ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE investeşte 380 de milioane euro în proiecte care sprijină tranziţia verde în întreaga Europă, inclusiv în România

21 Octombrie 2024   |   Agerpres

Suma de 380 de milioane de euro reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiţii de 574 de milioane de euro pentru aceste proiecte - restul provenind de la administraţiile naţionale, regionale şi locale, parteneriate public-privat, întreprinderi şi organizaţii ale societăţii civile.

 
 
Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane de euro unui număr de 133 proiecte noi din întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu şi politici climatice, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Pentru a asigura tranziţia către o energie curată, în cadrul celor 59 de noi proiecte anunţate luni, LIFE DiVirtue, un program de formare digitală cu o durată de trei ani, în valoare de 1,25 milioane de euro, va consolida capacităţile pentru un sector al construcţiilor mai eficient şi mai inovator. Proiectul utilizează în special realitatea virtuală (VR) şi realitatea augmentată (AR) pentru a ajuta studenţii şi profesioniştii din domeniul construcţiilor să livreze clădiri şi renovări cu emisii zero în Bulgaria, Cehia, Grecia, Croaţia şi România.


În acelaşi timp, cu aproape 10 milioane de euro, proiectul ENERCOM FACILITY va oferi granturi directe unui număr de 140 de comunităţi energetice emergente din întreaga Europă pentru a stimula investiţiile în energia durabilă. Aceasta va sprijini în continuare comunităţile energetice în dezvoltarea modelelor lor de afaceri prin cursuri de formare şi materiale de consolidare a capacităţilor, deschizând calea pentru modele de afaceri reproductibile cu durabilitate pe termen lung.

Dintre cele 26 de proiecte selectate pentru a promova o economie mai circulară şi calitatea vieţii, proiectul LIFE GRAPhiREC, în valoare de 7,5 milioane de euro, vizează reciclarea grafitului din deşeurile de baterii în Italia. Se preconizează că aceasta va genera venituri de 23,4 milioane de euro şi va economisi 25 de milioane de euro din costurile de producţie. Proiectul spaniol LIFE POLITEX va investi 5 milioane de euro în reducerea amprentei de mediu a industriei modei prin transformarea deşeurilor textile înapoi în textile noi. Proiectul DESALIFE în valoare de 9,8 milioane de euro din Insulele Canare urmăreşte să sprijine rezilienţa apei prin producerea de apă dulce din Oceanul Atlantic. Balizele offshore alimentate de valuri amplasate în largul Insulelor Canare vor pompa 1,7 miliarde de litri de apă dulce desalinizată la ţărm.

25 de proiecte vor sprijini natura şi biodiversitatea într-o gamă largă de domenii. Două proiecte, LIFE4AquaticWarbler şi LIFE AWOM, implică Belgia, Germania, Spania, Franţa, Lituania, Ungaria, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, precum şi Ucraina şi Senegal, cu un buget combinat de aproape 24 de milioane de euro pentru salvarea speciei rare de păsări acvatice warbler, în conformitate cu Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030. Un alt exemplu este Biodiverse City LIFE, un proiect în valoare de 3,6 milioane de euro desfăşurat la Budapesta pentru a promova "coexistenţa paşnică a naturii şi a stilului de viaţă urban".

IMAGE LIFE şi LIFE VINOSHIELD fac parte din cele 23 de proiecte de rezilienţă şi atenuare a schimbărilor climatice anunţate luni. Cu un buget combinat de 6,8 milioane de euro, proiectele care au loc în Spania, Franţa şi Italia vor ajuta podgoriile de renume mondial şi producţia de brânzeturi celebre, cum ar fi Parmigiano Reggiano, Camembert de Normandie şi Roquefort, să devină mai rezistente la impactul fenomenelor meteorologice extreme. Proiectele prezintă răspunsuri cu privire la cele mai bune modalităţi de adaptare a industriei agricole europene la schimbările climatice şi la deficitul de apă. La fel de important este proiectul LIFE BLUE 420 kV GIS, în valoare de 6,9 milioane de euro, desfăşurat în Belgia, condus de Siemens pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de întrerupătoarele electrice.

Suma de 380 de milioane de euro reprezintă mai mult de jumătate din necesarul total de investiţii de 574 de milioane de euro pentru aceste proiecte - restul provenind de la administraţiile naţionale, regionale şi locale, parteneriate public-privat, întreprinderi şi organizaţii ale societăţii civile.

Proiectele LIFE contribuie la atingerea gamei largi de obiective ale Pactului verde european în materie de climă, energie şi mediu, inclusiv a obiectivului UE de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi de a stopa şi inversa declinul biodiversităţii până în 2030, asigurând în acelaşi timp prosperitatea pe termen lung a Europei.

Potrivit comunicatului CE, aceste investiţii vor avea un impact de durată asupra mediului, economiei şi bunăstării tuturor europenilor. Proiectele vor acoperi toate domeniile programului LIFE, mobilizând 143 de milioane de euro (din care UE va furniza 74 de milioane de euro) pentru a contribui la economia circulară şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii, cu 26 de proiecte de reducere a utilizării apei, a deşeurilor industriale şi menajere, a poluării atmosferice şi fonice, precum şi pentru a prezenta argumente economice în favoarea reducerii, reutilizării şi reciclării. De asemenea, vor fi alocaţi aproape 216 milioane de euro (144,5 milioane de euro din contribuţia UE) pentru proiecte privind natura şi biodiversitatea în vederea refacerii ecosistemelor şi habitatelor de apă dulce, marine şi costiere; şi îmbunătăţirea stării de conservare a păsărilor, insectelor, reptilelor, amfibienilor şi mamiferelor. În pus, aproximativ 110 milioane de euro (contribuţie din partea UE de aproape 62 de milioane de euro) vor fi alocaţi pentru rezilienţa la schimbările climatice, atenuarea schimbărilor climatice şi guvernanţă şi informare, iar 105 milioane de euro (contribuţie din partea UE în valoare de 99 de milioane de euro) sunt dedicaţi pentru guvernanţă şi soluţii de piaţă în vederea accelerării tranziţiei către o energie curată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5 / 17804
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for a Junior Associate | Corporate ̸ M&A
Studiu Refinitiv | CMS și DLA Piper rămân printre cele mai active firme de avocați care au acordat consultanță în tranzacțiile de M&A din primele nouă luni ale anului 2024. Filip & Company strălucește în Europa Estică, iar Clifford Chance se remarcă pe ‘Bătrânul continent’. Activitatea de fuziuni și achiziții continuă să crească la nivel global și scade pe piețele emergente
ZRVP câștigă în primă instanță un dosar cu miza de peste 27,5 mil. RON pentru Premier Energy, pe piața gazelor naturale. Andrei Dumitrescu (partener) și Eugen Tudose (managing associate), în prim plan
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alice Radu, General legal counsel Romania – Bulgaria | Robert Bosch: ”Rolul de avocat in-house se redefinește constant. Trebuie să ai deschiderea să înveți domenii noi, să poți și să vrei să îți asumi riscuri, să inovezi constant ceea ce livrezi către clienții interni”
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...