Departamentul Juridic al Eurolife FFH desfășoară anual un training cu angajații pe teme de Concurență. Ciprian Mihalache, Legal Manager: Autoritatea ar putea să fie mult mai prezentă în zona de trainig, prevenție și educație concurențială
07 Decembrie 2023
Ștefania EnacheÎn ultimii doi ani, cel mai important proiect derulat de departamentul coordonat de Ciprian Mihalache în zona de Concurență a vizat trainingul pentru angajații Eurolife FFH. Proiectul a fost implementat împreună cu experții Țucă Zbârcea & Asociații.
Ciprian Mihalache, Legal Manager Eurolife FFH |
Companiile, indiferent de industria în care activează, și-ar dori ca prezența Consiliului Concurenței în zona de training, prevenție și educație concurențială să fie mult mai intensă.Firmele sunt foarte atente la orice acțiune a Autorității de concurență, conformarea fiind extrem de importantă.„Conformarea în zona de Concurență, dar nu numai, este foarte importantă pentru companie. Departamentul Juridic desfășoară anual un scurt training cu angajații pe tema „Aspecte de drept concurențial”, în care prezentăm noțiuni generale privind dreptul concurențial, cum ar fi: definiții, tipuri de încălcări, conduită, exemple cu aplicație directă în domeniul asigurărilor etc. ”, punctează Ciprian Mihalache, Legal Managerul Eurolife FFH.
Un sector atât de vast, cum este cel al asigurărilor, are nevoie de o protecție ridicată atunci când vine vorba despre regulile din domeniul Concurenței. Ciprian Mihalache subliniază faptul că departamentele de legal din cadrul firmelor nu pot și nu au cum să ofere singure cea mai bună protecție pentru o companie. Acesta este motivul pentru care se apelează la ajutor extern, colaborarea cu o casă de avocatură cu experiență în această practică fiind cea mai utilă variantă.
„Trebuie menționat că Departamentul Legal este cel care mijlocește și consiliază atât conducerea, cât și personalul în teme concurențiale. După cum arătam mai sus, trainingul este la fel de relevant, ajutând în procesul de conformare. Nu în ultimul rând, Departamentul Legal, pe lângă rolul de consiliere, considerăm că îndeplinește în mod evident și un puternic rol de conformare continuă, în sensul de control al conformării”, explică Legal Managerul Eurolife FFH.
Prevenția este foarte importantă
Consiliul Concurenței este una dintre instituțiile statului cu cea mai puternică prezență, autoritatea fiind recunoscută de mediul de business ca una care acționeză în mod constant. Acesta este și motivul pentru care nu se poate spune că în ultima perioadă s-a observat o efervescență deosebită în acest domeniu, în ultimul an față de anii precedenți. Consiliul Concurenței este mereu prezent și atent, urmărind regulat modul în care este respectată legislația în vigoare.
Eurolife FFH nu a fost în ultimii doi ani în atenția Consiliului Concurenței, dar acest lucru nu a scăzut vigilența companiei, care acordă o atenție permanentă tuturor schimbărilor care intervin în domeniu, dar și pregătirii angajaților astfel încât aceștia să cunoască foarte bine regulile de conformare.
Tocmai pentru a respecta aceste principii, Eurolife FFH a derulat la nivelul companiei un audit pe partea de concurență, fapt ce a permis evitarea riscurilor care ar putea interveni în activitățile firmei. Mai mult, a inițiat programe interne de conformare cu o societate de avocatură, în momentele inițiale ale procesului, pentru ca ulterior să le dezvolte intern prin intermediul Departamentului Legal.
În ultimii doi ani, cel mai important proiect derulat de departamentul coordonat de Ciprian Mihalache în zona de Concurență a vizat trainingul pentru angajații Eurolife FFH. Proiectul a fost implementat împreună cu experții Țuca Zbârcea & Asociații.
Ajutorul extrern este luat în calcul și în cazul în care s-ar ajunge în situații care implică demersuri în instanță pe aspecte de antitrust. În astfel de cazuri, Departamentul Legal al Eurolife FFH ar lucra în strânsă legătură cu echipa de avocați a unei firme de specialitate.
Atunci când vine vorba despre cele mai sensibile reglementări din zona concurenței, interlocutorul BizLawyer consideră că în această categorie se detașează participarea la asociații profesionale și schimbul de informații prin intermediul acestora. „În mod evident, Autoritatea ar putea să fie mult mai prezentă în zona de trainig, prevenție și educație concurențială, dacă putem spune. Eventual, un departament specific în cadrul Consiliului Concurenței care să conducă, să desfășoare în mod constant sesiuni de training, de conferințe etc.”, încheie Legal Managerul Eurolife FFH.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 8 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații, în tranzacția prin care Grupul Lambert Dodard Chancereul intră în România prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni la Calibra M&D Impex din Hunedoara | Dragoș Iamandoiu, Partener coordonator al practicii de M&A, René Schöb și Elena Surdeanu (KPMG) au coordonat echipele implicate în proiect
Schoenherr a asistat Otokar la semnarea contractului de 1 miliard USD pentru livrarea de vehicule tactice blindate către armata română. Iustin Armașu (partener) a coordonat echipa implicată în proiect
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
Băiculescu și Asociații obține o soluție de clasare într-un dosar complex de evaziune fiscală, spălare de bani și grup infracțional organizat. Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Rezultatul reflectă nu doar respectarea principiilor fundamentale ale dreptului, ci și angajamentul nostru de a proteja interesele clienților într-un mod ferm și etic”
Filip & Company a asistat Qemetica în obținerea aprobării Consiliului Concurenței pentru achiziția diviziei de siliciu precipitat a PPG
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...