ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AmCham: Prelungirea tensiunilor politice are consecinţe nefavorabile pentru climatul investiţional

15 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Construcţia bugetului de stat pentru anul 2022 este în viziunea AmCham una dintre priorităţile agendei economice care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor şi negocierilor din arena politică. Mai mult, momentul politic actual accentuează riscul unor măsuri populiste care la nivelul bugetului se vor reflecta în adâncirea şi mai puternică a deficitului bugetar structural, şi aşa unul dintre cele mai ridicate din regiune, perpetuat chiar şi în perioadele de creştere economică foarte mare cum este anul 2021.

 
 
Instabilitatea, impredictibilitatea şi măsurile impuse fără o evaluare reală a impactului în economie scad apetitul investiţional şi destabilizează companiile prezente în România, consideră preşedintele AmCham România, Ionuţ Simion.
 
"Pe fondul stabilităţii şi predictibilităţii aşteptate la începutul anului 2021, încrederea în climatul investiţional şi de afaceri oferit de România a ajuns în vară la cote record, iar în septembrie, odată cu declanşarea crizei politice, s-a prăbuşit până la nivelul înregistrat la debutul pandemiei, conform unui sondaj derulat de AmCham între 24 - 28 septembrie. Între timp s-au suprapus agravarea crizei medicale, creşterea inflaţiei, blocajul pe lanţurile de aprovizionare", a declarat Ionuţ Simion, într-un comunicat transmis luni.
 
Construcţia bugetului de stat pentru anul 2022 este în viziunea AmCham una dintre priorităţile agendei economice care a fost trecută în plan secund din cauza tensiunilor şi negocierilor din arena politică. Mai mult, momentul politic actual accentuează riscul unor măsuri populiste care la nivelul bugetului se vor reflecta în adâncirea şi mai puternică a deficitului bugetar structural, şi aşa unul dintre cele mai ridicate din regiune, perpetuat chiar şi în perioadele de creştere economică foarte mare cum este anul 2021.
 
"Eventuale creşteri ale cheltuielilor publice sunt la acest moment nesustenabile şi imposibil de acoperit din veniturile bugetare, ceea ce va creşte nivelul datoriei publice, nevoia de împrumuturi de pe pieţele financiare şi riscul unor măsuri fiscale ad-hoc, cu efecte imprevizibile. Atenuarea impactului accelerării inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie şi la alte produse şi servicii nu se poate face prin măsuri care să transfere, chiar şi doar pe termen scurt, povara de la o categorie de contribuabili la altele", se menţionează în comunicat.
 
În opinia reprezentanţilor AmCham, contextul complicat pe care România îl traversează face cu atât mai necesar un proces riguros de analiză şi consultare transpartinică pe marginea construcţiei bugetare pentru 2022 şi îndepărtarea de practica negocierii bugetului pe criterii pur politice.
 
În viziunea AmCham, imperativele pentru planificarea bugetară şi pentru calendarul de reforme pentru anul 2022, includ continuarea consolidării fiscal bugetare, cu atât mai mult cu cât este o condiţionalitate asumată via PNRR şi prin procedura de deficit excesiv în care se află România, precum şi menţinerea alocărilor de investiţii publice productive, cel puţin la nivelul alocărilor pentru anul 2021.
 
De asemenea, pe listă se mai află: stabilizarea cheltuielilor publice şi limitarea angajării unor cheltuieli suplimentare, demararea reformei în administraţia publică, creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin modernizarea şi digitalizarea administraţiei fiscale şi îmbunătăţirea finanţării deficitului de cont curent foarte ridicat prin atragerea de investiţii străine şi absorbţia finanţărilor europene.
 
Reprezentanţii AmCham recomandă, totodată, asigurarea unui cadru fiscal competitiv prin menţinerea sistemului de cotă unică şi aplicarea acesteia în mod echitabil, fiind deja dovedit drept un sistem adecvat pentru economia României şi atractiv pentru investitori.
 
Concomitent, potrivit AmCham, este nevoie de măsuri care să încurajeze atragerea de investiţii cu valoare adăugată mare, de reducere a deficitului comercial prin investiţii prioritare pentru creşterea capacităţii de producţie în domeniile responsabile pentru cele mai mari volume de importuri, precum şi de menţinerea unei perspective macroeconomice favorabile, determinantă pentru păstrarea calificativelor agenţiilor de rating suveran, şi implicit pentru atragerea de capital.
 
"Prelungirea tensiunilor politice are consecinţe nefavorabile pentru climatul investiţional, şi începutul anului 2022 se anunţă a fi o perioadă caracterizată de şocuri suprapuse din sfera ofertei şi cu distorsiuni la nivelul lanţurilor mondiale de producţie, care se resimt deja în sfera industriei.
Pentru că s-a pierdut ocazia de a demara procese de consolidare şi reforme profunde în anul 2021, scurtându-se fereastra de oportunitate de care România ar fi putut beneficia între două cicluri electorale, este cu atât mai important ca în următorii doi ani să existe voinţa politică, angajament şi capacitate de a răspunde adecvat crizelor prezente dar şi de a recupera decalajele care continuă să afecteze potenţialul de dezvoltare şi creştere a relevanţei economice a României în plan regional şi European", se mai precizează în comunicat.
 
Astfel, AmCham România reiterează apelul la responsabilitate şi solicită reprioritizarea agendei publice în jurul soluţiilor de care România are nevoie pentru a depăşi provocările prezente, în contextul adâncirii crizelor care afectează ţara în ultimele luni, pentru a reduce pierderile umane şi pentru a optimiza situaţia bugetară şi macroeconomică.
 
"Riscurile macroeconomice care au potenţialul de a crea dezechilibre majore în lipsa unei abordări coerente şi sustenabile pe termen lung sunt, în opinia membrilor AmCham, accelerarea inflaţiei şi pericolul unei spirale inflaţioniste, creşterea datoriei suverane, dependenţa ridicată de importurile de energie, menţinerea unui deficit bugetar foarte ridicat, evoluţia demografică nefavorabilă, toate amplificate de impactul pandemiei şi de eficienţa gestionării acesteia", susţin reprezentanţii AmCham România.
 
Potrivit sursei citate, la acestea se adaugă intensificarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale, fapt care ar penaliza economia României, care se confruntă cu persistenţa deficitelor gemene.
 
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.
 
În prezent, cele peste 470 de companii americane, multinaţionale şi româneşti membre ale comunităţii AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităţilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Partneriat Public-Privat, Real-Estate şi Turism. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4916 / 9049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...