ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Weekendul trecut a fost primul în care preţurile pe piaţa pentru ziua următoare, în România, au fost negative

25 Mai 2023   |   Agerpres

”În piaţa de echilibrare pe care o administrăm noi s-au atins preţuri negative de 2.000 euro pe Megawatt-oră, în lei, 9.000 lei”, a declarat, joi, Virgiliu Ivan, directorul DEN CNTEE Transelectrica.

 
 
România a întregistrat în acest weekend preţuri negative la energia electrică pe piaţa pentru ziua următoare, iar în piaţa de echilibrare s-au atins preţuri negative de 2.000 euro pe MWh, a declarat, joi, Virgiliu Ivan, directorul DEN CNTEE Transelectrica, la ediţia a II-a a Solar Energy Bucharest Summit.

"În prezent, capacitatea de export-import a României este undeva la 3.000-3.500 de megawaţi în perioade în care reţeaua este completă. În perioada cu retrageri din exploatare aceasta mai scade undeva pe la 2.500. Dar prin investiţiile pe care le realizăm în următoarea perioadă avem obligaţia ca la sfârşitul anului 2025 să ajungem la peste 5.000 de megawaţi capacitate de export, respectiv de import. Sunt şi vor fi capacităţi mari şi ele vor creşte până în anul 2030, odată cu dezvoltarea reţelei electrice de transport, atât în România, dar şi în cadrul operatorilor cu care funcţionăm interconectat. Păi de ce e nevoie de consum? Păi el reprezintă baza. Consumatorii sunt cei care plătesc şi uitaţi-vă, ceea ce s-a întâmplat în weekendul care a trecut. Este primul weekend în care preţurile pe PZU, pe piaţa pentru ziua următoare, în România au fost negative. În piaţa de echilibrare pe care o administrăm noi s-au atins preţuri negative de 2.000 euro pe Megawatt-oră, în lei, 9.000 lei. Asta înseamnă că cine a avut excedent în orele respective în weekend, pe lângă faptul că a achiziţionat energia la preţurile din piaţă, va plăti în etapa de decontare cu preţuri foarte, foarte mari. De aceea este nevoie de consum şi mai este şi un alt element, o altă faţă, pe care o cunoaştem mai puţin sau care este în responsabilitatea noastră, partea de apărare şi de restaurare a unui sistem", a declarat Virgiliu Ivan.


El a afirmat că în această perioadă trebuie acordată o atenţie deosebită stocării energiei, menţionând că acesta reprezintă cheia integrării în sistem de centrale regenerabile.

"La un sistem energetic cum este cel al României, care are consum, în iarna aceasta a avut un consum brut maxim undeva la 9000 de megawaţi, dacă la un moment dat vântul începe să producă cu viteze foarte mari, cu un gradient mare, pe intervale scurte de timp şi dacă în prezent înregistrăm variaţii de 1.000 de megawaţi pe oră, ce vom face când vom avea alţi 3.000 de megawaţi instalaţi în cadrul sistemului? Dacă facem şi o proporţie, 2.000 la 9.000 pe vârf sau la un 5.000 pe un gol de sarcină, reprezintă foarte, foarte mult şi afectează funcţionarea sistemului. De aceea trebuie să ne preocupăm şi să atragem investiţii pe zona de stocare a energiei electrice. Şi când discutăm de stocare trebuie să avem în vedere două elemente fundamentale: putere şi energie. Pentru că nu trebuie să discutăm doar de putere, trebuie să discutăm şi de cât timp se poate funcţiona la acea putere. Şi ca să facem o comparaţie cu un proiect pe care cu toţii îl ştim, l-am auzit sau am învăţat de el în şcoală, în facultate, Tarniţa. Păi gândirea pentru această centrală cu acumulare prin pompare era ca ea să aibă 1.000 de megawaţi şi să poată funcţiona la 1.000 de megawaţi, fie în regim de generator, fie în regim de consumatori timp de o oră. Dacă facem un calcul, este vorba de o energie de 12.000 de megawaţi oră", a spus Virgiliu Ivan.

Potrivit acestuia, este nevoie investiţii atât pe zona de instalaţii de acumulare cu baterii, dar şi pe zona de acumulare prin pompare.

"Un alt element foarte important de care trebuie să avem grijă astfel încât să permitem această integrare de regenerabile îl reprezintă consumul de energie, pentru că producţia, creşterea producţiei de energie electrică trebuie să fie în concordanţă cu creşterea consumului de energie electrică. După 2 ani de criză energetică, consumul s-a diminuat, dar este momentul la care tot noi să stimulăm consumul de energie electrică, să atragem investiţii şi pe zona de consum, astfel încât producţia, repet şi consumul să fie mână în mână, astfel încât la anul 2030 să avem un consum maxim de cel puţin 12.000 de megawaţi", a mai spus Virgiliu Ivan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3802 / 17692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...