ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Cred în proiectul reactoarelor de mici dimensiuni şi mă bazez pe nişte lucruri

27 Februarie 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte reactoarele de la Cernavodă, Sebastian Burduja a reiterat că, pentru la Unitatea 1, a fost semnat contractul pentru elementele de fabricaţie, totul este în grafic astfel ca, începând din 2027, să demareze practic retehnologizarea.

 
 
Tehnologia pe care România a ales-o pentru proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, în baza unei analize foarte riguroase făcute de experţii în sectorul nuclear, are toate şansele să funcţioneze şi să fie printre primele, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Cred în acest proiect şi mă bazez pe nişte lucruri. Am fost la Washington DC, ne-am văzut cu preşedintele Comisiei de Reglementare a Activităţilor Nucleare (NRC) - este cel mai dur reglementator din lume - şi ne-a explicat procesul prin care a trecut tehnologia NuScale pentru a fi licenţiată şi faptul că sunt în grafic ca până la jumătatea anului viitor să existe o licenţă pe modelul de 77 de MW, aşa cum va fi cel de la Doiceşti - şase module, fiecare modul 77 de MW. Şi a explicat că sumele sunt de ordinul a 700-800 de milioane de dolari, bani care au fost investiţi în licenţierea aceasta foarte complexă. Nicio altă tehnologie de pe piaţă nu a ales acest model de licenţiere, care înseamnă să-ţi licenţiezi practic tot designul de la început, să ţi-l aprobe, şi apoi treci la construcţie", a explicat Burduja, la ZF Power Summit.


El a subliniat că tehnologiile rivale au mers pe un model de licenţiere parţială, la un grad de 30% intră cu o etapă de construcţie şi ulterior termină în partea de licenţiere.

"Deci, această tehnologie pe care România a ales-o acum ani de zile, în baza unei analize foarte riguroase pe care au făcut-o experţii în sectorul nuclear, au determinat că această tehnologie are toate şansele să funcţioneze şi să fie printre primele, dacă nu prima. Şi, într-adevăr, NRC Statele Unite confirmă pe deplin această evaluare. S-au spus multe despre proiectul din Idaho. Realitatea verificabilă este că acel proiect a eşuat doar din cauze comerciale şi doar pentru că în Statele Unite gazul nu este penalizat, aşa cum e penalizat în Uniunea Europeană sau chiar în Canada. Şi atunci companiile de utilităţi, zecile de companii care trebuiau să subscrie acolo nu au ales o tehnologie nouă. Au ales o tehnologie într-adevăr mai ieftină, bazată pe gaz", a mai spus ministrul Energiei.

Acesta a semnalat că în aceste proiecte de reactoare modulare de mici dimensiuni contează foarte mult economiile de scară. Dacă primele unităţi costă mai mult, de exemplu câteva miliarde de dolari, a 10-a unitate, a 50-a unitate sau a 100 unitate vor costa mult mai puţin, deoarece se creează un întreg lanţ de producţie.

"Sunt economii de scară şi România are potenţialul extraordinar de a fi un furnizor de astfel de proiecte pentru întreaga regiune. Şi atât vă mai spun: proiectul de la Doiceşti nu este întâmplător. Este o fostă termocentrală de 400-400 şi ceva de MW putere instalată, exact cam cât va avea şi centrala bazată pe cele şase reactoare modulare de mici dimensiuni. Şi sunt, pe analizele Nuclearelectrica, undeva la 30 de locaţii aproape identice sau foarte similare cu cea de la Doiceşti, în toată regiunea noastră, fostul bloc comunist, care a făcut proiectele acestea pe un principiu de copy-paste, cum era pe atunci", a afirmat ministrul.

În ceea ce priveşte reactoarele de la Cernavodă, Sebastian Burduja a reiterat că, pentru la Unitatea 1, a fost semnat contractul pentru elementele de fabricaţie, totul este în grafic astfel ca, începând din 2027, să demareze practic retehnologizarea.

"Deci, până la final de 2026 să meargă Unitatea 1, după care, într-un an şi jumătate, maximum 2 ani de zile, să se poată retehnologiza. Şi asta înseamnă încă 30 de ani câştigaţi la Unitatea 1", a punctat ministrul.

La unităţile 3 şi 4, a adăugat el, există o scrisoare de interes din partea unui consorţiu de firme care include firma canadiană ce dezvoltă tehnologia CANDU, compania americană Fluor, include Ansaldo, care s-a mai implicat în proiectul reactoarelor de la Cernavodă etc.

"Deci, acum urmează practic adoptarea unei hotărâri în Guvern care să reflecte bugetul şi graficul pe care îl aşteptăm pentru unităţile 3 şi 4, după care urmează o procedură de achiziţie şi, având în vedere specificitatea acestei investiţii şi anume că ea nu se poate face decât cu tehnologia CANDU, tehnologia canadiană, practic, cu acest consorţiu, va implica o negociere foarte dură pe care Nuclearelectrica o va duce cu acest consorţiu", a mai spus Sebastian Burduja, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1274 / 9748
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...