ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiul privind amânarea închiderii minelor Lonea şi Lupeni va fi prezentat miercuri Comisiei Europene

21 Mai 2019   |   AGERPRES

Studiul a fost realizat de experţii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) şi a fost dat publicităţii în februarie 2019, concluziile acestuia arătând că închiderea imediată a minelor Lonea şi Lupeni este nesigură.

 
 
Studiul unei companii poloneze, ce recomandă ca închiderea minelor Lonea şi Lupeni să se facă într-un interval cuprins între 4 şi 6 ani, va fi prezentat miercuri, la Bruxelles, în faţa reprezentanţilor Comisiei Europene, în cadrul unei întâlniri la care vor lua parte şi doi reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a anunţat marţi preşedintele Sindicatului ''Muntele'', Darius Câmpean.

Studiul a fost realizat de experţii institutului polonez Glowny Instytut Gornictwa (GIG) şi a fost dat publicităţii în februarie 2019, concluziile acestuia arătând că închiderea imediată a minelor Lonea şi Lupeni este nesigură.

"Specialiştii GIG susţin că pentru înlăturarea pericolului unor autoaprinderi de cărbune în subteran trebuie extrase rezervele de huilă deschise. Perioada apreciată de specialişti ca fiind una optimă pentru derularea acestui program este cuprinsă între 4 şi 6 ani", a declarat, pentru AGERPRES, liderul Sindicatului "Muntele".


De altfel, CEH anunţa în luna februarie, printr-un comunicat de presă, că experţii polonezi plasează actualul program de închidere al minelor Lonea şi Lupeni într-o zonă de "largă insecuritate" şi recomandă "reconsiderarea de urgenţă a acestuia", orice întârziere în acest sens atrăgând consecinţe despre care specialiştii susţin că sunt greu de cuantificat.

"Din sinteza concluziilor prezentate de experţii polonezi în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico - Economic, s-a desprins necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum şi a celor pregătite, aflate în zona de influenţă a riscurilor, de la cele două exploatări miniere aflate în program de închidere, atrăgându-se în mod specific atenţia că fenomenele de acumulare a gazului cu consecinţa autoaprinderii şi a exploziilor se manifestă într-un ritm alert, datorită naturii zăcământului carbonifer specific bazinului carbonifer din Valea Jiului", se arată în comunicatul CEH.

Tot atunci, conducerea CEH remarca faptul că ipotezele de lucru avansate iniţial de specialiştii companiei şi certificate ulterior de către reprezentanţii Universităţii din Petroşani şi cei ai INSEMEX Petroşani, erau confirmate din partea unui institut acreditat internaţional şi agreat de Comisia Europeană.

Minele Lonea şi Lupeni ar fi trebuit să intre, de la 1 ianuarie 2019, în procedură de închidere, cu oprirea activităţii de extracţie a cărbunelui.

Activitatea de exploatare a huilei la minele Lonea şi Lupeni a continuat, însă, şi în acest an, dar fără acordarea ajutorului de închidere pentru cantitatea de cărbune extrasă, situaţie în care se respectă prevederile din Decizia 2010/787/UE a Comisiei Europene, a anunţat, la începutul lunii ianuarie, conducerea CEH.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18904 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...