
UE a adoptat o lege care prevede combustibili mai ecologici pentru transportul maritim
25 Iulie 2023
Agerpres"Noua lege va oferi securitate juridică operatorilor de nave şi producătorilor de combustibili şi va contribui la lansarea producţiei la scară largă de combustibili maritimi durabili, îndeplinind astfel în mod substanţial obiectivele noastre climatice la nivel european şi mondial", a declarat ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez Jimenez.
Utilizarea într-o mai mare măsură a combustibililor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon va reduce amprenta de carbon a sectorului maritim din UE, în urma adoptării de către Consiliul UE, marţi, a unui nou regulament privind aşa-numita iniţiativă FuelEU în domeniul maritim, informează un comunicat de presă al preşedinţiei spaniole.
"Noua lege va oferi securitate juridică operatorilor de nave şi producătorilor de combustibili şi va contribui la lansarea producţiei la scară largă de combustibili maritimi durabili, îndeplinind astfel în mod substanţial obiectivele noastre climatice la nivel european şi mondial", a declarat ministrul spaniol al Transporturilor, Raquel Sanchez Jimenez.
Principalul obiectiv al iniţiativei FuelEU în domeniul maritim, ca parte esenţială a pachetului legislativ "Pregătiţi pentru 55" al UE, este de a creşte cererea de combustibili din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon, de a spori utilizarea consecventă a acestora şi de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul transportului maritim, asigurând în acelaşi timp buna desfăşurare a traficului maritim şi evitând denaturarea pieţei interne. Noul act legislativ urmăreşte să plaseze transportul maritim pe traiectoria realizării obiectivelor climatice ale UE pentru 2030 şi 2050 şi ar trebui să joace un rol fundamental în realizarea obiectivelor Legii europene a climei.
Noul regulament include în special măsuri pentru a se asigura că intensitatea gazelor cu efect de seră generate de combustibilii utilizaţi de sectorul transportului maritim va scădea treptat în timp, cu 2% în 2025, până la 80% până în 2050, precum şi un regim special de stimulente pentru a sprijini utilizarea aşa-numiţilor combustibili din surse regenerabile de origine nebiologică (RFNBO) cu un potenţial ridicat de decarbonizare. Este prevăzută, de asemenea, obligaţia navelor de pasageri şi a containerelor de a utiliza alimentarea cu energie electrică de la mal pentru toate nevoile de energie electrică atunci când sunt amarate la chei în principalele porturi ale UE începând din 2030, în vederea reducerii poluării aerului în porturi, care se află adesea în apropierea unor zone dens populate.
În urma adoptării formale de către Consiliu, noul regulament va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE după perioada de vară şi va intra în vigoare în 20 de zile de la publicare. Noile norme se vor aplica de la 1 ianuarie 2025, cu excepţia articolelor 8 şi 9, care se vor aplica de la 31 august 2024.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4595 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...