Burduja: Finalizăm cât mai curând un proiect de lege pentru comunităţile de energie
29 Noiembrie 2024
AgerpresPPC Energie a pus în funcţiune pe un bloc de locuinţe din sectorul 6 din Bucureşti o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfăşurat împreună cu Ministerul Energiei, funcţionarea în condiţii reale a unei astfel de instalaţii într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.
Ministerul Energiei va finaliza, cât mai curând, un proiect de lege privind comunităţile de energie, prin care acoperişurile blocurilor pot să devină o suprafaţă pe care să poată fi produsă energie electrică verde, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a efectuat o vizită de lucru privind o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi cu stocare în baterii, investiţie realizată de către Grupul PPC România din fonduri private, pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Sectorul 6 al Capitalei.
"Avem nevoie de o lege a comunităţilor energetice prin care această resursă neutilizată, acoperişurile blocurilor din Bucureşti, din marile oraşe, de peste tot din România, pot să devină o suprafaţă pe care să putem produce energie electrică verde. Pentru a ajunge acolo, noi am avut întâlniri ale grupului de lucru, însă finalizăm cât mai curând un proiect al legislaţiei pentru comunităţile de energie. Ulterior adoptării acestui proiect, surplusul de energie care se injectează în reţea şi care aduce venituri va putea fi partajat între locatarii unui bloc. În acest moment, veniturile în plus merg practic la asociaţia de locatari, aşa cum este şi cazul acestui bloc din Sectorul 6. Dacă ne uităm în jur, vedem într-adevăr potenţialul pe care blocurile din Bucureşti îl au pentru a avea astfel de sisteme de panouri fotovoltaice, plus stocare în baterii şi îmi doresc să încurajăm acest lucru", a spus ministrul.
El a subliniat că proiectul din sectorul 6 este unul pilot şi acolo urmează să se monitorizeze datele de consum, de producţie, pentru a oferi un sprijin în definirea cadrului legislativ pentru comunităţile de energie.
La rândul său, directorul companiilor de furnizare din grupul PPC, Ionuţ Dună, a precizat că este un program pilot, scopul fiind acela de a strânge cât mai multe date, pentru a înţelege exact cum se consumă, când este nevoie de această energie şi, pe baza acestor date, programele ulterioare care vor veni să susţină astfel de iniţiative "să fie cât mai aplicabile şi cât mai aplicate la realitatea de zi cu zi".
PPC Energie a pus în funcţiune pe un bloc de locuinţe din sectorul 6 din Bucureşti o soluţie integrată de producţie de energie electrică cu panouri fotovoltaice şi stocare în baterii, pentru a testa, în cadrul unui proiect pilot desfăşurat împreună cu Ministerul Energiei, funcţionarea în condiţii reale a unei astfel de instalaţii într-un tip comunitate urbană frecvent întâlnită în România.
Instalaţia pusă în funcţiune de PPC Energie include panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 10 kWp şi baterii de o capacitate de stocare de 5 kWh. Aceasta a fost amplasată pe acoperişul unui bloc de zece etaje din zona Drumul Taberei unde sunt funcţionale contoare inteligente atât pentru spaţiile comune, cât şi la nivel de apartament. Contoarele smart care vizează spaţiile comune au fost conectate la invertorul instalaţiei fotovoltaice.
Producţia anuală estimată a celor 24 de panouri fotovoltaice de câte 410Wp este de aproximativ 12 MWh/an. Energia va fi folosită pentru iluminatul spaţiilor comune ale uneia dintre scările clădirii de locuinţe şi funcţionarea ascensorului.
"O precondiţie pentru dezvoltarea unei comunităţi de energie este contorizarea inteligentă. Contoarele smart instalate în blocul de locuinţe vizat de proiectul-pilot au fost instalate de operatorul de distribuţie care operează în zona Bucureşti, conform unui calendar de implementare aprobat de către Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). PPC Energie, în calitate de furnizor de soluţii energetice avansate, a instalat soluţii fotovoltaice cu o capacitate totală de aproape 3.200 kW pentru aproape 900 de clienţi rezidenţiali, ca instalator autorizat AFM, în perioada 2018-2023", se menţionează într-un comunicat al companiei.
PPC Energie şi PPC Energie Muntenia au o bază de clienţi formată din aproximativ 3 milioane de consumatori rezidenţiali, companii şi instituţii.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 19 / 9079 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
RTPR semnează a 28-a tranzacție de private equity din ultimii 2 ani. Firma de avocați a asistat cu succes Abris Capital Partners în exit-ul din Pehart Grup
Consolidare pe piață agricolă pentru un jucător important din domeniul comerțului cu produse agricole și de morărit, prin finanțarea asistată de Bulboacă și Asociații
Schoenherr își extinde Italian Desk într-o structură inovatoare la nivelul Europei Centrale și de Est
Wolf Theiss a asistat BCR cu privire la acordarea unei finanțări de 29,5 mil. € pentru clădirea de birouri Unirii View din București. Claudia Chiper (partener) a coordonat echipa
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv, cu experiență relevantă în profesie între 5-8 ani | Litigii
CMS, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...