ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Birnbaum (E.ON): Vom explora opţiunile privind afacerea de furnizare din România; avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate

22 Mai 2024   |   Agerpres

Întrebat dacă ar lua în calcul vânzarea atât a furnizării, cât şi a distribuţiei, dacă va exista o ofertă în acest sens, el a răspuns că se va lua o decizie doar când va exista o ofertă, până atunci nu.

 
 
E.ON analizează opţiunile pe care le are pentru a lua o decizie în legătură cu afacerea de furnizare din România, motivul fiind raportul risc/randament, a declarat, miercuri, Leonhard Birnbaum, directorul general al companiei.

"Vom explora opţiunile noastre. Până când nu vom explora opţiunile, nu vom lua o decizie, dar motivul este raportul risc/randament", a afirmat Birnbaum.

Întrebat dacă ar lua în calcul vânzarea atât a furnizării, cât şi a distribuţiei, dacă va exista o ofertă în acest sens, el a răspuns că se va lua o decizie doar când va exista o ofertă, până atunci nu.

În ceea ce priveşte schema de plafonare/compensare din România, oficialul E.ON a subliniat că au existat dificultăţi în ultimii ani în înţelegerea acesteia.


"Deci, ceea ce este cu adevărat dificil pentru o companie precum E.ON este dacă situaţia se schimbă constant şi foarte abrupt. (...) Volker (Volker Raffel CEO E:ON România - n. r.) a fost în board, explicându-ne ultimele evoluţii de mai multe ori şi întotdeauna au fost diferite. Şi acest lucru este foarte dăunător în energie, deoarece apreciem cu adevărat stabilitatea şi predictibilitatea şi ne-ar fi plăcut să vedem mai mult din acestea. Mai multă predictibilitate şi mai multă stabilitate în ultimii ani decât am văzut de fapt. Şi acum recunosc că ultimii ani au fost foarte dificili. Înţeleg că politica trebuie să acţioneze, dar, totuşi, trebuie să fii conştient că dacă schimbi condiţiile foarte repede şi foarte des asta face investitorii ca noi foarte nervoşi", a punctat Birnbaum.

El a adăugat că în Europa, la nivel de industrie energetică, se vorbeşte despre dublarea-triplarea investiţiilor în orice, dar pentru asta trebuie ca investitorii să aibă încredere în stabilitatea şi predictibilitatea ţării.

"Am discutat recent că, practic, peste tot în Europa trebuie să ne dublăm investiţiile în reţea, să le triplăm...Mult mai mulţi bani. Trebuie să creştem investiţiile. Deci, dacă trebuie să investesc semnificativ mai mult într-o ţară, atunci întreb: voi obţine un randament pentru această investiţie semnificativ mai mare? Va fi stabilitate? Odată ce am investit, nu pot să plec. Deci, pentru mine este foarte important să am încredere în stabilitatea, fiabilitatea, predictibilitatea unei ţări ca investitor. Dacă schimbi regulile prea des, atunci investitorii vor spune: nu ştiu", a punctat şeful E.ON.

El a semnalat că unele reglementări erau complet disproporţionate.

"Riscul pe care îl aveam în afacerea de furnizare din România era atât de mare în 2022 şi la începutul anului 2023. Ne uitam la asta şi spuneam că pierdem într-un an ceea ce am fi putut câştiga în 20 de ani", a mai spus Birnbaum.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 70 / 8763
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...