ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

STUDIU. Piața de sisteme fotovoltaice rezidențiale din România are un potențial de 24 mld. €

31 August 2023   |   BizLawyer

STUDIU. Piața de sisteme fotovoltaice rezidențiale din România are un potențial de 24 mld. € Liderul de piață a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 21 mil. €

 
 
În contextul majorării prețurilor la energia electrică, românii sunt tot mai interesați de energia regenerabilă. În ultimii doi ani, numărul prosumatorilor aproape s-a triplat. Vorbim despre 33.098 prosumatori în 2022, cu 170% mai mult decât în 2021. Iar liderul de piață pe acest segment, compania Romsir, care deține 8% din piața prosumatorilor rezidențiali conectați la rețea, și-a dublat cifra de afaceri în 2022 față de 2021, ajungând la 21 de milioane de euro. Potențialul pieței rămâne însă uriaș, în condițiile în care gradul de adoptare la nivel de gospodării este abia în jur 1% față de potențialul de case eligibile. Potrivit unui studiu realizat de Neomar Consulting, potențialul pieței de sisteme fotovoltaice rezidențiale, la nivel național, este de aproximativ 24 de miliarde de euro (28 GW).


Cu o experiență de 29 de ani, din care peste 15 ani pe segmentul energiei verzi, compania Romsir este lider de piață pe segmentul sistemelor fotovoltaice rezidențiale din România. Compania avea în 2021 o cifră de afaceri de 11,5 milioane de euro și 45 de angajați. Pe fondul creșterii de solicitări pentru instalarea de panouri fotovoltaice, compania a ajuns la o cifră de afaceri de 21 de milioane de euro și 123 de angajați. În primul semestru al acestui an, liderul de piață a ajuns la o cifră de afaceri de 13 milioane de euro și peste 200 de angajați. Până acum, Romsir a instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice comerciale și rezidențiale, aproximativ  8% din puterea instalată de către prosumatorii rezidențiali conectați la rețea. Topul companiilor care dețin cote de piață de peste 4%, în segmentul de clienți prosumatori rezidențiali, este completat de Electrogrup SA (cu o cotă de piață de aproximativ 5%), P Plus 2002 SRL (4,6%) și Energobit SA (4,5%).

„În ceea ce ne privește, avem o experiență bogată. Am instalat peste 8.000 de sisteme fotovoltaice, din care peste 5.000 finanțate prin programul „Casa Verde” și suntem pregătiți în acest moment cu 50 de echipe proprii, care să asigure instalarea acestor sisteme pentru prosumatorii casnici. Iar cifra de afaceri la care am ajuns este o garanție pentru clienții noștri că putem dezvolta o capacitate de montaj care să asigure mii de instalări în următoarea perioadă”, a declarat Claudia Moga-Olaru, Director Economic al ROMSIR.

Suceava, Prahova, Bacău și Argeș, cel mai mare potențial al pieței fotovoltaice în România

La nivel național, există aproximativ 5,6 milioane case eligibile pentru sisteme fotovoltaice (70% dintre cele din mediul rural și 80% dintre cele din mediul urban). Abia 32.608 (0,58%) au avut instalate aceste sisteme, la nivelul anului 2022. Pe județe, cea mai mare pondere a caselor cu sisteme fotovoltaice instalate, din total case eligibile, se află în Ilfov (2,21% procent de penetrare, adică 3.431 gospodării cu instalații solare), Timiș (1,24%, 2.151 case), Harghita (1.19%, 1.181 case) și Arad (1,02%, 1.456 case), se mai arată în studiul Neomar Consulting.

Potențialul pieței de sisteme fotovoltaice la nivel național, pentru consumul locativ (clienți persoane fizice, posesori de case), este însă imens: aproximativ 28 GW în capacități instalate, în valoare de aproximativ 24 miliarde de euro! Cel mai mare potențial al pieței fotovoltaice încă neinstalate îl au județele Prahova (1.100 MW, 980 milioane euro), Suceava (1.000 MW, 902 milioane euro), Dolj (988 MW, 840 milioane euro), Iași (987 MW, 839 milioane euro), Bacău (921 MW, 783 milioane euro) și Argeș (933 kW, 793 milioane Euro), aceste județe având printre cele mai reduse grade de penetrate a sistemelor fotovoltaice în consumul locativ.

România, pe locul 15 în UE

La nivel european, România se află pe locul al 15-lea în clasamentul capacităților electrice solare instalate (aproximativ 1,41 GW din totalul european). Spre comparație, lideri pe această piață sunt Germania (61 GW), Italia (24 GW), Olanda (15 GW). Dintre țările aflate în vecinătatea României, Polonia deține aproximativ 8,5 GW, Grecia 4,8 GW, Ungaria  3,5 GW, Cehia 2,3 GW, Bulgaria 1,38 GW, Slovacia 0,54 GW, Slovenia 0,52 GW și Croația 0,16 GW. La nivelul energiei produse de capacitățile electrice solare, România se află pe locul al 13-lea în UE27.

„Deși se află la jumătatea clasamentului, România are un uriaș potențial de investiții în industria energiei fotovoltaice grație radiațiilor solare superioare celor întâlnite în Europa Centrală, de Vest și de Nord”, spun autorii studiului Neomar Consulting.

Pentru fructificarea acestui potențial, România a semnat un acord prin PNNR potrivit căruia, până în anul 2030, capacitățile solare instalate în țara noastră să fie de 3,7 GW. Pentru a se ajunge la acest nivel, e necesară instalarea a încă 2,3 GW. În acest scop, românii pot accesa, pe termen scurt și mediu, 2 miliarde de lei (aproximativ 400 milioane de euro). Finanțarea se va face prin intermediul programului „Casa verde”, care s-ar putea implementa în adiția a aproximativ 450-500 MW, acoperind peste 87.500 de locuințe. Pe termen lung, există un potențial de instalare de sisteme fotovoltaice pentru o piață rezidențială de aproximativ 28 GW, mai arată autorii studiului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2662 / 17281
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...