ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom anunţă reducerea investiţiilor cu 17% în acest an, din cauza instabilităţii legislative

06 Februarie 2019   |   T. S.

Anul trecut, compania a avut investiţii de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de 2017.

 
 
OMV Petrom şi-a planificat pentru acest an investiţii de circa 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de nivelul de anul trecut, ca urmare a instabilităţii recente privind mediul de reglementare, potrivit raportului financiar pentru anul 2018.

"Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiţii de creştere, în timp ce căutăm claritate în legătură cu climatul investiţional din România. Planificăm investiţii de circa 3,7 miliarde de lei pentru 2019, în principal în Upstream (explorare şi producţie - n. r.). Prioritatea noastră rămâne maximizarea valorii portofoliului curent din Upstream şi estimăm că vom limita declinul producţiei medii zilnice la circa 5% faţă de 2018, excluzând optimizarea portofoliului", spun reprezentanţii companiei, în raportul menţionat.


Anul trecut, compania a avut investiţii de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de 2017.

Totodată, producţia de ţiţei şi gaze a companiei în România a scăzut cu 5% comparativ cu anul precedent, la 152.900 bep/zi. Producţia domestică de ţiţei a fost cu 2% mai mică, iar cea de gaze cu 7% sub nivelul din 2017, din cauza declinului natural în principalele zăcăminte, precum şi a lucrărilor de suprafaţă planificate şi neplanificate.

Vânzările de produse rafinate ale companiei au scăzut cu 2%, până la 4,99 milioane de tone, din care 2,74 milioane de tone vânzări cu amănuntul, în creştere cu 1%.

Pe segmentul gazelor naturale, vânzările companiei au fost mai mici cu 8%, până la 47,37 TWh.

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea naţională de gaze naturale a rămas stabilă faţă de 2017 şi a fost acoperită din producţia internă mai scăzută şi importurile mai mari.

Pe pieţele centralizate din România, preţul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacţiile încheiate în 2018 (68,5 TWh) cu livrare până la sfârşitul anului 2019, a fost 92 lei/MWh. În trimestrul patru al anului, preţul mediu al gazelor pe bursă a fost de 114 lei pe MWh.

La finele anului trecut, Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, care plafonează la 68 de lei pe MWh preţul de vânzare al gazelor de producţie internă.

Grupul OMV Petrom a obţinut în anul 2018 un profit net de 4,08 miliarde de lei, în creştere cu 64% faţă de 2017, când acesta a fost de 2,49 miliarde de lei.

Potrivit rezultatelor financiare preliminare consolidate neauditate aferente perioadei încheiate la 31 decembrie 2018, date miercuri publicităţii, profitul net în trimestrul patru s-a situat la 1,41 miliarde de lei, mai mare cu 120%, faţă de cel consemnat în T4 2017, de 642 milioane de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8378 / 8511
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
    Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
    Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
    Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
    Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
    Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
    O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
    Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
    RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
    CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
    Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...