ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRM a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană

21 Iunie 2024   |   Agerpres

Roşia Montană Gold Corporation a înaintat o cerere către ANRM în 6 martie 2024 pentru prelungirea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

 
 
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, în urma evaluării documentaţiilor depuse de societatea Roşia Montană Gold Corporation şi a corespondenţei purtate în această perioadă, a anunţat vineri agenţia.

Potrivit sursei citate, Roşia Montană Gold Corporation a înaintat o cerere către ANRM în 6 martie 2024 pentru prelungirea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

"Referitor la cererea societăţii Roşia Montană Gold Corporation SA, înregistrată la ANRM cu nr. 3432/06.03.2024, pentru prelungirea licenţei de concesiune nr. 47/1999 pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, judeţul Alba, România, vă comunicăm: În perioada de la data depunerii cererii de prelungire a duratei de valabilitate a Licenţei de exploatare nr. 47/1999, înregistrată la ANRM sub nr. 3432/06.03.2024, şi până în prezent s-a procedat la analizarea documentaţiei depuse în baza prevederilor art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003. Urmare a evaluării documentaţiilor depuse în temeiul art. 20 din Legea minelor 85/2003, de către societatea Roşia Montană Gold Corporation SA şi a corespondenţei purtate în această perioadă, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale hotărăşte să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, nr. 47/1999, aprobată prin HG nr. 458/10.06.1999, titular Roşia Montană Gold Corporation", se menţionează în comunicat.


La finalul lunii aprilie, activiştii de mediu ai reţelei Mining Watch România solicitau judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj suspendarea licenţei de exploatare a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un demers de a opri definitiv orice posibilă exploatare minieră în zonă.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, transmis în 25 aprilie AGERPRES, licenţa pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană urma să expire în această lună, însă compania RMGC depusese la acea dată actele pentru prelungirea acesteia.

"După decizia Tribunalului de la Washington, ar fi trebuit să răsuflăm uşuraţi că Roşia Montană a fost salvată. Doar că RMGC insistă cu cererea de prelungire a licenţei de exploatare. Aşa că, dacă această licenţă nu este suspendată de către judecători, riscăm ca Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să o prelungească din nou în iunie 2024. Prelungirea acestei licenţe ar putea deteriora iremediabil valoroasele vestigii arheologice romane, medievale şi moderne ale zonei şi ar putea bloca orice iniţiativă de reabilitare din cauza conflictului între licenţa minieră şi reglementările UNESCO", a declarat Roxana Pencea Brădăţan, din partea Mining Watch, în comunicatul citat.

Prin procesul intentat, membrii reţelei Mining Watch cheamă în judecată atât RMGC, cât şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), solicitând instanţei suspendarea actelor administrative de prelungire a licenţei emise în anul 2019 şi blocarea actualelor proceduri de prelungire a licenţei nr. 47/1999. Dosarul va avea primul termen de judecată pe data de 9 mai 2024.

"Reţeaua Mining Watch arată, în sesizarea depusă la instanţă, că licenţa RMGC trebuie suspendată din două motive. În primul rând, pentru că actele administrative de prelungire au fost "aprobate" de o autoritate necompetentă, adică de ANRM. Lipsa unei Hotărâri de Guvern de aprobare atrage inexistenţa acestora. Practic, actele administrative atacate nu au intrat de fapt nicicând în vigoare. În al doilea rând, au trecut mai mult de 210 zile de la actele de prelungire emise în anul 2019 fără să fie începute lucrările, iar acesta e un motiv expres de revocare, prevăzut în Legea nr. 85/2003. Licenţa pentru Roşia Montană a fost acordată în anul 1999 companiei de stat Minvest, fără licitaţie. Un an mai târziu, a fost transferată, tot fără licitaţie, la compania privată Roşia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources). Reînnoirea acestei licenţe ar perpetua ilegalităţile, dar şi subdezvoltarea în care este ţinută localitatea din Apuseni, la presiunile toxice ale companiei miniere", notează organizaţia.

Demersul juridic este iniţiat de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, organizaţie ce asigură secretariatul reţelei Mining Watch România, iar costurile juridice ale procesului sunt acoperite prin donaţiile membrilor Declic, asociaţie parte a reţelei Mining Watch România.

Mining Watch România este o reţea naţională de activişti şi organizaţii non-guvernamentale care lucrează pentru protejarea şi conservarea patrimoniului natural şi cultural al României.

România a primit, pe data de 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr. 109/1995).

Astfel, potrivit documentului, România a primit câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

În replică, Gabriel Resources a anunţat că analizează cu consilierii săi juridici decizia Tribunalului Arbitral pentru a evalua opţiunile sale, inclusiv contestarea deciziei printr-o procedură de anulare prevăzută de Convenţia ICSID.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 54 / 8128
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...