Studiu HPDI: 51% dintre managerii români consideră că facultatea i-a ajutat să obțină un loc bun de muncă
16 Decembrie 2019
BizLawyerParticipanții la studiu au urmat cursurile unor facultăți cu profile variate, cei mai mulți fiind absolvenți de: informatică, comunicare și relații publice, management, economie, științe juridice, electrotehnică, psihologie, inginerie, sociologie, istorie sau inginerie.
HPDI (Human Performance Development International) a realizat un studiu legat de percepția pe care o au managerii români despre rolul pe care facultățile urmate l-au avut în parcursul lor profesional. Rezultatele arată că 51% dintre respondenți consideră că facultatea, prin intermediul stagiilor de practică și a oportunităților de acces în programe de tip internship, i-a ajutat în găsirea unui loc de muncă. În același timp, 55% dintre participanții la studiu sunt de părere că ansamblul de cunoștințe acumulat în facultate nu a avut un rol determinant în cariera lor. Totuși, 77% dintre cei chestionați nu cred că instituțiile de învățământ superior sunt desuete. Analiza HPDI s-a desfășurat într-un interval de două luni, a cuprins trimiterea unui chestionar către o bază de date formată din 5.800 de manageri, angajați în companii din domenii ca: bancar, IT, farmaceutic, medical, producție, FMCG etc., precum și centralizarea rezultatelor.
“Ne-am dorit de multă vreme să facem o cercetare pentru a afla care este părerea angajaților români despre sistemul românesc de învățământ și ce cred ei despre rolul pe care universitățile absolvite îl au în cariera actuală. Simt că facultatea i-a pregătit pentru a face față cerințelor unui loc de muncă satisfăcător? Consideră că facultatea terminată i-a ajutat în mod real în profesie? Instituțiile superioare de învățământ din România sunt o etapă care trebuie bifată și atât sau cunoștințele acumulate aici au o importanță majoră în carieră? Acestea sunt câteva întrebări pe care noi ni le punem de ceva timp, prin natura relaționării zilnice pe care o avem cu oamenii, fie că vorbim de team buildinguri, traininguri sau sesiuni de coaching”, explică Petru Păcuraru, fondator al HPDI.
Participanții la studiu au urmat cursurile unor facultăți cu profile variate, cei mai mulți fiind absolvenți de: informatică, comunicare și relații publice, management, economie, științe juridice, electrotehnică, psihologie, inginerie, sociologie, istorie sau inginerie.
Întrebați cum ar schimba sistemul universitar existent, cele mai multe răspunsuri au vizat:
→ Necesitatea introducerii mai multor ore de practică și a unor cursuri predate de oameni cu experiență relevantă în materiile predate;
→ Organizarea unor întâlniri periodice între studenți și profesioniști care conduc companii lider de piață în domeniile pentru care se pregătesc viitorii absolvenți;
→ Actualizarea informațiilor predate la cerințele actuale de pe piața muncii, programa actuală fiind învechită;
→ Intensificarea colaborărilor cu diverse organizații, instituții sau companii, pentru a crea mai multe oportunități pentru programe de practică sau internship-uri;
→ Orientare către abilitățile individuale și dezvoltare personală, precum și introducerea educației financiare ca materie obligatorie;
→ Responsabilizarea și îndrumarea tinerilor prin implicarea în activități sociale și în programe de coaching.
“Rezultatele acestui studiu evidențiază clar nevoia ca în cadrul facultăților să prevaleze informațiile practice și mulți consideră că o instituție de învățământ superior i-a ajutat în carieră nu atât prin cunoștințele acumulate, cât prin șansa programelor de internship, prin intermediul cărora și-au găsit de fapt un loc de muncă. Foarte mulți dintre managerii care au răspuns întrebărilor noastre au mărturisit că au simțit lipsa concentrării pe soft skills, adică acele abilități care țin de capacitatea de comunicare, cooperare, creativitate, calități pe care angajatorii din toate domeniile le caută tot mai mult. În concluzie, printre marile carențe ale facultăților, la ora actuală, au fost identificate lipsa orientării către om, către identificarea capacităților individuale și către dezvoltarea personală, precum și lipsa de adaptare la realitățile socio-economice care-i așteaptă pe proaspeții absolvenți”, a punctat Petru Păcuraru.
Rezultatele cercetării HPDI vin în contextul testelor PISA 2018, unde România a înregistrat cele mai slabe punctaje din ultimii 9 ani. Această evaluare atestă nivelul de pregătire al elevilor de 15 ani la matematică, științe și citire. Potrivit testării PISA, procentul de analfabetism funcțional din România este de 44%, în creștere față de 2015, când a avut loc ultima evaluare de acest tip.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 16540 / 18049 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...