ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte România despre piața locală de artă: colecționarii români sunt motivați în principal de criterii estetice și personale, însă iau în calcul și beneficiile investiționale

21 Mai 2025   |   BizLawyer

· Aproape jumătate dintre colecționari (49%) interacționează atât cu piața de artă românească, cât și cu cea internațională. · Dat fiind profilul relativ tânăr al consumatorului român de artă (65% dintre respondenți au între 35 și 56 de ani), arta contemporană, în special cea creată după anul 2000, se conturează ca preferință clară.

Corina Dimitriu, Partener, Deloitte România si Andrei Burz-Pînzaru, Partener Deloitte si lider al programului Deloitte Private în România

 
 
Colecționarii români sunt motivați în principal de rațiuni estetice și personale atunci când achiziționează lucrări de artă, însă o parte semnificativă dintre aceștia (46%) iau în calcul și beneficii de ordin financiar și investițional, precum siguranța plasamentelor, diversificarea portofoliului sau acoperirea riscurilor în perioade de volatilitate economică, arată Deloitte Art Market Report 2025, realizat în premieră în România, în colaborare cu Asociația RAD, pe baza răspunsurilor a peste 100 de colecționari. Cei mai mulți dintre aceștia (49%) își împart interesul între lucrări ale artiștilor români și internaționali, iar puțin peste o treime (36%) rămân fideli creației autohtone, din considerente de accesibilitate și afinitate culturală, mai arată studiul. 

Pictura rămâne categoria artistică predominantă, fiind prezentă atât în istoricul de achiziții (89% dintre respondenți), cât și în intențiile de cumpărare (86%). Este urmată de sculptură (53% în istoric, 60% în intenții), respectiv fotografie (49% atât în istoric, cât și în intenții). Instalațiile și arta conceptuală sunt mai puțin prezente în colecții comparativ cu categoriile consacrate ― pictură, sculptură și fotografie ―, dar interesul de achiziție există (31%). În același timp, deși formele de nișă (sticlă, video, sculptură în aer liber ș.a.) sunt percepute ca opțiuni viabile de viitor pentru colecționari și investitori, acestea necesită în mod clar un efort susținut de popularizare, potrivit raportului. Pe de altă parte, dat fiind profilul relativ tânăr al colecționarului român (65% dintre respondenți au între 35 și 56 de ani), arta contemporană, cu precădere cea creată după anul 2000, se conturează ca preferință clară, opt din zece respondenți menționând-o atât în istoric, cât și în intențiile de achiziție.

„Studiul reprezintă o premieră în România și un semnal important pe care îl lansăm, alături de Asociația RAD, atât comunității artistice, cât și colecționarilor și pasionaților de artă, oferind recunoaștere pieței locale ca ecosistem emergent, construit pe principii solide, ce combină criteriile estetice și afective cu argumente investiționale. Raportul identifică o serie de tendințe autohtone ― o piață tânără atât din punct de vedere demografic, cât și al practicii colecționarilor, o apetență crescută pentru pictură și artă contemporană și o deschidere tot mai mare către influențele și artiștii internaționali. De asemenea, acesta vine să confirme unele concluzii deja validate de studiile realizate de Deloitte în Luxemburg sau Ungaria, în rândul colecționarilor din marile piețe europene și globale de artă: prioritatea criteriilor artistice în deciziile de cumpărare, necesitatea unui ghidaj mai clar și a unei transparențe sporite în evaluarea lucrărilor și vizibilitatea prețurilor, precum și rolul colecțiilor de artă în conectarea generațiilor”, a declarat Corina Dimitriu, Partener, Deloitte România.    

Arta atrage în general investiții moderate din partea colecționarilor români, fiind văzută ca un instrument de acoperire a riscurilor în perioade volatile economic (26%), dar și ca un mijloc de diversificare a activelor (24%) sau chiar ca vehicul speculativ (19%), cu potențial de a genera câștiguri viitoare. În majoritatea portofoliilor, lucrările de artă  reprezintă o categorie complementară de active, șase din zece colecționari indicând o pondere de până la 10% din totalul activelor pe care le dețin. Doar 5% dintre aceștia afirmă că au mai mult de jumătate din avere investită în artă.

„Criteriile estetice și afective, alături de rațiunile financiare și investiționale care stau la baza deciziile consumatorilor de artă formează un tandem care generează valoare pe termen lung. Nu întâmplător, cei mai mulți dintre respondenți (66%) declară că păstrează lucrările achiziționate timp de cel puțin zece ani, în general în spații de imediată proximitate, acasă sau la birou. Mai mult de 41% dintre aceștia au intenția clară de a le transmite mai departe, ca moștenire de familie, consolidând ideea de filiație a valorilor în egală măsură estetice și financiare și contribuind ― de ce nu? ― la practica încă tânără în România a patrimoniului gestionat și consolidat de generații succesive (generational wealth)”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener Deloitte și lider al programului Deloitte Private în România.

Peste jumătate dintre respondenți (59%), investesc în artă sume care nu depășesc 10% din venitul anual. Cei mai mulți colecționari (34%) dețin între 6 și 24 de lucrări, ceea ce sugerează o prevalență a colecțiilor mai mici, dar de mare semnificație artistică și influențate puternic de personalitatea colecționarului. Colecțiile mari, de peste 100 sau de peste 300 de piese, care acoperă fiecare câte 11% dintre respondenți, sunt o tendință semnificativă, dar de nișă.

„Această publicație depășește granițele unei simple inițiative de cercetare, ea marchează o etapă de maturizare într-o piață de artă în plină afirmare. Unul dintre cele mai relevante aspecte surprinse în raport este faptul că jumătate dintre colecționari sunt interesați și achiziționează lucrări de artă contemporană, semnate de artiști atât români, cât și internaționali. Această tranziție, de la o piață orientată aproape exclusiv spre creația locală, la una conectată la dialogul internațional al artei contemporane, este un semn clar al dezvoltării unei scene artistice diverse, dinamice și orientate către viitor”, a declarat Catinca Tăbăcaru, galerist, curator, co-fondator Asociația RAD și co-director artistic al RAD Art Fair.

Deloitte Art Market Report 2025 a fost realizat în premieră în România, în colaborare cu Asociația RAD și cu sprijinul Art Advisory Budapesta și al Galeriilor Mütargy. Studiul are la bază un chestionar aplicat în martie-aprilie 2025 în rândul a 104 colecționari locali, care activează în domenii precum artă, financiar, imobiliar, tehnologie, media, juridic ș.a. Raportul, care oferă o sinteză a perspectivelor și intereselor colecționarilor români de artă, a fost lansat în cadrul celei de-a treia ediții a RAD Art Fair, din mai 2025.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 198 / 19322
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...