ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte: optimism în creștere privind evoluția economică în Europa Centrală, însoțit de așteptări privind îmbunătățirea lichidității

01 Martie 2024   |   BizLawyer

• Firmele de private equity din Europa Centrală se așteaptă și la creșterea volumului de tranzacții în 2024

 
 

Optimismul cu privire la evoluția economică în Europa Centrală este în creștere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentul respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%, în vara anului 2023. Un semnal pozitiv este și reducerea la jumătate a ponderii respondenților care se așteaptă la o înrăutățire a contextului (la 20%, față de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârșitul anului 2023.

În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creștere, jumătate dintre respondenți (49%) așteptându-se la un volum mai mare de tranzacții în 2024, dublu față de acum șase luni. Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiții (86%), iar aproape jumătate dintre ele se așteaptă să se concentreze pe noi investiții.

„Deși 2024 va rămâne un an provocator, ne așteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive față de evoluția economiei. Regiunea are numeroase oportunități de oferit investitorilor, iar România este cu siguranță una dintre piețele în creștere, care și-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice și a ofertelor. Vânzarea recentă a Profi de către MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente în acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanți și pot influența evaluările, dar în același timp reprezintă o zonă care poate crește valoarea portofoliilor firmelor de private equity”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Firmele de capital privat din Europa Centrală se așteaptă și la o îmbunătățire a lichidității, aproape o treime dintre ele (29%) anticipând un acces mai facil la finanțare. Studiul indică, de asemenea, că în regiune creditele sunt contractate în principal în euro, chiar și atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o țară cu altă monedă.

În ceea ce privește companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanții la studiu consideră că liderii de piață vor rămâne cei mai atractivi, în scădere față de 64%, în vara anului 2023. Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate în faza de creștere, 38% dintre respondenți așteptându-se ca acestea să atragă cel mai mare interes. Start-upurile rămân cel mai puțin atractive, doar 9% din respondenți așteptându-se ca acestea să fie cele mai competitive.

Studiul mai indică o stabilizare și chiar o reducere a așteptărilor din partea vânzătorilor privind prețurile, în condițiile în care 46% dintre respondenți consideră că acestea au rămas aceleași în a doua jumătate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scădere. Pentru următoarele 12 luni, 40% dintre participanții la studiu se așteaptă ca acestea să rămână constante.

Tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrală analizează factorii de mediu, sociali și de guvernanță (environment, social, governance - ESG) înainte de a decide să investească, două treimi dintre ele implementând o politică de investiții care fie include ESG (52%), fie conține planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacție (17%). De asemenea, ponderea celor care și-au luat angajamente de a-și reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (în iunie 2023) la 42%.

Capabilitățile tehnologice ale companiei țintă au, de asemenea, o influență semnificativă asupra tranzacțiilor în care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenți considerând că aspectele legate de tehnologie, de IT și de securitate cibernetică sunt critice în timpul procesului de due diligence, în timp ce alți 31% le consideră foarte importante.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 333 / 16749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...