
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat azi avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat
30 Ianuarie 2025
BizLawyerAceastă convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
![]() |
Presedintele UNBR, av. Traian Briciu |
Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a votat astăzi, 30 ianuarie 2025, avizul pentru Proiectul Convenției europene privind profesia de avocat, un instrument legal care are drept scop asigurarea protecției avocaților în fața multiplelor provocări cu care se confruntă în ultimii ani.
Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
Într-un comunicat remis spre publicare, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) salută cu profundă satisfacție adoptarea avizului Proiectului Convenției Europene privind profesia de avocat de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Această convenție reprezintă un pas esențial în garantarea independenței avocaților, protejarea exercitării profesiei fără interferențe și consolidarea statului de drept la nivel european.
„Adoptarea avizului pentru acest instrument juridic vine într-un moment crucial, în care avocații din diverse state europene se confruntă cu presiuni, amenințări și obstacole care periclitează nu doar activitatea lor profesională, ci și dreptul fundamental al cetățenilor la apărare. Fără o avocatură independentă, justiția însăși este pusă în pericol”, a declarat președintele UNBR, av. Traian Briciu.
„Această convenție pleacă de la o realitate pentru că, în ultimul timp, tot mai mulți avocați au fost atacați prin mecanismele statelor în misiunea lor esențială pentru administrarea justiției și pentru apărarea drepturilor fundamentale. Într-o perioadă în care avocații se confruntă cu presiuni tot mai mari, inclusiv intimidări și atacuri la adresa independenței lor profesionale, acest instrument juridic vine să întărească garanțiile fundamentale necesare pentru o justiție echitabilă. Convenția stabilește norme clare privind protecția confidențialității comunicărilor dintre avocați și clienți, accesul avocaților la dosar, libertatea de exprimare a avocaților și stabilește măsuri concrete menite să asigure independența avocaților, apărarea împotriva ingerințelor abuzive și recunoașterea dreptului avocaților de a acționa liber în interesul justiției și al clienților lor”, a declarat senatorul Cristian Niculescu Tâgârlaș, care, în calitate de avocat, membru în consiliul UNBR și membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), alături de senatorii Alina Gorghiu, Titus Corlățean și Ionuț Stroe, a susținut activ această convenție pe tot parcursul acesteia.
„Convenția va fi foarte utilă pentru rezolvarea unor probleme pe care le întâmpină avocații din statele membre, cum ar fi un proiect de lege aflat la Senat, prin care se încearcă inserarea unor breșe în secretul profesional al avocaților în contextul reglementărilor împotriva spălării banilor. Suntem într-un permanent schimb de idei cu UNBR și Președintele Traian Briciu și vom aduce toate argumentele pentru a nu trece aceste dispoziții, însă ceea ce vreau să spun că această Convenție ne-ar ajuta foarte mult în astfel de demersuri”, a mai spus Cristian Niculescu Tâgârlaș
Călin Andrei Zamfirescu, șeful delegației UNBR la Consiliul Barourilor Europene (CCBE) și președinte de onoare al UNBR a declarat: ”Ultimele decenii au marcat, în plan mondial, o recrudescență a agresiunilor îndreptate împotriva avocaților și a profesiei de avocat. Amenințările, arestările abuzive, campaniile mincinoase, expulzările pentru considerente politice au culminat, nu de puține ori, cu asasinate la comandă. În prezent, în Europa, sute de avocați se află în stare de arest sau în exercitarea unor pedepse privative de libertate pentru vina de a-și fi exercitat profesia cu probitate și curaj, de a fi militat pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Convenția urmărește să consolideze protecția profesiei de avocat și dreptul de a exercita această profesie în mod independent fără discriminare sau interferențe necorespunzătoare”
Proiectul Convenției privind profesia de avocat a început în 2018, iar UNBR a transmis puncte de vedere către Guvernul României (în 2020) precum și Comitetului Director pentru Cooperare Juridică (CDCJ) al Consiliului Europei (în 2024), de care s-a ținut cont în ultima formă a proiectului Convenției.
După adoptarea avizului Proiectului Convenției de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, aceasta va merge la Consiliul de Miniștri, următorul pas fiind ratificarea de către statele membre. După ce cel puțin opt state vor ratifica această Convenție, va deveni obligatorie pentru transpunere sau chiar aplicare directă.
30.01.2025_Draft Council of Europe Convention for the Protection of the Profession of Lawyer
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1 / 14 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...