ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Busuioc:La nivelul Curţii de Conturi am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030

11 Iulie 2023   |   Agerpres

El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.

 
 
Curtea de Conturi a României, alături de partenerii de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, a abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele instituţiei.
 
"La nivelul Curţii de Conturi a României, alături de partenerii noştri de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei pilot cu următoarele teme: îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe componenta de mediu, esenţială pentru un viitor sustenabil - audit care se concentrează asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) 12, 13, 14 şi 15 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii. Cel de-al doilea audit cu tema: politici publice în domeniul serviciului public de apă şi canalizare, echitate vs. disparitate privind accesul populaţiei la aceste servicii - audit care se concentrează asupra ODD 6 - se desfăşoară la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - şi cel de-al treilea, energia din surse regenerabile şi contribuţia la asigurarea independenţei energetice - audit care se concentrează asupra ODD 7, desfăşurat la Ministerul Energiei", a spus Mihai Busuioc, la a treia ediţie a Seminarului Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF) organizat de Curtea de Conturi a României, în parteneriat cu Instituţia Suprema de Audit a Franţei, Curtea de Conturi a Franţei şi cu Curtea de Conturi a Senegalului, instituţia care deţine Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF.
 
El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.
 
"În acelaşi timp, unul dintre obiectivele strategiei instituţionale ale Curţii de Conturi a României, pe care am adoptat-o recent alături de colegii mei din Plen, vorbeşte despre consolidarea profilului Curţii de Conturi în cadrul comunităţilor profesionale naţionale şi internaţionale. Evenimentul de astăzi, la care mă bucur să vă avem ca oaspeţi, se înscrie în această tendinţă asumată în mandatul meu de a deveni, ca instituţie supremă de audit, parte a soluţiei oferite de lumea auditorilor problemelor emergente cu care se confruntă societăţile noastre", a afirmat Mihai Busuioc.
 
El a declarat că seminarul încearcă să ofere, prin schimburile inter pares de idei şi experienţe în cadrul comunităţii francofone a instituţiilor supreme de audit (SAI), soluţii în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
 
"Cu fiecare zi care trece, suntem din ce în ce mai conştienţi de provocările semnificative cu care se confruntă lumea noastră. Schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitatea socială, precum şi multe alte probleme, ne ameninţă viitorul şi impactează profund viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare. Drept răspuns, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a orienta eforturile noastre colective către un viitor mai sustenabil şi mai prosper. Aceste obiective reprezintă un cadru global care urmăreşte să abordeze provocările majore cu care se confruntă omenirea şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi", a spus Mihai Busuioc.
 
În acest context, el a arătat că instituţiile supreme de audit joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a acestor obiective.
 
"Prin munca noastră specifică de audit putem ajuta Guvernele şi Parlamentele în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din statele noastre. Pentru a ne asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, avem nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale acestor obiective. Acesta este motivul pentru care, în interiorul comunităţii noastre AISCCUF, auditul obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru anul 2030 este de o importanţă crucială. Prin examinarea atentă şi riguroasă a progresului nostru, putem identifica atât succesele, cât şi deficienţele, şi să ne îndreptăm atenţia către domeniile care necesită intervenţii mai ample", a menţionat Mihai Busuioc.
 
Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi a României, criza sanitară globală a pus la grea încercare inclusiv activitatea instituţiilor supreme de audit.
 
"A trebuit să ne reinventăm, să dezvoltăm tehnici noi de audit şi să învăţăm unii de la alţii cum să facem faţă unei situaţii fără precedent. În contextul actual, sănătatea a devenit o prioritate globală fără precedent. Pandemia de COVID-19 a demonstrat fragilitatea sistemelor noastre de sănătate şi a subliniat nevoia urgentă de a investi în capacităţile noastre de pregătire şi răspuns în faţa unor astfel de ameninţări. Astfel, instituţiile supreme de audit joacă un rol crucial în asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea resurselor şi în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate. Ele monitorizează şi evaluează eficienţa şi eficacitatea politicilor, programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, asigurând că resursele sunt utilizate în mod corespunzător şi că impactul asupra sănătăţii cetăţenilor este maxim.Una dintre întrebările la care noi, cei din comunitatea AISCUFF, suntem chemaţi să dăm răspuns este cum implicăm cetăţenii în acest proces de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, cum aducem dezbaterea publică în munca noastră de audit şi, mai ales, cum intrăm în dialog cu societatea civilă pe aceste obiective de interes vital pentru fiecare dintre noi. ODD 16 vorbeşte despre instituţii puternice, eficiente şi eficace în slujba cetăţeanului, iar rolul nostru ca instituţii supreme de audit este să întărim performanţa acestora", a declarat Mihai Busuioc.
 
De asemenea, el a afirmat că, la sfârşitul celor două zile de lucrări, prin împărtăşirea experienţelor comune, a succeselor, dar şi a zonelor în care au fost întâmpinate dificultăţi, instituţiile vor fi mai aproape de a oferi răspunsuri coerente la problemele cu care se confruntă.
 
"Când mă pregăteam să vă vorbesc în calitate de gazdă a acestui seminar, mi-au căzut ochii pe o definiţie a francofoniei, elementul central, dincolo de cel profesional, al întâlnirii noastre: Francofonia este o fereastră deschisă către lume, unde cuvintele se întâlnesc pentru a crea legături şi unde ideile sunt împărtăşite pentru a construi un viitor comun. Parafrazând sintagma de mai sus, cred că punând ideile împreună, ne putem consolida capacitatea instituţională, ne putem îmbunătăţi metodele de audit şi putem deveni mai relevanţi şi mai pregătiţi, să ne inspirăm şi să fim inspiraţi în acest drum către un viitor mai bun pentru toţi", a mai spus Mihai Busuioc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1590 / 9059
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...