indicele în a patra marți a fiecărei luni. Caracteristicile interactive ale indicelui permit părților interesate în tranzacții să determine sentimentul la nivel global și pe regiuni, dar și pe sectoare individuale.

Pentru informații mai detaliate privind indicele de sentiment M&A al BCG accesați aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 996 / 18352
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...