
Consiliul Concurenţei urmăreşte printr-un agent de monitorizare respectarea angajamentelor Mega Image după preluarea Profi
19 Martie 2025
AgerpresAutorizarea tranzacţiei prin care Mega Image a achiziţionat 1.700 de magazine Profi, a necesitat două angajamente din partea cumpărătorului.
Consiliul Concurenţei urmăreşte, prin intermediul unui agent de monitorizare, respectarea angajamentelor de către retailerul Mega Image după autorizarea achiziţionării celor 1.700 de magazine Profi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al autorităţii de concurenţă, Daniela Bădilă.
"Urmărirea acestor angajamentele se face de către Consiliul Concurenţei. Se numeşte un agent de monitorizare, care, în mod constant, pe o perioadă de trei ani în cazul acesta, raportează Consiliului Concurenţei la intervalele de timp pe care noi le solicităm, fie şase luni, fie un an, respectarea angajamentelor", a precizat Daniela Bădilă.
"Urmărirea acestor angajamentele se face de către Consiliul Concurenţei. Se numeşte un agent de monitorizare, care, în mod constant, pe o perioadă de trei ani în cazul acesta, raportează Consiliului Concurenţei la intervalele de timp pe care noi le solicităm, fie şase luni, fie un an, respectarea angajamentelor", a precizat Daniela Bădilă.
Potrivit acesteia, autorizarea tranzacţiei prin care Mega Image a achiziţionat 1.700 de magazine Profi, a necesitat două angajamente din partea cumpărătorului.
"Primul aspect se referă la crearea unei poziţii dominante a Mega Image în anumite zone geografice, motiv pentru care, în acele zone, am impus companiei să cesioneze magazinele pe care le achiziţiona sau să nu le mai cumpere. Al doilea angajament a vizat relaţia dintre Mega Image sau Profi şi furnizorii aflaţi într-o oarecare relaţie de dependenţă faţă de cele două companii, adică acei furnizori care derulau peste 20% din cifra lor de afaceri cu aceste două lanţuri de magazine. Am impus anumite condiţii cu privire la delistare şi la o anumită predictibilitate a volumului de marfă pe care Mega Image urmează să-l achiziţioneze de la aceşti vânzători. În situaţia în care, achizitorul Mega Image ar dori pe viitor să renunţe la unul dintre aceşti furnizori şi având în vedere starea de dependenţă a acestuia, furnizorul să aibă o perioadă de timp în care să se plieze pe necesităţile Mega Image sau să se reorienteze către alte lanţuri de magazine", a explicat directorul general al Consiliului Concurenţei.
La începutul lunii decembrie 2024, Consiliul Concurenţei a autorizat condiţionat tranzacţia prin care Delhaize "The Lion" Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL.
Ca urmare, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale şi comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate atât în relaţia cu furnizorii, cât şi pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent, preponderent alimentare, prin magazine.
"Aceasta este cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului alimentar pe care am instrumentat-o şi am impus măsuri fără precedent pe plan naţional, dar care sunt inspirate din practica europeană. Comerţul alimentar este un sector prioritar pentru noi. Am avut numeroase intervenţii în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât şi prin monitorizarea atentă şi prin analiza operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii. Scopul nostru este să păstrăm un mediu concurenţial puternic, astfel încât să nu crească preţurile, care, la ora actuală, sunt, în medie, cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaţioniste", declara atunci Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Astfel, Mega Image trebuie să implementeze proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.
În acelaşi timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanţi, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporţie de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două reţele implicate. Totodată, Mega Image se angajează să transmită furnizorilor relevanţi o estimare a volumelor pe care anticipează că le-ar putea achiziţiona de la fiecare, în următoarele 12 luni.
Conform prevederilor Legii concurenţei, neîndeplinirea unei obligaţii, a unei condiţii sau a unei măsuri impuse printr-o decizie a Consiliului Concurenţei se sancţionează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.
Ahold Delhaize a finalizat achiziţia retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa pentru o sumă de aproximativ 1,3 miliarde euro, anunţa, în ianuarie 2025, retailerul belgian. Ahold Delhaize operează în prezent, în România, aproape 1.000 de magazine sub brandul Mega Image.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 72 / 8647 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...