
Consiliul Concurenţei urmăreşte printr-un agent de monitorizare respectarea angajamentelor Mega Image după preluarea Profi
19 Martie 2025
AgerpresAutorizarea tranzacţiei prin care Mega Image a achiziţionat 1.700 de magazine Profi, a necesitat două angajamente din partea cumpărătorului.
Consiliul Concurenţei urmăreşte, prin intermediul unui agent de monitorizare, respectarea angajamentelor de către retailerul Mega Image după autorizarea achiziţionării celor 1.700 de magazine Profi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general al autorităţii de concurenţă, Daniela Bădilă.
"Urmărirea acestor angajamentele se face de către Consiliul Concurenţei. Se numeşte un agent de monitorizare, care, în mod constant, pe o perioadă de trei ani în cazul acesta, raportează Consiliului Concurenţei la intervalele de timp pe care noi le solicităm, fie şase luni, fie un an, respectarea angajamentelor", a precizat Daniela Bădilă.
"Urmărirea acestor angajamentele se face de către Consiliul Concurenţei. Se numeşte un agent de monitorizare, care, în mod constant, pe o perioadă de trei ani în cazul acesta, raportează Consiliului Concurenţei la intervalele de timp pe care noi le solicităm, fie şase luni, fie un an, respectarea angajamentelor", a precizat Daniela Bădilă.
Potrivit acesteia, autorizarea tranzacţiei prin care Mega Image a achiziţionat 1.700 de magazine Profi, a necesitat două angajamente din partea cumpărătorului.
"Primul aspect se referă la crearea unei poziţii dominante a Mega Image în anumite zone geografice, motiv pentru care, în acele zone, am impus companiei să cesioneze magazinele pe care le achiziţiona sau să nu le mai cumpere. Al doilea angajament a vizat relaţia dintre Mega Image sau Profi şi furnizorii aflaţi într-o oarecare relaţie de dependenţă faţă de cele două companii, adică acei furnizori care derulau peste 20% din cifra lor de afaceri cu aceste două lanţuri de magazine. Am impus anumite condiţii cu privire la delistare şi la o anumită predictibilitate a volumului de marfă pe care Mega Image urmează să-l achiziţioneze de la aceşti vânzători. În situaţia în care, achizitorul Mega Image ar dori pe viitor să renunţe la unul dintre aceşti furnizori şi având în vedere starea de dependenţă a acestuia, furnizorul să aibă o perioadă de timp în care să se plieze pe necesităţile Mega Image sau să se reorienteze către alte lanţuri de magazine", a explicat directorul general al Consiliului Concurenţei.
La începutul lunii decembrie 2024, Consiliul Concurenţei a autorizat condiţionat tranzacţia prin care Delhaize "The Lion" Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL.
Ca urmare, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale şi comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate atât în relaţia cu furnizorii, cât şi pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent, preponderent alimentare, prin magazine.
"Aceasta este cea mai mare tranzacţie din domeniul comerţului alimentar pe care am instrumentat-o şi am impus măsuri fără precedent pe plan naţional, dar care sunt inspirate din practica europeană. Comerţul alimentar este un sector prioritar pentru noi. Am avut numeroase intervenţii în acest domeniu, atât prin aplicarea de amenzi, cât şi prin monitorizarea atentă şi prin analiza operaţiunilor de fuziuni şi achiziţii. Scopul nostru este să păstrăm un mediu concurenţial puternic, astfel încât să nu crească preţurile, care, la ora actuală, sunt, în medie, cele mai mici din Uniunea Europeană, în ciuda presiunilor inflaţioniste", declara atunci Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Astfel, Mega Image trebuie să implementeze proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea şi delistarea furnizorilor în cadrul reţelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceştia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.
În acelaşi timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanţi, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporţie de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două reţele implicate. Totodată, Mega Image se angajează să transmită furnizorilor relevanţi o estimare a volumelor pe care anticipează că le-ar putea achiziţiona de la fiecare, în următoarele 12 luni.
Conform prevederilor Legii concurenţei, neîndeplinirea unei obligaţii, a unei condiţii sau a unei măsuri impuse printr-o decizie a Consiliului Concurenţei se sancţionează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.
Ahold Delhaize a finalizat achiziţia retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa pentru o sumă de aproximativ 1,3 miliarde euro, anunţa, în ianuarie 2025, retailerul belgian. Ahold Delhaize operează în prezent, în România, aproape 1.000 de magazine sub brandul Mega Image.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 97 / 8672 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...