
Ungaria şi România au avut cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE, în februarie
19 Martie 2025
AgerpresComparativ cu situaţia din luna ianuarie 2025, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,2%, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în şapte state membre.
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut uşor în luna februarie, până la 2,7%, de la un nivel de 2,8% în ianuarie, însă România este printre ţările cu cea mai ridicată inflaţie, cu un avans anual al preţurilor de 5,2%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.
Luna trecută, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).
Comparativ cu situaţia din luna ianuarie 2025, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,2%, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în şapte state membre.
Luna trecută, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).
Comparativ cu situaţia din luna ianuarie 2025, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 14 state membre, inclusiv în România de la 5,3%, până la 5,2%, a rămas stabilă în şase ţări şi a crescut în şapte state membre.
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a înregistrat o scădere peste aşteptări, după patru luni consecutive de creştere. Ritmul de creştere a preţurilor în zona euro s-a redus de la 2,5% în luna ianuarie, până la 2,3% în luna februarie, potrivit celei de-a doua estimări a Eurostat, care iniţial a anunţat o inflaţie de 2,4% în februarie. Cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei în zona euro a venit din partea serviciilor (1,66 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool şi ţigări (0,52 puncte procentuale). În schimb, preţurile la energie au crescut cu doar 0,2% în ritm anual în februarie, după un avans de 1,9% în ianuarie.
În România, conform datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna februarie 2025, până la 5,02%, de la 4,95% în ianuarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,54%, cele nealimentare cu 4,79%, iar serviciile cu 6,42%.
"Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 - februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 - februarie 2024) a fost 5,2%", se arată în comunicatul INS.
Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna februarie 2025 raportat la luna precedentă a fost 100,69%.
Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost 5,2%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 - februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 - februarie 2024) determinată pe baza IAPC a fost 5,5%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 3,8%, de la 3,5% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2025 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,1% la sfârşitul lui 2026, potrivit datelor prezentate în luna februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 324 / 19036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...