ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Cred în proiectul reactoarelor de mici dimensiuni şi mă bazez pe nişte lucruri

27 Februarie 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte reactoarele de la Cernavodă, Sebastian Burduja a reiterat că, pentru la Unitatea 1, a fost semnat contractul pentru elementele de fabricaţie, totul este în grafic astfel ca, începând din 2027, să demareze practic retehnologizarea.

 
 
Tehnologia pe care România a ales-o pentru proiectul reactoarelor nucleare de mici dimensiuni, în baza unei analize foarte riguroase făcute de experţii în sectorul nuclear, are toate şansele să funcţioneze şi să fie printre primele, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Cred în acest proiect şi mă bazez pe nişte lucruri. Am fost la Washington DC, ne-am văzut cu preşedintele Comisiei de Reglementare a Activităţilor Nucleare (NRC) - este cel mai dur reglementator din lume - şi ne-a explicat procesul prin care a trecut tehnologia NuScale pentru a fi licenţiată şi faptul că sunt în grafic ca până la jumătatea anului viitor să existe o licenţă pe modelul de 77 de MW, aşa cum va fi cel de la Doiceşti - şase module, fiecare modul 77 de MW. Şi a explicat că sumele sunt de ordinul a 700-800 de milioane de dolari, bani care au fost investiţi în licenţierea aceasta foarte complexă. Nicio altă tehnologie de pe piaţă nu a ales acest model de licenţiere, care înseamnă să-ţi licenţiezi practic tot designul de la început, să ţi-l aprobe, şi apoi treci la construcţie", a explicat Burduja, la ZF Power Summit.


El a subliniat că tehnologiile rivale au mers pe un model de licenţiere parţială, la un grad de 30% intră cu o etapă de construcţie şi ulterior termină în partea de licenţiere.

"Deci, această tehnologie pe care România a ales-o acum ani de zile, în baza unei analize foarte riguroase pe care au făcut-o experţii în sectorul nuclear, au determinat că această tehnologie are toate şansele să funcţioneze şi să fie printre primele, dacă nu prima. Şi, într-adevăr, NRC Statele Unite confirmă pe deplin această evaluare. S-au spus multe despre proiectul din Idaho. Realitatea verificabilă este că acel proiect a eşuat doar din cauze comerciale şi doar pentru că în Statele Unite gazul nu este penalizat, aşa cum e penalizat în Uniunea Europeană sau chiar în Canada. Şi atunci companiile de utilităţi, zecile de companii care trebuiau să subscrie acolo nu au ales o tehnologie nouă. Au ales o tehnologie într-adevăr mai ieftină, bazată pe gaz", a mai spus ministrul Energiei.

Acesta a semnalat că în aceste proiecte de reactoare modulare de mici dimensiuni contează foarte mult economiile de scară. Dacă primele unităţi costă mai mult, de exemplu câteva miliarde de dolari, a 10-a unitate, a 50-a unitate sau a 100 unitate vor costa mult mai puţin, deoarece se creează un întreg lanţ de producţie.

"Sunt economii de scară şi România are potenţialul extraordinar de a fi un furnizor de astfel de proiecte pentru întreaga regiune. Şi atât vă mai spun: proiectul de la Doiceşti nu este întâmplător. Este o fostă termocentrală de 400-400 şi ceva de MW putere instalată, exact cam cât va avea şi centrala bazată pe cele şase reactoare modulare de mici dimensiuni. Şi sunt, pe analizele Nuclearelectrica, undeva la 30 de locaţii aproape identice sau foarte similare cu cea de la Doiceşti, în toată regiunea noastră, fostul bloc comunist, care a făcut proiectele acestea pe un principiu de copy-paste, cum era pe atunci", a afirmat ministrul.

În ceea ce priveşte reactoarele de la Cernavodă, Sebastian Burduja a reiterat că, pentru la Unitatea 1, a fost semnat contractul pentru elementele de fabricaţie, totul este în grafic astfel ca, începând din 2027, să demareze practic retehnologizarea.

"Deci, până la final de 2026 să meargă Unitatea 1, după care, într-un an şi jumătate, maximum 2 ani de zile, să se poată retehnologiza. Şi asta înseamnă încă 30 de ani câştigaţi la Unitatea 1", a punctat ministrul.

La unităţile 3 şi 4, a adăugat el, există o scrisoare de interes din partea unui consorţiu de firme care include firma canadiană ce dezvoltă tehnologia CANDU, compania americană Fluor, include Ansaldo, care s-a mai implicat în proiectul reactoarelor de la Cernavodă etc.

"Deci, acum urmează practic adoptarea unei hotărâri în Guvern care să reflecte bugetul şi graficul pe care îl aşteptăm pentru unităţile 3 şi 4, după care urmează o procedură de achiziţie şi, având în vedere specificitatea acestei investiţii şi anume că ea nu se poate face decât cu tehnologia CANDU, tehnologia canadiană, practic, cu acest consorţiu, va implica o negociere foarte dură pe care Nuclearelectrica o va duce cu acest consorţiu", a mai spus Sebastian Burduja, la evenimentul organizat de Ziarul Financiar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 336 / 8810
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...