ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Finalizăm cât mai curând un proiect de lege pentru comunităţile de energie

29 Noiembrie 2024   |   Agerpres

PPC Energie a pus în funcţiune pe un bloc de locuinţe din sectorul 6 din Bucureşti o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfăşurat împreună cu Ministerul Energiei, funcţionarea în condiţii reale a unei astfel de instalaţii într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.

 
 

Ministerul Energiei va finaliza, cât mai curând, un proiect de lege privind comunităţile de energie, prin care acoperişurile blocurilor pot să devină o suprafaţă pe care să poată fi produsă energie electrică verde, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a efectuat o vizită de lucru privind o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi cu stocare în baterii, investiţie realizată de către Grupul PPC România din fonduri private, pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Sectorul 6 al Capitalei.

"Avem nevoie de o lege a comunităţilor energetice prin care această resursă neutilizată, acoperişurile blocurilor din Bucureşti, din marile oraşe, de peste tot din România, pot să devină o suprafaţă pe care să putem produce energie electrică verde. Pentru a ajunge acolo, noi am avut întâlniri ale grupului de lucru, însă finalizăm cât mai curând un proiect al legislaţiei pentru comunităţile de energie. Ulterior adoptării acestui proiect, surplusul de energie care se injectează în reţea şi care aduce venituri va putea fi partajat între locatarii unui bloc. În acest moment, veniturile în plus merg practic la asociaţia de locatari, aşa cum este şi cazul acestui bloc din Sectorul 6. Dacă ne uităm în jur, vedem într-adevăr potenţialul pe care blocurile din Bucureşti îl au pentru a avea astfel de sisteme de panouri fotovoltaice, plus stocare în baterii şi îmi doresc să încurajăm acest lucru", a spus ministrul.



El a subliniat că proiectul din sectorul 6 este unul pilot şi acolo urmează să se monitorizeze datele de consum, de producţie, pentru a oferi un sprijin în definirea cadrului legislativ pentru comunităţile de energie.

La rândul său, directorul companiilor de furnizare din grupul PPC, Ionuţ Dună, a precizat că este un program pilot, scopul fiind acela de a strânge cât mai multe date, pentru a înţelege exact cum se consumă, când este nevoie de această energie şi, pe baza acestor date, programele ulterioare care vor veni să susţină astfel de iniţiative "să fie cât mai aplicabile şi cât mai aplicate la realitatea de zi cu zi".

PPC Energie a pus în funcţiune pe un bloc de locuinţe din sectorul 6 din Bucureşti o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfăşurat împreună cu Ministerul Energiei, funcţionarea în condiţii reale a unei astfel de instalaţii într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.

Instalaţia pusă în funcţiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kWp şi baterii de o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperişul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei unde sunt funcţionale contoare inteligente atât pentru spaţiile comune, cât şi la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spaţiile comune au fost conectate la invertorul instalaţiei fotovoltaice.

Producţia anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spaţiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuinţe şi funcţionarea ascensorului.

"O precondiţie pentru dezvoltarea unei comunităţi de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuinţe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuţie care operează în zona Bucureşti, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). PPC Energie, în calitate de furnizor de soluţii energetice avansate, a instalat soluţii fotovoltaice cu o capacitate totală de aproape 3.200 kW pentru aproape 900 de clienţi rezidenţiali, ca instalator autorizat AFM, în perioada 2018-2023", se menţionează într-un comunicat al companiei.

PPC Energie şi PPC Energie Muntenia au o bază de clienţi formată din aproximativ 3 milioane de consumatori rezidenţiali, companii şi instituţii.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 423 / 9484
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...