ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boeriu (AmCham România): Impozitul de 1% pe cifra de afaceri este injust; cheltuielile bugetare nu s-au redus

02 Iulie 2024   |   Agerpres

Acesta a explicat că au existat şi inadvertenţe care au generat aplicarea unor taxe la taxe.

 
 
Impozitul de 1% aplicat companiilor pe cifra de afaceri este unul injust şi urmărea reducerea cheltuielilor bugetare, dar din păcate acest lucru nu s-a văzut, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Vlad Boeriu, membru al Consiliului Director din cadrul Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham).

"Impactul noii taxe minime pe cifra de afaceri cred că a fost subiectul cel mai dezbătut de mediul de afaceri, anul trecut. AmCham continuă să susţină că acest impozit este unul injust, generând efecte anticoncurenţiale şi inflaţioniste. Un impozit care a fost introdus intempestiv şi, ca urmare a acestui fapt, a generat inadvertenţe şi anomalii cu care mediul de afaceri continuă să se confrunte. Cel mai important este că 39% dintre respondenţii sondajului nostru au considerat că acest impozit a avut un impact semnificativ asupra business-ului lor. Introducerea acestui impozit a fost parte a unui pachet care privea şi reducerea cheltuielilor bugetare. Din păcate, lucrul acesta nu l-am văzut. De la început s-a vorbit despre un impozit temporar, iniţial pentru un an, apoi pentru pentru doi ani şi credem în continuare că, odată ce a fost introdus, ar trebui să existe un calendar clar de renunţare la acest impozit care nu aduce neapărat nivelul scontat de venituri bugetare şi creează mari probleme jucătorilor din economie", a spus Boeriu.


Acesta a explicat că au existat şi inadvertenţe care au generat aplicarea unor taxe la taxe.

"Pe lângă costul semnificativ mai mare cu fiscalitatea pe care trebuie să-l suporte, vorbim şi de anumite inadvertenţe. În primul rând, acesta se aplică asupra multor altor taxe pe care contribuabilii sunt obligaţi să le colecteze în numele statului, fie că vorbim taxe speciale la Fondul de Mediu, taxe speciale în energie, taxa pe pungă, taxa clawback, accizele şi alte asemenea taxe care intră în baza de impozitare a acestui impozit de 1%. Fireşte, o taxare a taxelor nu este ceva echitabil. Apoi, avem cheltuielile de Cercetare-Dezvoltare. În general, România are nevoie de de un focus mult mai mare pe Cercetare-Dezvoltare şi atunci, din nou, acestea ar trebui, după părerea noastră, excluse din baza de impozitare a acestui 1%. Apoi, diferenţele de curs valutar dacă ele sunt nefavorabile nu sunt luate în considerare la calculul impozitului de 1%. În anumite luni, contribuabilii pot să piardă din diferenţa de curs valutar, în alte luni să câştige. Partea de câştig se va impozita, în timp ce partea de pierdere nu este luată în considerare", a explicat reprezentantul AmCham România.

Acesta a arătat că sunt necesare ajustări şi în ceea ce priveşte creditul fiscal extern, arătând că un contribuabil român care obţine venituri din străinătate plăteşte o dată impozit în ţara respectivă, având din punct de vedere fiscal un sediu permanent, apoi se întoarce cu venitul respectiv în România şi mai este taxat încă o dată cu acest 1%.

"România are încheiate tratate de evitarea dublei impuneri cu foarte multe ţări. Acolo se prevede o scutire de impozit sau obţinerea unui credit fiscal pentru impozitul plătit în cealaltă ţară. Dacă avem un contribuabil român care obţine venituri din străinătate, plăteşte o dată impozit în ţara respectivă, având din punct de vedere fiscal un sediu permanent, se întoarce cu venitul respectiv în România şi mai este taxat încă o dată cu acest 1%. Sunt ajustări pe care noi le vedem necesare a fi implementate cât mai curând posibil, până când, sperăm noi, acest impozit va fi eliminat, aşa cum a fost intenţia iniţială. Fiscalitatea a fost văzută ca un avantaj competitiv şi nu cred că este momentul sau poziţia ca România să-şi piardă acest avantaj competitiv. Din răspunsurile primite în anii trecuţi, o treime dintre respondenţi (la sondajul AmCham, n.r.) considerau sistemul fiscal ca fiind un avantaj competitiv al ţării. Anul acesta, ponderea este de doar 19%", a afirmat Vlad Boeriu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8772
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
Filip & Company a asistat BayWa r.e. România în achiziția parcului fotovoltaic White Gate din județul Constanța. Echipa de proiect a fost coordonată de Ioana Roman (partener)
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Insolvency | Litigation
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...