Studiu iBanFirst: Top 5 motive pentru companiile din Europa de Vest să investească în România și regiunea CEE
18 Decembrie 2023
BizLawyer● Creșterea economică rapidă, personalul calificat, expansiunea piețelor de consum, dezvoltarea relațiilor comerciale și adoptarea practicilor de afaceri sustenabile fac din regiunea CEE o destinație atractivă pentru întreprinderile din Europa de Vest. ● iBanFirst, alternativa europeană pentru plăți internaționale, recunoscută ca fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere de către Financial Times, a atras peste 1.000 de clienți din Europa Centrală și de Est în doar doi ani de activitate în regiune, cu o echipă de doar 25 de specialiști. ● Regiunea CEE, având o populație totală de peste 287 de milioane de locuitori și aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) , reprezintă o piață semnificativă, cu o putere de cumpărare în creștere.
1. Creștere economică rapidă: În ultimii ani, multe țări din regiunea CEE au înregistrat o creștere economică mai mare decât cea din Europa de Vest. Conform previziunilor FMI, PIB-ul Europei Centrale și de Est va crește de două ori mai repede decât media zonei euro în perioada 2023-2026. De exemplu, România a înregistrat cea mai mare rată de creștere economică dintre statele membre ale UE aprox. 800% în ultimii 20 de ani (2000-2022). Perspectivele pentru economiile din Europa Centrală și de Est rămân pozitive, cu toate că factori precum conflictul din Ucraina, creșterea inflației și o posibilă încetinire economică pot reprezenta riscuri.
● iBanFirst, cu o echipă de doar 25 de specialiști, a reușit să atragă peste 1000 de IMM-uri din București, Sofia și Budapesta în portofoliul său de clienți în mai puțin de doi ani. Compania a tranzacționat peste 2 miliarde de euro în plăți transfrontaliere pentru companiile din Europa Centrală și de Est în doi ani de la intrarea pe piața din regiune.
● În CEE, este posibilă dezvoltarea unei afaceri profitabile de la zero în mod durabil în aproximativ 18 luni, în funcție de sector.
2. Forță de muncă accesibilă și calificată: CEE beneficiază de o forță de muncă tânără, educată și foarte calificată. Această bază de talente este disponibilă la costuri cu aproximativ 30% mai mici în comparație cu Europa de Vest. România deține cea mai mare proporție de tineri (cu vârsta între 15 și 29 de ani) din UE - 36,1%, urmată îndeaproape de Bulgaria - 35,4% și Ungaria - 34,9%. Această cifră este semnificativ mai mare decât media UE de 23,7%. Populația tânără reprezintă un motor esențial al creșterii economice.
● Costurile forței de muncă rămân mai scăzute în comparație cu Europa de Vest. Această diferență se datorează, în principal, unei rate mai reduse a impozitului pe venit (10% în Bulgaria și România și 15% în Ungaria). Cu toate acestea, dacă vă gândiți să investiți în regiunea CEE, nu faceți din costul mai scăzut al forței de muncă principalul motiv. Angajații corect pregătiți, plătiți echitabil și care beneficiază de oportunități de promovare sunt mai muncitori și mai motivați decât omologii lor din țările din Vest.
„Strategia noastră de HR în România a fost să investim în tineri, să le oferim oportunități profesionale și motivație financiară. I-am promovat din timp, am avut încredere în ei, iar aceștia au devenit performeri de top la nivel european. Tendința de emigrare din România s-a inversat în ultimii ani, acum observăm un aflux de imigranți. Această tendință, dacă este bine gestionată, va avea un efect pozitiv asupra economiei românești. La iBanFirst lucrăm cu cei mai buni angajați de pe piață, media de vârstă a acestora fiind mult sub 30 de ani”, afirmă Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est la iBanFirst.
3. Accesul la piețele de consum în expansiune: Regiunea CEE, având o populație totală de peste 287 de milioane de locuitori și aproximativ 7 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) , reprezintă o piață semnificativă, cu o putere de cumpărare în creștere. Clasele de mijloc din aceste economii sunt în plină dezvoltare, generând o cerere crescută pentru produse de marcă occidentală.
● Din perspectiva iBanFirst, concentrarea pe dezvoltarea regională este o strategie câștigătoare. Marile corporații tind să subestimeze anumite zone din CEE, în timp ce întreprinderile locale mici sau start-up-urile se confruntă cu dificultăți în scalarea afacerii lor.
● Chiar și în era digitală actuală, serviciile de calitate, o rețea bine dezvoltată și interacțiunea personală rămân aspecte esențiale. Investițiile în comunicare sunt, de asemenea, cruciale atunci când afacerea și brandul nu au încă notorietate pe piață.
4. Relațiile comerciale în creștere cu Europa de Vest și locația strategică: Relațiile comerciale dintre Europa Centrală și de Est și Europa de Vest sunt stabile și într-o continuă expansiune. Consolidarea acestor relații economice și accesul la piețele deschise oferă regiunii CEE o atractivitate sporită în calitate de centru de producție și aprovizionare pentru întreprinderile occidentale. România, de exemplu, are o pondere de 45% a exporturilor ca procent din PIB-ul țării .
● În plus, regiunea CEE are un nivel ridicat de digitalizare și de adoptare a serviciilor fintech, deoarece întreprinderile operează cu diverse monede locale și necesită soluţii rapide și rentabile de schimb valutar şi plăţi internaționale. Creșterea din ultimii 7 ani a ofertei de servicii fintech a generat economii semnificative pentru IMM-urile din regiune, depășind anual suma de 1 miliard de euro.
„Gradul ridicat de adoptare al serviciilor fintech împreună cu implementarea sistemului open banking au contribuit semnificativ la consolidarea relațiilor comerciale în regiune. Odată ce conflictul din Ucraina se va încheia, țările din regiune, inclusiv România, vor avea posibilitatea de a-și continua creșterea și de a reduce decalajul față de economiile din Vestul Europei. Companiile deja prezente în această zonă vor putea să capitalizeze acest potențial de creștere”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.
5. Practici de afaceri sustenabile: Țările din CEE implementează progresiv practicile de afaceri sustenabile, în paralel cu focusul corporațiilor occidentale asupra responsabilității sociale și de mediu. De exemplu, România, Ungaria și Bulgaria au înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește utilizarea surselor de energie regenerabilă, conform raportului 2023 Renewable Energy Market Report. România conduce regiunea cu un procent de 28% de energie regenerabilă, urmată de Bulgaria (22%) și de Ungaria (21%). Eforturile continue ale CEE în direcția integrării în UE și a stabilității politice creează un mediu favorabil pentru investiții și creștere economică pe termen lung.
● Tinerii educați din regiune înțeleg importanța adoptării practicilor de afaceri sustenabile şi se observă o creștere a sprijinului guvernamental în acest sens în CEE.
● Corporațiile implementează aceleaşi standarde în operațiunile desfășurate în CEE precum în țările lor de origine, contribuind astfel la reducerea decalajului dintre Europa Centrală și de Est și Europa de Vest.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2423 / 18226 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...