
UE ajunge la un acord asupra unui text cheie privind biodiversitatea
10 Noiembrie 2023
AgerpresTextul va impune statelor membre să pună în aplicare măsuri de refacere a naturii pe cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi marine ale UE până în 2030, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, care reprezintă cele 27 de ţări membre.
Parlamentul European şi statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns joi la un acord asupra unui proiect legislativ cheie privind refacerea naturii şi a biodiversităţii, care s-a confruntat cu piedici în special în privinţa agriculturii, transmite AFP.
Textul va impune statelor membre să pună în aplicare măsuri de refacere a naturii pe cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi marine ale UE până în 2030, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, care reprezintă cele 27 de ţări membre.
Parlamentarii europeni au salutat acordul la care s-a ajuns înainte de miezul nopţii, după mai multe ore de discuţii care au început joi după-amiază, însă criticii au subliniat elementele care au fost diluate.
"Putem fi mândri de acest rezultat istoric, care defineşte reguli ambiţioase şi care pot fi implementate de toţi", a declarat Pascal Canfin, şeful comisiei de mediu din cadrul Parlamentului European, pe reţeaua X (fostă Twitter).
Ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera Rodriguez, s-a declarat "mândră" de această lege, "prima de acest gen".
"Aceasta ne va ajuta să reconstruim niveluri sănătoase de biodiversitate şi să conservăm natura pentru generaţiile viitoare, în timp ce combatem schimbările climatice", a spus ea.
Comisia Europeană a propus textul în 2022. Cel mai important grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE, de dreapta), a încercat să facă în aşa fel încât să se renunţe la el, în 2023.
- 80% din habitate degradate -
În conformitate cu Acordul internaţional de la Kunming-Montreal (COP15 privind biodiversitatea), legislaţia va impune celor 27 de state membre UE să restaureze cel puţin 30% din habitatele deteriorate până în 2030, apoi 60% până în 2040 şi 90% până în 2050.
Poluare, urbanizare, exploatare intensivă: potrivit Bruxellesului, 80% din habitatele naturale din UE se află într-o stare de conservare "slabă sau mediocră" (în special turbăriile, dunele şi pajiştile), iar până la 70% din soluri au o stare de sănătate precară.
Pentru Tatiana Nuno, responsabil principal cu politica marină în cadrul asociaţiei de mediu Seas At Risk, acordul "este departe de a fi suficient pentru a rezolva criza biodiversităţii, dar, în ceea ce priveşte oceanul, este o etapă crucială pentru refacerea vieţii marine preţioase pe care o susţine".
Vera Coelho, vicepreşedinte adjunct al organizaţiei Oceana in Europe, a declarat: "Deşi slăbite considerabil de către Consiliu, prevederile legislative referitoare la pescuit constituie o încercare de aliniere a politicilor de mediu şi de pescuit, ceea ce ar fi trebuit făcut cu mult timp în urmă".
La rândul său, PPE a subliniat cu mândrie joi "îmbunătăţirile notabile" aduse textului "puternic revizuit", cum ar fi eliminarea "obligaţiei de refacere a 10% din terenurile agricole".
Înaintea negocierilor dintre statele membre şi Parlament, grupul a susţinut în special că textul ar submina securitatea alimentară în Europa. Eurodeputaţii de stânga şi de centru au acuzat apoi PPE, care mizează pe votul pentru agricultură, că se foloseşte de proiectul legislativ în vederea alegerilor europene din 2024.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4207 / 19531 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...