ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CEZ va îngheţa procesul de vânzare a activelor din România dacă ofertele nu sunt suficient de atractive

10 Iulie 2020   |   AGERPRES

La finele lunii trecute, CEZ a primit ofertele angajante şi în acest moment se află în perioada de evaluare a lor. Safar a precizat că nu poate da detalii despre numărul acestora.

 
 
Grupul ceh de utilităţi CEZ nu este presat de timp în procesul de retragere de pe piaţa din România şi ar putea îngheţa vânzarea activelor locale dacă nu obţine preţul dorit, a declarat, vineri, Ondrej Safar, country manager CEZ România, într-o întâlnire cu presa.

"Vreau să asigur încă o dată pe toată lumea că ne comportăm ca un investitor pe termen lung şi, în acest punct al procesului de retragere din România, continuăm să ne comportăm ca un investitor pe termen lung. Procesele de retragere sunt în general procese de durată şi complicate. Pentru noi ceea ce contează este să păstrăm activitatea noastră la nivelul de până acum, pentru că, până la urmă, acest lucru este cel care dă valoare companiei", a menţionat el.


La finele lunii trecute, CEZ a primit ofertele angajante şi în acest moment se află în perioada de evaluare a lor. Safar a precizat că nu poate da detalii despre numărul acestora.

Întrebat cât va dura procesul de retragere, oficialul CEZ a răspuns că acest lucru depinde cum se va desfăşura procesul de negociere şi cine sunt partenerii.

"În general pot exista parteneri cu mare experienţă în orice fel de tranzacţie, care ştiu cum merge treaba, dar, în egală măsură, pot fi şi parteneri mai puţin experimentaţi şi atunci procesul merge mai greu", a arătat el.

Safar a subliniat că vânzarea va avea loc doar în momentul în care CEZ va obţine preţul dorit.

"Nu suntem presaţi să vindem la orice preţ. Se poate ajunge şi la situaţia în care îngheţăm procesul la un moment dat, dacă la acel punct ofertele nu sunt suficient de atractive. Dar acest lucru nu va duce la schimbarea strategiei, vom relua procesul mai târziu", a continuat şeful CEZ România.

De asemenea, Safar a arătat că pot fi vândute şi anumite companii din grup, nu doar grupul cu totul, dacă oferta este atractivă.

"Ce este cel mai important pentru noi este să maximizăm valoarea pe care o putem obţine. Astfel că depinde de oferte. Pentru noi este foarte importantă în acest moment valoarea şi siguranţa tranzacţiei", a mai spus Ondrej Safar.

CEZ a anunţat în vara anului trecut că vrea să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.

Una dintre ofertele depuse pentru achiziţia acestor active aparţine unui consorţiu format din companii româneşti, respectiv Hidroelectrica, Electrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE).

Grupul CEZ în România se numără printre principalii lideri de utilităţi integrate din România. Acesta include una dintre cele mai mari companii de distribuţie (1,4 milioane portofoliu de clienţi), cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, situat la Fântânele-Cogealac (capacitate instalată de 600 MW), sistemul hidroelectric din Reşiţa format din patru lacuri de acumulare şi patru microhidrocentrale (capacitate instalată 22 MW în total) şi furnizarea de energie electrică şi gaze către clienţii finali.

CEZ a intrat pe piaţă energetică din România în 2005, odată cu achiziţia Electrica Oltenia.

Anul trecut, grupul CEZ România a avut un profit net de 268 milioane de lei, faţă de pierdea de 50 de milioane de lei din 2018, în principal datorită activităţii de producţie de energie eoliană, mai exact din creşterea veniturilor din vânzarea certificatelor verzi.

În 2019, cele 240 de turbine din Parcul Eolian CEZ au produs un total de 1.185 GWh, grupul CEZ România fiind cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din ţară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5767 / 8125
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...