FINS: 56% dintre tinerii care vor să studieze în străinătate nu au economii puse deoparte pentru experiența studiului în Europa
26 Octombrie 2023
BizLawyerConform sondajului realizat de către FINS, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că nu au economii puse deoparte pentru cheltuielile pe care le presupune facultatea într-o altă țară, însă plănuiesc să o facă. Dintre aceștia, peste 60% sunt elevi de liceu.
„În 2019, când am lansat FINS, am pornit cu obiectivul de a oferi soluția la o problemă pe care am remarcat-o în discuțiile cu tinerii care aplicau să studieze în străinătate - peste 40% dintre aceștia renunțau să plece din cauza obstacolelor financiare. Ne-am dorit să le oferim astfel un produs gândit pentru ei care să îi ajute să depășească barierele socioeconomice și să își urmeze visul. Cu toate acestea, pe piața din România încă există reticențe cu privire la creditele de studii, precum și lacune în educația financiară a tinerilor în ceea ce privește conturarea unui buget realist și mecanismul unui credit. Ne-am dorit ca, prin acest sondaj, să luăm pulsul tinerilor și să vedem cât de pregătiți financiar sunt ei pentru studiul în străinătate, dar și unde au încă nevoie de ajutor, pentru a le oferi sprijinul necesar în drumul lor spre o carieră de succes”, spune Georgiana Malac, Marketing & Sales Manager FINS.
56% dintre tineri nu au economii puse deoparte pentru studiul peste hotare
Conform sondajului realizat de către FINS, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că nu au economii puse deoparte pentru cheltuielile pe care le presupune facultatea într-o altă țară, însă plănuiesc să o facă. Dintre aceștia, peste 60% sunt elevi de liceu.
Totodată, 40% din totalul respondenților au declarat că au economisit o sumă mică sau o sumă care să acopere taxa de școlarizare și costurile de trai doar pentru câteva luni.
Doar 4% au economisit suficient pentru a acoperi taxa de școlarizare și costurile de trai pentru toată perioada studiilor - dintre aceștia, majoritatea o reprezintă elevii de liceu în an terminal, absolvenții de liceu și studenții care sunt deja la facultate.
Doar 10% dintre tinerii care vor să plece la studii în străinătate și-au definit un buget realist
Când vine vorba despre cheltuielile pe care le presupun anii de studiu într-o țară din Europa, majoritatea tinerilor (44%) știu că sunt costuri mari, dar nu au o idee clară despre sumele exacte, iar 26% s-au interesat, dar fără a-și defini un buget specific situației lor.
La poluri opuse, 20% nu s-au interesat și nu au nicio idee despre costurile țărilor de studiu din Europa și doar 10% au un buget clar definit.
Pentru majoritatea tinerilor (38%) sursa principală de venit pentru acoperirea costurilor de trai și studiu în străinătate o reprezintă bursele și ajutoarele financiare oferite de facultăți
Aproximativ 30% se bazează pe job-urile part-time și de vară, 20% pe ajutorul din partea familiei și economii personale și doar 10% iau în calcul aplicarea pentru un împrumut bancar sau un credit de studii.
Majoritatea tinerilor (64%) declară că își gestionează bine cheltuielile
Dintre aceștia, 30% spun însă că mai au nevoie de ajutor pentru a învăța mai multe despre managementul banilor.
Aproximativ 16% din totalul respondenților declară că au foarte puțină experiență în gestionarea unui buget, iar doar 20% dintre tineri au încredere că își pot gestiona singuri finanțele.
Numai 9% dintre tineri s-au interesat în legătură cu toate aspectele financiare pe care le presupune studiul în afara țării
Fie că au discutat cu prieteni sau cunoștințe despre experiența studiului în străinătate, fie că s-au documentat de pe internet, 53% dintre respondenți au declarat că s-au interesat despre cheltuielile pe care le presupune studiul în Europa. Pe de altă parte, 38% dintre tineri nu au discutat sau citit despre costurile plecării la studii în afara țării, însă și-ar dori să știe mai multe.
Doar 9% dintre tineri au făcut un pas înainte și au intrat în legătură cu un consilier financiar pentru a discuta în detaliu despre aspectele financiare.
Experții financiari încurajează tinerii să apeleze la consiliere financiară gratuită pentru definirea bugetului de studii
„După alegerea universității la care își doresc să studieze, le recomandăm tinerilor să apeleze la resursele pe care le au la îndemână pentru definirea cât mai exactă a bugetului de studiu de care vor avea nevoie. Fie că vorbesc cu prieteni sau cunoștințe, fie că se documentează de pe internet, este important ca aceștia să aibă o idee clară despre tipul de cheltuieli pe care le vor avea. Noi îi încurajăm să apeleze la serviciile de consiliere financiară gratuită pe care FINS le pune la dispoziție și să discute cu experții noștri în bugete pentru studii în străinătate despre toate curiozitățile pe care le au”, spune Alexandru Ghiță, Președinte FINS.
Înainte de a apela la ajutorul specialiștilor, tinerii pot simula mai întâi online bugetul de care vor avea nevoie, cu ajutorul Calculatorului de bugete, un instrument gratuit care îi ajută pe aceștia să își calculeze cheltuielile pentru anii de studiu, în funcție de țara și universitatea aleasă, dar și de alte aspecte financiare: economii, sprijinul familiei, tipul de cazare (chirie sau cămin) etc.
În funcție de bugetul estimat, tinerii au la dispoziție oportunități de finanțare special create pentru studenții care vor să plece peste hotare. Creditele de studii de la FINS sunt garantate de Uniunea Europeană prin cele două acorduri de garantare semnate împreună cu Fondul European de Investiții, în cadrul inițiativelor europene SLGF și EFSI Skills & Education, implementate de FINS la nivel european.
Asta înseamnă că elevii și studenții pot aplica pentru un împrumut de studii singuri, fără codebitor, fără istoric de job sau de angajare și fără a oferi garanții imobiliare. În plus, tinerii nu vor rambursa creditul pe durata anilor de studiu, ci după absolvire și vor beneficia de o perioadă de grație extinsă de până la 12 luni după terminarea facultății.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 300 de persoane (elevi și absolvenți de liceu, studenți și absolvenți de facultate și de master). Mai multe informații despre sprijinul gratuit pentru conturarea bugetului de studii, precum și despre oportunitățile de finanțare pentru studiile în Europa oferite de FINS se pot găsi pe www.hellofins.com.
Despre FINS
FINS face parte din Grupul EDUCATIVA și este o instituție financiară nebancară, lansată în 2019, ce oferă credite de până la 25.000 de euro pentru programe de Licență și de Master în Europa, inclusiv Marea Britanie, Elveția și Norvegia. FINS beneficiază de două linii de garantare din partea Fondului European de Investiții în cadrul inițiativelor Uniunii Europene, SLGF și EFSI Skills & Education implementate de FINS la nivel european.
Pentru mai multe informații despre FINS și creditele pentru studii puteți accesa https://hellofins.com/ro/.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 23 / 145 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...