CIEH Soda, în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor pentru termocentrala din incinta fabricii de la Râmnicu Vâlcea
16 Septembrie 2021
AgerpresCIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.
CIECH Soda România anunţă că este în etapa finală de obţinere a autorizaţiilor necesare pentru începerea construirii unei termocentrale în cogenerare de înaltă eficienţă în incinta fabricii de sodă calcinată din Râmnicu Vâlcea, împreună cu un partener, la exact doi ani după ce fabrica de sodă calcinată a intrat în stand-by, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Factorii de decizie trebuie să ia urgent deciziile necesare pentru concretizarea cu succes a proiectului său energetic, în caz contrar pierzându-se nu numai o componentă importantă a forţei economice a regiunii, ci şi şansa de a avea o nouă sursă de energie eficientă şi cu emisii reduse pentru regiune şi pentru România.
Acest proiect energetic matur, cu un impact substanţial asupra decarbonizării, poate ajuta România să îşi atingă obiectivele de mediu şi să-şi crească producţia proprie de energie electrică. Centrala în cogenerare de înaltă eficienţă, care foloseşte gazele naturale drept combustibil, va reduce emisiile de CO2 cu 51% faţă de fostul furnizor de energie, o reducere suplimentară fiind asigurată de capacitatea "hydrogen ready" a centralei, adică posibilitatea de a produce energie pe baza unui amestec de gaze naturale şi hidrogen în proporţie de până la 30%", se menţionează în comunicat.
CIECH Soda România a prezentat proiectul autorităţilor române competente, pentru a fi inclus în planurile de dezvoltare în vederea atingerii de către statul român a obiectivelor sale de mediu (decarbonizarea), alături de beneficiile economice ale acestuia. În acelaşi timp, compania a înaintat autorităţilor române mai multe solicitări cheie şi a cerut decizii pozitive în vederea implementării cu succes a proiectului său energetic.
"Avem nevoie de decizii: ca noul bonus pentru cogenerare, care urmează să fie introdus în România, să fie disponibil pentru noile investiţii în cogenerarea de înaltă eficienţă, ca alocarea resurselor financiare pentru proiectul nostru energetic să fie inclusă în Fondul de Modernizare (10 D) şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi asigurarea funcţionării pe termen lung a carierei de calcar a SNS Salrom. Avem un exemplu clar de proiect care aduce numai beneficii tuturor părţilor implicate: un proiect la cheie, ecologic, matur, care poate genera creştere economică pentru întreg ecosistemul de companii din Vâlcea. Odată cu iniţierea proiectului, construcţia noii centrale în cogenerare şi reluarea producţiei de sodă vor avea un efect pozitiv asupra a peste 4400 de persoane şi locuri de muncă suplimentare. Credem că avem toate motivele să sperăm la includerea proiectului în PNRR şi să fim optimişti că, în următorii trei ani, vom contribui la atingerea atât a obiectivelor de mediu, cât şi a celor economice la nivelul întregului judeţ", a declarat Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.
De asemenea, CIECH Soda România a solicitat producătorilor echipamentelor termocentralei ca acestea să fie pregătite pentru a susţine integrarea hidrogenului, alături de gazele naturale, deoarece acest combustibil va fi utilizat tot mai mult în cadrul procesului de migrare către surse de energie verde.
Construirea propriei surse de energie, reprezentată de centrala în cogenerare de înaltă eficienţă (care să producă energie termică şi energie electrică), care foloseşte gazele naturale drept combustibil şi cu o capacitate maximă instalată de 230 MW pentru energia electrică şi o putere termică de 260 MW pentru abur industrial, va permite repornirea producţiei de sodă calcinată şi va majora capacitatea de producţie a sodei cu 30% în faza finală.
Proiectul construcţiei unei noi centrale termoelectrice, împreună cu un partener, în incinta fabricii de sodă calcinată a companiei a fost iniţiat ca urmare a faptului că, în ultimii ani, furnizorul local, aflat în insolvenţă, nu a reuşit să ofere condiţii economice viabile pentru aburul industrial furnizat, un element vital în procesul de producere a sodei, ceea ce a forţat oprirea producţiei la CIECH Soda România.
Grupul CIECH, acţionarul majoritar al CSR, este un holding internaţional din industria chimică, prezent în peste 80 de ţări şi care a înregistrat, în 2020, venituri echivalente cu 70 milioane de dolari. În 2014, pachetul majoritar de acţiuni CIECH a fost achiziţionat de KI Chemistry, o companie aparţinând celui mai mare fond de investiţii privat polonez, Kulczyk Investments.
CIECH Soda România, o companie din cadrul grupului CIECH, a produs sodă calcinată până în septembrie 2019. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora, în 2006, CIECH a transformat fosta întreprindere de stat într-o companie competitivă, a cărei activitate se bazează pe principiile economiei pe piaţă. La 17 septembrie 2019, ora 20:00, compania a intrat în stand-by temporar din cauza denunţării unilaterale a contractului privind furnizarea de abur de către CET Govora, aflată în incapacitatea de a oferi abur la preţuri şi în cantităţi sustenabile. În prezent, principalele linii de producţie a sodei calcinate ale companiei se află în stand-by pe termen lung, până la momentul în care compania îşi va dezvolta propriile planuri pentru o sursă de aprovizionare cu abur sustenabilă, o nouă centrală, care poate produce energie şi electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă. Linia de producţie de silicaţi este încă operaţională şi produce silicaţi lichizi.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3572 / 8455 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...