ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Andrieş (Ministerul Finanţelor): Lucrăm la diferite scenarii ale reformei fiscale; adoptarea, cel târziu în 2025

27 Februarie 2024   |   Bizlawyer

Pentru anul 2024, necesarul de finanţare la nivel guvernamental este de 181 de miliarde de lei, care înseamnă pe de o parte acoperirea deficitului estimat la 5%, echivalentul a 86,6 miliarde de lei, plus o refinanţare a datoriei publice de aproximativ 94 de miliarde lei.

 
 
Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ar trebui să aibă loc cel târziu în 2025, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Alin Marius Andrieş, la o conferinţă de profil.

"În anul 2024, după cum ştiţi, la nivel guvernamental şi în Parlament, odată cu adoptarea Legii bugetului, s-a instituit un fel de pace fiscală, în sensul că printr-un articol amendament la Legea bugetului s-a decis ca în anul 2024 să nu fie modificări semnificative ale cadrului fiscal şi Codului Fiscal. La nivelul Ministerului de Finanţe, noi lucrăm în momentul de faţă pe diferite scenarii fiindcă, după cum ştiţi, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem un milestone foarte important: reforma fiscală. Conform, să spunem, abordării strategiei Guvernului, aceasta trebuie adoptată în 2025, cel târziu, pentru a face parte din cererea de plată numărul 4. Astfel că, la nivel tehnic, lucrăm acum pe scenarii, urmând ca decizia politică să fie adoptată la nivelul Guvernului. Obiectivele noastre ar fi, pe de o parte, consolidarea fiscală, pe de altă parte, creşterea gradului de echitate în aplicare şi predictibilitate. De aceea, considerăm că această pace fiscală este foarte binevenită, pentru a creşte gradul de predictibilitate şi într-o oarecare măsură să evităm pe cât posibil deciziile ad-hoc", a spus Andrieş.


Prezent la o conferinţă de profil, el a afirmat că, pentru anul 2024, necesarul de finanţare la nivel guvernamental este de 181 de miliarde de lei, care înseamnă pe de o parte acoperirea deficitului estimat la 5%, echivalentul a 86,6 miliarde de lei, plus o refinanţare a datoriei publice de aproximativ 94 de miliarde lei.

Secretarul de stat a menţionat că, atât în anii anteriori, cât şi 2024, se doreşte o balansare a modalităţilor de finanţare, pe de o parte prin accesarea de titluri, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, încercând un echilibru între finanţarea în lei şi cea în valută.

Alin Marius Andrieş a precizat că, de la începutul anului, au fost realizate două emisiuni de euroobligaţiuni, ministerul încercând să asigure o finanţare care să fie suficientă. Strategia abordată a fost asemănătoare cu cea de anul trecut, în sensul ca în primul trimestru să se asigure o finanţare consistentă.

Secretarul de stat a amintit că, în 2024, a fost realizată prima emisiune de obligaţiuni verzi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 575 / 9044
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...