Perspectivele pieței valutare în 2025 (iBanFirst): Volatilitatea va fi ridicată, tensiunile comerciale globale, în creștere. Dolarul va rămâne puternic, cursul EUR ̸ RON se va menține stabil
04 Decembrie 2024
BizLawyerRomânia se pregătește pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană în privința bugetului, în contextul unui deficit bugetar ridicat, de aproximativ 7% din PIB, și al inițierii procedurii de deficit excesiv. Deși țara trebuie să prezinte un program de ajustare fiscală pe șapte ani, Comisia Europeană ar putea permite continuarea planurilor de investiții pentru 2025-26.
● Băncile centrale ajustează politicile monetare în funcție de indicatorii economici, nu de un calendar fix, aspect care menține volatilitatea ridicată pe piața valutară. Reducerile ratelor vor fi mai moderate față de ciclurile anterioare, în absența unei recesiuni.
● Comerțul internațional este afectat de creșterea măsurilor protecționiste, boicoturi economice și dificultăți în securizarea rutelor comerciale esențiale. Pentru a-și reduce vulnerabilitatea, companiile de import-export își pot diversifica partenerii comerciali și dezvolta expertiză în gestionarea riscurilor geopolitice.
● Economia zonei euro continuă să crească lent, iar în țările dezvoltate nu există un risc de recesiune. Se estimează că SUA va depăși restul lumii în ritmul de creștere economică în anii următori.
● Comerțul internațional este afectat de creșterea măsurilor protecționiste, boicoturi economice și dificultăți în securizarea rutelor comerciale esențiale. Pentru a-și reduce vulnerabilitatea, companiile de import-export își pot diversifica partenerii comerciali și dezvolta expertiză în gestionarea riscurilor geopolitice.
● Economia zonei euro continuă să crească lent, iar în țările dezvoltate nu există un risc de recesiune. Se estimează că SUA va depăși restul lumii în ritmul de creștere economică în anii următori.
● Dolarul se va menține puternic, sprijinit de performanța economiei americane și de atractivitatea bursei din SUA. Cursul EUR/RON va rămâne stabil, susținut de intervenția Băncii Naționale a României (BNR), care ar trebui să continue să asigure lichiditate pieței.
Într-un mediu economic global definit de incertitudine și schimbări rapide, companiile românești implicate în comerțul internațional se confruntă cu provocări în a-și asigura stabilitatea financiară și profitabilitatea. În acest context, iBanFirst, unul dintre principalii furnizori de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, a publicat raportul „FX Market Outlook 2025,” un ghid pentru a ajuta business-urile să înțeleagă și să gestioneze mai eficient riscurile valutare în anul următor.
Tendințe macroeconomice de urmărit în 2025
Volatilitatea va rămâne la un nivel ridicat
Băncile centrale își ajustează politicile monetare în funcție de indicatori economici precum inflația, creșterea economică și șomajul, și nu conform unui calendar predefinit. Această abordare, deși poate părea benefică, este un factor de volatilitate pentru piața valutară, complicând planificarea și prognozele financiare ale companiilor. Totodată, analiștii estimează că reducerile de dobândă din 2025 vor fi mai moderate decât în ciclurile anterioare de relaxare monetară, deoarece absența unei recesiuni nu justifică măsuri extreme.
Comerțul internațional, atacat de măsuri protecționiste
Comerțul liber este afectat de măsuri protecționiste tot mai frecvente, boicoturi economice și dificultăți în securizarea rutelor comerciale. Aproximativ o treime dintre țările lumii, inclusiv 60% dintre statele în curs de dezvoltare, sunt supuse sancțiunilor economice impuse de Statele Unite, atingând un nivel fără precedent. Blocajele în puncte strategice precum Strâmtoarea Formosa, unde tensiunile dintre China și Taiwan persistă, sau strâmtoarea Bab El Mandeb din Marea Roșie, reprezintă riscuri semnificative pentru creșterea economică globală. Pentru a-și reduce vulnerabilitatea, companiile de import-export își pot diversifica partenerii comerciali și dezvolta expertiză internă în gestionarea riscurilor geopolitice.
„În 2025, volatilitatea va rămâne o constantă, iar creșterea protecționismului și sancțiunile economice globale ar putea redefini rapid relațiile comerciale. În acest context, companiile românești implicate în comerțul internațional trebuie să își consolideze strategiile de gestionare a riscurilor valutare și să își diversifice piețele. O strategie de hedging bine implementată și o atenție sporită la evoluțiile macroeconomice vor proteja companiile de fluctuațiile valutare și le vor oferi mai multă stabilitate în operațiunile comerciale”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România și Ungaria.
Zone euro crește lent, economiile dezvoltate nu prezintă riscul unei recesiuni
Zona euro înregistrează o creștere lentă, de aproximativ 1%, influențată de o politică monetară insuficient de flexibilă și de stagnarea economiei germane, considerată motorul economic al Europei și principalul partener comercial al României. Această situație poate afecta exporturile și cererea pentru produsele românești pe piața europeană.
Cu toate acestea, riscul unei recesiuni în economiile dezvoltate rămâne redus. Creșterea salariilor reale, relaxarea treptată a politicilor monetare restrictive și adoptarea unor politici fiscale expansioniste, în special în SUA, susțin activitatea economică globală. Se estimează că SUA va depăși restul lumii în ritmul de creștere economică în anii următori.
România riscă un rating cu perspectivă negativă din cauza deficitului bugetar ridicat
România se pregătește pentru negocieri dificile cu Uniunea Europeană în privința bugetului, în contextul unui deficit bugetar ridicat, de aproximativ 7% din PIB, și al inițierii procedurii de deficit excesiv. Deși țara trebuie să prezinte un program de ajustare fiscală pe șapte ani, Comisia Europeană ar putea permite continuarea planurilor de investiții pentru 2025-26. De asemenea, deși este puțin probabil ca agențiile de rating să retrogradeze ratingul suveran, este posibil să fie atribuită o perspectivă negativă. Pe termen scurt, economia României pare stabilă, însă, pe termen lung, vor fi necesare măsuri fiscale mai stricte pentru evitarea austerității.
Previziuni valutare pentru 2025
Cursul EUR/USD în ușoară creștere
În 2025, cursul valutar EUR/USD ar putea atinge cel mult nivelul de 1,05, susținut în principal de factori externi. Pe măsură ce inflația scade în SUA și Rezerva Federală relaxează politicile monetare, randamentele obligațiunilor americane scad, determinând fondurile speculative să reducă investițiile în dolari în favoarea euro. Totuși, această creștere nu este neapărat sustenabilă.
Dolarul se va menține puternic în 2025 și pe termen lung, susținut de performanța economică solidă a SUA și de atractivitatea pieței bursiere americane. Deși Donald Trump își dorește un dolar depreciat, tarifele comerciale impuse de el ar putea avea efectul opus, ducând la aprecierea dolarului prin reducerea volumului importurilor și scăderea cererii de valută străină.
Cursul EUR/RON va rămâne relativ stabil
Cursul EUR/RON se va menține relativ stabil, susținut de intervenția Băncii Naționale a României (BNR), care ar trebui să continue să asigure lichiditate pe piața financiară. Deși rata oficială de politică monetară este de 6,50%, rata reală efectivă este mai scăzută, la aproximativ 5,50%, din cauza surplusului de lichiditate din piața interbancară. Totuși, scăderea inflației s-a datorat în principal factorilor externi, precum reducerea prețurilor la alimente, și nu politicilor interne. Dacă în 2025 prețurile energiei sau ale materiilor prime agricole vor crește, presiunea inflaționistă ar putea reveni, limitând capacitatea băncii centrale de a reduce dobânzile la nivelul anticipat de piață. Deocamdată, însă, nu sunt prognozate creșteri de prețuri.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 127 / 18225 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...