ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile totale medii lunare pe persoană s-au cifrat la 3210 lei, în T1, iar cheltuielile la 2729 lei

10 Iulie 2024   |   Agerpres

Veniturile băneşti medii lunare au fost de 7473 lei lunar pe o gospodărie (2981 lei pe o persoană), în creştere cu 7,4% faţă de trimestrul IV 2023, iar veniturile în natură de 576 lei lunar pe o gospodărie (230 lei pe o persoană), în creştere cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2023.

 
 
Veniturile totale medii lunare pe o persoană s-au cifrat la 3210 lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 7% faţă de trimestrul precedent, în timp ce cheltuielile au fost de 2729 lei, în urcare cu 14%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de statistică, publicate miercuri.

"Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, în termeni nominali, de 8049 lei pe o gospodărie, reprezentând 3210 lei pe o persoană, în creştere cu 7,3% pe o gospodărie, respectiv cu 7,0% pe o persoană, faţă de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,3%, iar cele pe o persoană cu 14,8%. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost, în trimestrul I 2024, de 6843 lei pe o gospodărie (2729 lei pe o persoană) şi au reprezentat 85,0% din veniturile totale, în creştere cu 329 lei pe o gospodărie faţă de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 14,6%, iar cele pe o persoană cu 14,0%", se arată în comunicatul INS.


Veniturile băneşti medii lunare au fost de 7473 lei lunar pe o gospodărie (2981 lei pe o persoană), în creştere cu 7,4% faţă de trimestrul IV 2023, iar veniturile în natură de 576 lei lunar pe o gospodărie (230 lei pe o persoană), în creştere cu 5,2% faţă de trimestrul IV 2023.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au fost de 5539 lei lunar pe o gospodărie şi au format cea mai importantă sursă din veniturile totale (68,8% din veniturile totale ale gospodăriilor, în creştere faţă de trimestrul IV 2023 cu două puncte procentuale). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, o contribuţie însemnată au avut-o atât veniturile din prestaţii sociale, de 1558 lei lunar pe o gospodărie (19,3% în trimestrul I 2024, respectiv, 20,4% în trimestrul IV 2023 din veniturile totale ale gospodăriilor), cât şi veniturile în natură (7,2% în trimestrul I 2024, respectiv, 7,3% în trimestrul IV 2023), formate din valoarea veniturilor în natură obţinute de salariaţi şi beneficiarii de prestaţii sociale (1,3% în trimestrul I 2024, respectiv, 1,6% în trimestrul IV 2023) şi din valoarea în lei a produselor agroalimentare şi nealimentare consumate din resurse proprii (5,9% în trimestrul I 2024, respectiv, 5,7% în trimestrul IV 2023).

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban în trimestrul I 2024 a fost de 8993 lei, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural, iar pe o persoană de 3830 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în trimestrul I 2024, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 75,1%, mai mare cu 17,6 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 21,8%, mai mare cu 3,8 puncte procentuale faţă de cea din mediul urban. Ponderea veniturilor în natură a fost de 12,4% în mediul rural, de trei ori mai mare faţă de cea din mediul urban.

Cheltuielile băneşti medii lunare au fost, în primele trei luni, de 6370 lei pe o gospodărie (2541 lei pe o persoană), mai mari cu 4,7% faţă de trimestrul IV 2023.

Contravaloarea consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost, în medie, de 474 lei lunar pe o gospodărie (189 lei pe o persoană), în creştere cu 10,7% faţă de trimestrul IV 2023.

În intervalul ianuarie - martie, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) - 4099 lei lunar pe o gospodărie (59,9%) şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor - 2323 lei pe o gospodărie (33,9%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (cheltuielile băneşti de producţie şi contravaloarea consumului furajer din resurse proprii) - 154 lei pe o gospodărie (2,3%).

Potrivit INS, mediul de rezidenţă evidenţiază diferenţe între nivelul cheltuielilor totale medii lunare. Astfel, în mediul urban cheltuielile medii lunare pe o gospodărie au fost de 7572 lei, mai mari de 1,3 ori decât în mediul rural. O persoană din mediul urban a cheltuit, în medie, 3224 lei lunar, de 1,5 ori mai mult decât o persoană din mediul rural.

Din punct de vedere al structurii cheltuielilor totale, în mediul urban, ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuţii, cotizaţii şi taxe a fost de 37,4% în cheltuielile totale, cu 9,6 puncte procentuale mai mare decât în mediul rural, în timp ce în mediul rural ponderea contravalorii consumului de produse agroalimentare şi nealimentare din resurse proprii a fost de 12,9% în cheltuielile totale, de 3,7 ori mai mare decât în mediul urban.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1380 lei pe o gospodărie au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor (33,7%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile lunare destinate pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili, în valoare de 693 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 16,9%, de cele pentru băuturile alcoolice, tutun, în valoare de 302 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,4% în cheltuielile totale de consum medii lunare şi de cheltuielile pentru transport, în valoare de 300 lei pe o gospodărie, cu o pondere de 7,3% în cheltuielile totale de consum medii lunare. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor medii lunare ale gospodăriilor populaţiei a fost cel efectuat pentru educaţie de 34 lei pe o gospodărie (0,8% din cheltuielile totale de consum medii lunare).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 17208
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...