ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

tbi bank a înregistrat în 2022 un profit net record, de 35,5 milioane de euro

30 Martie 2023   |   Agerpres

Instituţia s-a adaptat rapid la context şi la preferinţele consumatorilor, ceea ce a ajutat atât liniile de afaceri din retail, cât şi cele pentru IMM-uri să crească peste tendinţele pieţei şi să contribuie pozitiv la rezultate în ansamblu, se arată în comunicat.

 
 
Rezultatele financiare consolidate neauditate ale tbi bank pentru anul 2022 indică un profit net record de 35,5 milioane de euro, cu 29% peste nivelul de 27,5 milioane de euro din 2021, informează banca într-un comunicat remis AGERPRES.
 
Instituţia s-a adaptat rapid la context şi la preferinţele consumatorilor, ceea ce a ajutat atât liniile de afaceri din retail, cât şi cele pentru IMM-uri să crească peste tendinţele pieţei şi să contribuie pozitiv la rezultate în ansamblu, se arată în comunicat.
 
Fiind unul dintre liderii din Europa de Sud-Est în ceea ce priveşte soluţiile alternative de plată, oferind clienţilor posibilitatea să îşi împartă plăţile în timp, tbi bank a primit în 2022 aproximativ 1,3 milioane de cereri de finanţare în România, Grecia şi Bulgaria şi a aprobat aproape 550 de mii de cereri de finanţare în valoare de 726 de milioane de euro, cu 34% mai mult faţă de 2021. Creşterea poate fi observată atât în sectorul de retail, cât şi în cel al IMM-urilor din Bulgaria şi România.
 
tbi a raportat o creştere de 54% (380 milioane euro) a activelor totale la sfârşitul anului 2022, ajungând la 1,1 miliarde de euro. Portofoliul de credite a crescut la 778 de milioane de euro la sfârşitul lunii decembrie 2022, un plus de 43% faţă de 2021. În 2022, banca a obţinut o performanţă foarte bună în România, cea mai mare creştere venind din zona de IMM-uri, de peste 40%, urmată de activitatea din retail, cu o creştere solidă de 37%, contribuind astfel puternic la rezultatele tbi bank.
 
Veniturile tbi bank au crescut anul trecut cu 30%, până la 161 de milioane de euro, pe baza unei performanţe comerciale solide. Această evoluţie a susţinut evoluţia profitului operaţional până la 122 milioane de euro în 2022, cu 28% mai mult faţă de anul anterior. Creşterea cu 30% a cheltuielilor băncii, până la 79 de milioane de euro, a fost determinată în principal de avansul accelerat al portofoliului de credite şi de investiţiile în noi linii de afaceri (soluţia neon) şi pieţe (extinderea în Grecia). Profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 43 de milioane euro.
 
Portofoliul de depozite al tbi bank a ajuns la 796 milioane de euro la sfârşitul lunii decembrie 2022, cu o creştere record de 63%, depăşind substanţial performanţele pieţei. Soluţiile avantajoase, valoarea creată pentru clienţi şi încrederea acestora în siguranţa economiilor lor au transformat depozitele în principalul motor al acestei evoluţii, ceea ce a dus, de asemenea, la o creştere şi mai mare al bazei de clienţi cu aproape 70% faţă de 2021.
 
La sfârşitul perioadei, banca avea o poziţie puternică şi stabilă atât din punct de vedere al lichidităţilor, cât şi al capitalului. Pe bază consolidată, rata de acoperire a lichidităţii (LCR) era de 592%, cu mult peste minimul de reglementare de 100%, iar rata de adecvare a capitalului (CAR) era de 22,1%. Operaţiunile băncii, cu o eficienţă în continuă creştere şi având un raport cost-venituri de 49,8%, alături de o rentabilitate a portofoliului de lucru (ROWP) de 23,8%, au permis ca rentabilitatea capitalului propriu (ROE) şi rentabilitatea activelor (ROA) să ajungă la 20,6% şi, respectiv, 4%. Rezultatele au plasat tbi din nou printre cele mai eficiente şi profitabile bănci din regiunea Europei de Sud-Est.
 
"În vremuri de incertitudine continuă peste tot în lume, modelul de afaceri al tbi continuă să genereze o creştere rapidă şi profitabilă, performanţa noastră financiară record din 2022 fiind o dovadă în acest sens. Acestea sunt rezultatul celei mai bune implementări din zona noastră de activitate, de către echipa noastră dedicată, care continuă să dezvolte un ecosistem de finanţare şi de cumpărături atât pentru comercianţii noştri, cât şi pentru clienţii noştri comuni, utilizat zi de zi. Pe măsură ce inevitabil ne gândim la ce ne rezervă anul 2023, vom continua să dezvoltăm produse şi servicii inovatoare care să îmbunătăţească experienţa clienţilor noştri, bazată pe aplicaţiile mobile - noua noastră soluţie neon fiind cel mai bun exemplu în acest sens - şi să ne extindem reţeaua de comercianţi din România, Grecia şi Bulgaria", a afirmat Petr Baron, directorul general al tbi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3963 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...