10 Unicorni în 10 ani - Pasul 1 - Niciodată singuri!
10 Octombrie 2024
Marius Istrate, Chairman of the Board, TechAngelsColaborarea dintre business angels și firmele de capital de risc pre-seed și seed reprezintă o oportunitate puternică de a consolida ecosistemul startup-urilor din segmentul tech.
Ca urmare a feedback-ului primit după publicarea vizunii și misiunii asumate de TechAngels (care se referă la susținerea a 10 noi unicorni în următorii 10 ani) și după experiența din ultimul an la conducerea celui mai experimentat grup de investitori tip angel din România, m-am gândit că ar fi binevenit un articol care să explice relația noastră cu firmele cu capital de risc (fondurile de investiții) și dorința de a investi împreună. Cred că ingredientul secret al succesului viitor va fi o colaborare puternică, transparentă și de încredere. Acesta este un punct de vedere despre ce se întâmplă atunci când ne unim forțele.
Natura complementară a Business Angels și a firmelor de capital de risc
Business Angels: Investiții personalizate cu o amprentă plină de pasiune
Business angels sunt, de obicei, persoane cu venituri ridicate, care investesc banii lor personali în startup-uri, adesea, dar nu întotdeauna, în stadiile incipiente ale acestora. Ceea ce face ca investitorii tip angel să fie unici este implicarea și îndrumarea lor personală, de obicei ei își asumă un rol activ în strategia, dezvoltarea produsului sau abordarea „Go-To-Market” a startup-urilor în care investesc. Mulți investitori aduc cu ei ani de experiență antreprenorială sau executivă și oferă perspective valoroase. Abordarea lor practică îi poate ajuta pe fondatori să parcurgă etapele inițiale dificile ale creării unei companii.
Investitorii tip angel sunt adesea motivați de dorința de a returna sprijin către comunitatea antreprenorială. Acest angajament personal față de succesul unei companii nou înființate este unul dintre principalele motive pentru care angel investors tind să formeze relații profunde și durabile cu fondatorii pe care îi sprijină. Se stabilește, de fapt, o „proximitate intelectuală și emoțională”, după cum am numit aceste raporturi în prezentarea viziunii. În plus, business angels se pot mișca rapid atunci când iau decizii și tind să aibă condiții mai flexibile decât investitorii instituționali mai mari.
Firmele de capital de risc: Creștere structurată și putere instituțională
Fondurile de investiții operează, de obicei, cu o rezervă mai mare de capital, care provine adesea de la investitori instituționali, persoane fizice cu averi nete mari și chiar fonduri publice. VC-urile investesc cu obiectivul principal de a maximiza randamentele financiare și oferă un sprijin mai structurat pentru creștere, inclusiv orientare strategică, resurse pentru dezvoltarea afacerilor și acces la o rețea vastă de potențiali clienți, parteneri și talente.
Fondurile au adesea un proces de due diligence mai riguros. Investițiile lor sunt însoțite, de obicei, de așteptări mai mari, cum ar fi etape și rezultate clare - cel puțin pentru primele câteva trimestre, responsabilitate și cel puțin o primă schiță a unei traiectorii de creștere.
De ce este co-investiția o strategie câștigătoare?
1. Expertiză și mentorat diverse
Prin co-investiție, startup-urile au acces la ambele niveluri de expertiză. Investitorii tip angel pot oferi sfaturi personalizate și mentorat care să răspundă nevoilor imediate ale startup-ului, în timp ce societățile de capital de risc pot aduce forța necesară pentru extinderea afacerii. Această diversitate de perspective îmbogățește procesul decizional al startup-ului și poate fi neprețuită pe măsură ce acesta trece prin diferite etape de creștere.
2. Putere financiară sporită
În timp ce business angels oferă adesea o finanțare inițială crucială, aceștia investesc de obicei sume mai mici în comparație cu societățile de capital de risc. Prin co-investirea cu firmele cu capital de risc, business angels pot pune în comun resursele, oferind startup-urilor un sprijin financiar mai substanțial. Acest capital sporit poate ajuta startup-urile să accelereze dezvoltarea produsului, să angajeze talente-cheie și să execute strategii de marketing și de creștere mai agresive.
3. O mai bună diminuare a riscurilor
Investițiile în stadii incipiente sunt în mod inerent riscante. Împărțind povara financiară și riscul investiției, business angels și societățile de capital de risc se află într-o poziție mai bună pentru a face față eventualelor eșecuri.
În plus, Fondurile dispun, de obicei, de mai multe resurse pentru a efectua due diligence. Atunci când business angels investesc alături de societățile de capital de risc, aceștia beneficiază de un nivel suplimentar de control, ceea ce poate duce la decizii de investiții mai informate.
4. O cale mai rapidă către adaptarea produsului la piață
Atingerea adecvării produsului la piață (product market fit) este una dintre cele mai critice etape pentru orice start-up. Combinația dintre expertiza profundă în domeniu a business angels și resursele operaționale ale societăților de capital de risc poate ajuta startup-urile să găsească mai repede produsul potrivit pentru piață. Investitorii tip angel îi pot ajuta pe fondatori să își rafineze produsele, în timp ce societățile de capital de risc îi pot ajuta în ceea ce privește achiziția de clienți, parteneriatele și eforturile de extindere.
5. Acces la rețele mai largi
Business Angels au adesea rețele extinse de contacte relevante, construite de-a lungul anilor de relații personale și profesionale. Pe de altă parte, firmele de capital de risc dispun, de obicei, de o rețea mai largă care include potențiali clienți, oportunități de dezvoltare a afacerilor și canale de achiziție de talente. Prin co-investiție, întreprinderile nou-înființate au acces la ambele rețele, extinzându-și considerabil aria de acoperire. Acest lucru poate duce la noi parteneriate, achiziții de clienți și angajări-cheie - elemente esențiale pentru extinderea unui start-up în domeniul tehnologiei.
Dinamica schimbătoare a finanțării startup-urilor
Ecosistemul de finanțare a startup-urilor este în continuă evoluție, iar granițele dintre diferitele etape de investiții sunt din ce în ce mai neclare. În timp ce, pe vremuri, business angels investeau de obicei în stadiile incipiente ale unei companii, iar VC-urile interveneau ulterior, mediul actual încurajează colaborarea mult mai devreme în ciclul de viață al unui start-up.
În regiunea noastră, avem foarte puține societăți de capital de risc și investitori instituționali capabili să conducă runde de serie A și de creștere. Ne bazăm pe parteneri de investiții externi/străini pentru a ajunge la acest stadiu. Firmele regionale de capital de risc participă sau conduc, în cea mai mare parte, runde pre-seed și seed. Business angels rămân implicați mai mult timp, participând adesea la runde ulterioare pe măsură ce startup-urile din portofoliul lor se dezvoltă.
Această convergență a activității business angels și a Fondurilor reprezintă o oportunitate unică de colaborare. În loc să concureze pentru contracte, investitorii individuali și societățile de capital de risc pot lucra împreună pentru a identifica și sprijini cele mai promițătoare startup-uri.
Provocările co-investirii și modul de depășire a acestora
1. Alinierea obiectivelor și a așteptărilor. Comunicarea clară.
O potențială provocare este alinierea obiectivelor și așteptărilor business angels și VC. Business angels pot avea o abordare mai răbdătoare, concentrându-se pe creșterea pe termen lung, în timp ce societățile de capital de risc caută adesea randamente mai rapide. Pentru a evita conflictele, ambele părți trebuie să se alinieze cu privire la aspectele-cheie ale investiției, cum ar fi strategia de exit, evaluarea și obiectivele de creștere.
Comunicarea eficientă între business angels și societățile de capital de risc este esențială pentru o co-investiție de succes. Aceasta implică nu numai actualizări periodice cu privire la progresul startup-ului, ci și discuții deschise cu privire la provocări și oportunități.
2. Echilibrul între implicare și control
În timp ce atât business angels, cât și VC pot oferi contribuții valoroase, este esențial să se găsească un echilibru între oferirea de sprijin și micromanagementul startup-ului. Fondatorii au nevoie de libertate pentru a-și conduce afacerile, iar prea multe voci concurente pot fi copleșitoare. Stabilirea unor limite clare și respectarea viziunii și autonomiei fondatorului este esențială pentru o co-investiție de succes.
Împreună suntem mai puternici!
Colaborarea dintre business angels și firmele de capital de risc pre-seed și seed reprezintă o oportunitate puternică de a consolida ecosistemul startup-urilor din segmentul tech. Prin combinarea punctelor lor forte unice - mentorat personalizat din partea investitorilor individuali și sprijin structurat pentru creștere din partea societăților de capital de risc – startup-urile au acces la o multitudine de resurse care le pot ajuta să facă față provocărilor legate de creșterea în stadiul incipient.
Pentru investitori, co-investiția oferă o modalitate de a împărți riscurile, de a crește fluxul de tranzacții și de a sprijini următoarea generație de inovatori în domeniul tehnologiei. Într-o industrie competitivă și rapidă, capacitatea de a colabora și de a valorifica diverse expertize este mai importantă ca niciodată.
Industria tehnologică se bazează pe inovare, iar strategiile de investiții care o susțin trebuie, de asemenea, să evolueze. Adoptând co-investiția, business angels și firmele cu capital de risc pot crea un ecosistem mai dinamic, mai rezistent și mai de succes pentru startup-urile tehnologice.
Fonduri de investiții membri ai TechAngels
Startup-urile care prezintă ideile lor către TechAngels vor observa cu siguranță că unii dintre cei prezenți la sesiunile de pitching sunt parteneri sau manageri de investiții ai unor VC-uri. Ei au, uneori, conexiuni profunde cu TechAngels, au fost în trecut membri ai Consiliului de Administrație sau lideri ai grupului sau pur și simplu sunt și investitori angel, alteori ei doresc doar să fie la curent cu noutățile, investind foarte devreme în calitate de investitori angel sau evaluând oportunitățile noastre. Pentru startup-uri, aceasta este o oportunitate excelentă de a fi vizibile pentru mai mult decât doar membrii noștri angel investors. Iată o listă cu cei din lumea VC care sunt membri ai TechAngels: 500 Emerging Europe; Catalyst Romania; EarlyGame Ventures; Fortech Investments; GapMinder; LauncHub Ventures; Mavers Ventures ; Metis Ventures ; Sparking Capital ; Underline Ventures, V7Capital.
Despre TechAngels
Suntem cel mai experimentat grup de tech business angel din România, înființat în urmă cu 11 ani. Suntem un ONG care pune la dispoziția membrilor săi conținutul și materialele necesare pentru a se educa și o platformă pentru a analiza oportunitățile de investiții. Startup-urile aplică gratuit pe site-ul nostru, www.techangels.ro, pentru a avea oportunitatea de a face un pitch în fața membrilor noștri în timpul uneia dintre cele peste 30 de sesiuni de pitching pe care le organizăm anual.
Cei 140 de membri ai noștri au investit peste 45 de milioane de euro în peste 250 de startup-uri tech. Majoritatea membrilor noștri sunt români, dar primim și membri străini (greci, turci, bulgari, francezi și elvețieni, până acum) care sunt încântați de potențialul scenei tech locale și regionale. Printre membrii noștri se numără români care trăiesc în străinătate, în Australia, Singapore, Hong Kong, Elveția, Franța, Spania, Belgia, Olanda, Marea Britanie și SUA.
Startup-urile investite de membrii TechAngels includ aproape toate companiile de tehnologie românești cu creștere rapidă, dar și povești de succes din Ungaria, Croația, Bulgaria, Slovenia și Serbia - precum și startup-uri fondate de fondatori din diaspora în Marea Britanie și SUA.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 105 / 9049 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...