
Studiu Deloitte: două treimi dintre angajatorii din România consideră foarte important echilibrul dintre agilitatea necesară dezvoltării afacerii și stabilitatea de care au nevoie angajații
19 Iunie 2025
BizLawyer· Peste 70% dintre liderii români susțin tratarea cu prioritate a abilităților umane pentru a surmonta aspectele legate de lipsa de experiență constatată în rândul noilor angajați
![]() |
Sursa: Pixaby |
Angajatorii din România (66%) consideră că ajustarea structurii organizației pentru a echilibra agilitatea și flexibilitatea necesare dezvoltării afacerii cu stabilitatea de care au nevoie angajații este foarte importantă pentru succesul organizației, însă doar 28% dintre ei au făcut progrese reale în această direcție, conform rezultatelor Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România. La nivel global, 72% dintre angajatori acordă importanță acestui aspect. Totodată, 56% (față de 61% la nivel global) dintre companiile din România sunt de părere că surmontarea obiecțiilor legate de implementarea sustenabilității capitalului uman ca strategie de business este foarte importantă, însă și în acest caz procentul celor care iau măsuri concrete este redus, de doar 24%.
Studiul mai relevă faptul că 72% dintre angajatorii din România (75% global) consideră că este foarte important să acorde o atenție sporită abilităților umane (curiozitate, inteligență emoțională etc.) în procesul de recrutare, pentru a limita efectele lipsei de experiență constatată în rândul noilor angajați, însă doar 28% fac eforturi în acest scop. Un alt aspect considerat foarte important de angajatori (59% în România, 49% global), în acest context, este legat de adaptarea la tendința de dispariție a posturilor de începători (preluate de soluții de AI) și la oportunitățile de învățare la locul de muncă.
„Asistăm la o estompare accelerată a granițelor tradiționale dintre funcții, industrii și forme de muncă, fenomen care impune o reevaluare strategică a arhitecturii organizaționale. Angajatorii acordă o atenție sporită integrării acestor transformări, urmărind consolidarea agilității operaționale și adaptabilității pe termen lung. În acest demers, devine crucială orchestrarea coerentă a unui ecosistem ocupațional tot mai complex, compus din resurse umane, soluții bazate pe inteligență artificială, tehnologii generative și automatizări avansate. Totodată, această reconstrucție se articulează în jurul principiului sustenabilității capitalului uman, având ca finalitate generarea de valoare durabilă atât pentru organizație, cât și pentru angajați”, a declarat Raluca Bontaș, Partener, Deloitte România.
Conform studiului, 82% dintre angajatori (similar la nivel global) sunt de părere că, pentru a crește capacitatea de muncă a angajaților, este esențial să li se ofere oportunități de dezvoltare personală, posibilitatea de a-și folosi imaginația și de a realiza analize complexe, eliminând, în același timp, activitățile fără valoare adăugată.
De asemenea, 68% (65% global) dintre participanți consideră foarte importantă regândirea sistemului de management al performanței, astfel încât să ia în calcul date și indicii care surprind mai bine valoarea angajaților și contribuie la sporirea încrederii acestora în organizație. Totodată, 67% (73% global) dintre companii sunt de părere că este esențială reinventarea rolului de manager de nivel mediu, pentru a se concentra mai mult pe stimularea performanțelor umane, pe încurajarea schimbărilor benefice, pe conectarea echipelor și pe îmbunătățirea modului de lucru și mai puțin pe gestionarea sarcinilor și pe supravegherea angajaților.
„Liderii din România, similar celor din alte state analizate în studiu, se confruntă cu provocări privind redefinirea modului de evaluare a performanței angajaților, deblocarea capacităților umane pentru implicarea în activități creative, de inovare, cu valoare adăugată ridicată, și integrarea tehnologiei, în special a inteligenței artificiale, în strategiile legate de forța de muncă. De aceea, este extrem de important să analizeze în profunzime modul în care aceste tendințe se manifestă în cadrul propriei organizații și să își recalibreze prioritățile strategice pentru a construi o structură a forței de muncă rezilientă, capabilă să performeze în condiții de volatilitate continuă. Doar astfel pot transforma în mod decisiv incertitudinea într-un catalizator pentru creștere susținută și inovare centrată pe om”, a declarat Doina Patrubani, Senior Adviser, Human Capital, Deloitte România.
În condițiile în care inteligența artificială transformă relațiile de muncă tot mai rapid, reinventarea beneficiilor care diferențiază organizația de alți angajatori și a practicilor legate de forța de muncă, pentru a reflecta o colaborare sporită între oameni și tehnologie, este foarte importantă pentru 66% dintre angajatorii români (69% la nivel global). În acest context, devine esențială și adaptarea la granițele tot mai neclare dintre activitatea desfășurată de oameni și rezultatele obținute prin intermediul tehnologiei (52% în România, 53% global).
Raportul Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România a fost efectuat în rândul a 370 de lideri de business și de resurse umane din diferite industrii, printre care produse de consum, energie și resurse și servicii financiare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 147 / 19493 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...