ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transelectrica va implementa un plan de dezvoltare în valoare de 9,49 miliarde de lei, în următorii 10 ani

20 Ianuarie 2025   |   Agerpres

Noul plan include proiectele de investiţii deja aflate în derulare, precum şi 12 proiecte noi, structurate pe patru axe prioritare de dezvoltare: retehnologizare/modernizare RET, siguranţa alimentării consumului, integrarea producţiei din surse regenerabile şi din centrale noi în Dobrogea şi Moldova şi creşterea capacităţii de interconexiune.

 
 
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. va implementa un plan de dezvoltare în valoare de 9,49 miliarde de lei a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2024 - 2033, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu peste două miliarde de lei mai mult decât planul precedent, informează compania, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES.

Noul plan include proiectele de investiţii deja aflate în derulare, precum şi 12 proiecte noi, structurate pe patru axe prioritare de dezvoltare: retehnologizare/modernizare RET, siguranţa alimentării consumului, integrarea producţiei din surse regenerabile şi din centrale noi în Dobrogea şi Moldova şi creşterea capacităţii de interconexiune.


Potrivit sursei citate, valoarea Planului de Dezvoltare a RET, pentru o perioadă de zece ani, înregistrează o creştere de 2,3 miliarde de lei faţă de cuantumul alocat în intervalul 2022 - 2031. În acest sens, structura cheltuielilor de investiţii, din punct de vedere al obiectivelor prioritare urmărite, este: lucrări de investiţii care au ca scop retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente - 30% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; lucrări de investiţii care au ca scop integrarea producţiei din surse regenerabile şi din alte centrale noi - 28% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; investiţii planificate în vederea creşterii capacităţii de interconexiune - 26% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată; investiţii destinate creşterii siguranţei alimentării cu energie electrică - 13% din valoarea totală a investiţiilor planificate în perioadă este alocată.

Astfel, Transelectrica îşi propune, pentru următorii 10 ani, proiecte de investiţii în valoare de aproape 2,7 miliarde de lei destinate integrării noilor unităţi de producţie de energie din surse regenerabile, atât din Dobrogea şi Moldova, cât şi din alte zone.

Cea mai mare pondere a investiţiilor planificate pentru următoarea decadă o au proiectele pentru retehnologizarea şi modernizare reţelei electrice, respectiv aproximativ 2,9 miliarde de lei. De asemenea, având în vedere obiectivul de interconectare de 15% pentru anul 2030, respectiv atingerea ţintei de 7.000 MW pentru capacitatea de schimburi transfrontaliere, proiectele de investiţii planificate în următorii 10 ani pentru creşterea gradului de interconexiune au o valoare de peste 2,4 miliarde de lei. Pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electrică sunt planificate investiţii de peste 1,2 miliarde de lei.

Din valoarea totală a Planului de Dezvoltare RET 2024 - 2033, de 9,49 miliarde de lei, structura de finanţare a proiectelor va fi: 66% tarif reglementat de transport, 17% venituri din alocare de capacitate şi 17% fonduri europene nerambursabile.

Pe lista celor 12 proiecte noi anunţate se află, printre altele: modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 220/110/20 kV FAI; modernizare sistem de comandă control protecţie în staţiile 400 kV Bacău Sud şi Roman Nord; modernizare sistem de comandă control protecţie în staţia 400/220/110 kV Gutinaş; instalarea unui al doilea transformator 400/110 kV în staţia Suceava; mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Bucureşti Sud - Fundeni; realizarea celui de-al doilea circuit al Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea - Bekescsaba şi lucrări conexe în staţia de 400 kV Nădab.

Totodată, Planul de Dezvoltare al RET include proiecte de interes european care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană din următoarele clustere de investiţii: Proiectul 138 "Black Sea Corridor", Proiectul 144 "Mid Continental East Corridor", Proiectul 259 Ungaria - România şi Proiectul 341 North CSE Corridor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1162 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...