ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu BCG: Își poate reveni piața globală de fuziuni și achiziții în 2024? A doua jumătate a acestui an indică o recuperare mixtă

12 August 2024   |   BizLawyer

Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari * Noul indice BCG care măsoară așteptările privind activitatea de fuziuni și achiziții (M&A) indică o piață globală stabilă în următoarele șase luni * Bazat pe indicatori de piață și analiza percepției executivilor și investitorilor susținută de GenAI, indicele va oferi perspective lunare asupra direcției pieței M&A.

 
 
Piața de M&A a fost mai activă în prima jumătate a anului 2024 comparativ cu primele șase luni ale anului 2023, dar recuperarea sa de la minimul de anul trecut a fost mai lentă decât se anticipa. Valoarea globală a activității M&A în prima jumătate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari, cu mult sub media pe zece ani de 1,5 trilioane de dolari, conform unui nou studiu al Boston Consulting Group (BCG).

Indicele de sentiment M&A, care furnizează lunar o actualizare cu privire la interesul părților implicate în fuziuni, achiziții și exit-uri pentru următoarele șase luni, indică o perspectivă mixtă pentru restul anului 2024. Deși valoarea actuală a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piața de M&A și-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea în Europa pare în creștere, în special în sectoare precum energie, materiale și tehnologie, media și telecomunicații. În același timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderență sectorul industrial, cunoaște cel mai puternic declin.


„M&A a ajuns să facă parte din trusa de instrumente strategice a fiecărui CEO,” a spus Balazs Zoletnik, Partener BCG, biroul din Budapesta. „Totuși, în contextul incertitudinii economice, al îngrijorărilor legate de inflație și politică monetară și al provocărilor de reglementare și geopolitice, este mai dificil ca niciodată pentru factorii de decizie să formuleze planuri fiabile.”

Activitatea de M&A cunoaște cel mai puternic avânt în Europa, în timp ce regiunea Asia-Pacific atinge un minim al ultimului deceniu

Diferențele regionale din primele șase luni ale anului 2024 au fost semnificative:

►    America de Nord și America de Sud: Tranzacțiile în această regiune au avut o valoare totală de 647 miliarde de dolari, o creștere de aproximativ 14% față de prima jumătate a anului 2023. America de Nord a reprezentat 61% din activitatea globală totală de M&A.
►    Europa: Valoarea M&A în Europa a totalizat 255 miliarde de dolari, o creștere de 23% comparativ cu primele șase luni ale anului trecut. Valoarea tranzacțiilor în Marea Britanie a crescut cu 185%, având cea mai mare cotă de realizare a tranzacțiilor din Europa. Valoarea tranzacțiilor a crescut și în Suedia (138%), Spania (19%) și Republica Cehă (196%), în timp ce Franța (-25%) și Germania (-32%) au înregistrat scăderi.
►    Asia-Pacific: Valoarea tranzacțiilor în Asia-Pacific a scăzut cu 40% la un minim de 11 ani, atingând valoarea de 117 miliarde de dolari. Totalul regional reflectă scăderi în Japonia (-67%), China (-36%), Coreea de Sud (-16%) și Australia (-39%). Singurele excepții reprezintă India (55%), Singapore (41%) și Malaysia (266%).

Factorii determinanți pentru restul anului 2024

Multe dintre tendințele evidențiate în Raportul BCG continuă să susțină o perspectivă pozitivă pentru activitatea de M&A.

Cursa pentru obținerea accesului la AI și alte tehnologii emergente vor motiva probabil multe tranzacții în anii următori. În plus, ESG, decarbonizarea și tranziția energetică în sensul larg, vor determina companiile să achiziționeze capabilități, tehnologii și alte active care să-i ajute în atingerea obiectivelor.

Recuperarea nivelurilor de evaluare în majoritatea sectoarelor prezintă un alt avantaj semnificativ, făcând mai ușor pentru cumpărători și vânzători să cadă de acord asupra unui preț de achiziție. În același timp, volatilitatea a scăzut, oferind un cadru mai stabil pentru luarea deciziilor.

Despre indicele de sentiment M&A al BCG

Indicele de sentiment M&A utilizează o metodologie proprie pentru a determina valoarea indicelui de sentiment M&A, aplicând decenii de cercetare și expertiză ale BCG, prin analiza a peste 900.000 de tranzacții.

Pentru a determina valoarea indicelui în fiecare lună, BCG va analiza factorii fundamentali ai activității M&A, precum încrederea în afaceri, nivelurile de evaluare și ratele dobânzii și va aplica capacități avansate de AI generativ pentru a evalua sentimentul executivilor și investitorilor față de M&A din comunicările corporative.

BCG va actualiza indicele în a patra marți a fiecărei luni. Caracteristicile interactive ale indicelui permit părților interesate în tranzacții să determine sentimentul la nivel global și pe regiuni, dar și pe sectoare individuale.

Pentru informații mai detaliate privind indicele de sentiment M&A al BCG accesați aici.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17361
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...