ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom va începe producţia de combustibil sustenabil pentru aviaţie la Petrobrazi

23 Iunie 2022   |   Agerpres

"Producţia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice şi credem că va deveni principala alternativă pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatică. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 să avem o producţie anuală de SAF şi HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450 de mii de tone", a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

 
 
OMV Petrom va produce combustibil sustenabil pentru aviaţie la rafinăria Petrobrazi prin co-procesarea uleiului de rapiţă produs pe piaţa locală, primele cantităţi de test fiind estimate pentru luna iulie a acestui an, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
 
"Producţia de SAF face parte din obiectivele noastre strategice şi credem că va deveni principala alternativă pentru atingerea obiectivelor climatice din industria aviatică. Ne propunem ca la nivelul anului 2030 să avem o producţie anuală de SAF şi HVO (ulei vegetal hidrotratat) de circa 450 de mii de tone", a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.
 
Acest test s-a bazat pe primul pilot de co-procesare a uleiului de rapiţă, finalizat cu succes, la rafinăria Petrobrazi, în iulie 2020. OMV Petrom a fost certificat ca producător HVO pe baza auditului CERTROM, în conformitate cu cerinţele schemei voluntare International Sustainability and Carbon Certification (ISCC-EU). Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeană pentru certificarea materialelor sustenabile ce respectă cerinţele legale ale Directivei privind promovarea utilizării Energiei din Surse Regenerabile (RED). Utilizarea HVO reduce cu minim 65% emisiile de CO2 faţă de motorina convenţională.
 
Petrobrazi va deveni astfel prima rafinărie certificată ISCC din ţară care produce SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. SAF-ul produs la rafinăria Petrobrazi pentru zborurile comerciale va contribui la reducerea cu aproximativ 70% a emisiilor de CO2 faţă de combustibilul convenţional, se menţionează în comunicat.
 
În acelaşi timp, compania are în vedere extinderea capacităţilor de producţie în viitor pentru a realiza combustibili sustenabili avansaţi, obţinuţi dintr-o gamă variată de materii prime reziduale (ex: uleiul alimentar uzat).
 
"Pentru a îndeplini dezideratele Comisiei Europene privind atingerea obiectivelor climatice, planul actual include utilizarea a cel puţin 63% SAF din necesarul de combustibil pentru aviaţie până în 2050 pentru transportul aerian din UE. Combustibilii sustenabili vor juca un rol major în decarbonizarea acestui sector", subliniază reprezentanţii OMV Petrom.
 
România este unul dintre cei mai mari producători de rapiţă din Uniunea Europeană, situându-se pe locul 4, în 2021. Conform Institutului Naţional de Statistică, cea mai mare parte a producţiei este exportată ca materie primă (seminţe), doar o parte din cantităţile obţinute fiind valorificate pe plan intern. Prin utilizarea uleiului de rapiţă obţinut local în producerea de carburanţi sustenabili pentru aviaţie, contribuim la extinderea lanţului valoric al rapiţei în România.
 
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.
 
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
 
Compania OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2021. În aceeaşi perioadă, compania a investit circa 17 miliarde de euro. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1879 / 8124
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...