ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Busuioc:La nivelul Curţii de Conturi am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030

11 Iulie 2023   |   Agerpres

El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.

 
 
Curtea de Conturi a României, alături de partenerii de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, a abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele instituţiei.
 
"La nivelul Curţii de Conturi a României, alături de partenerii noştri de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei pilot cu următoarele teme: îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe componenta de mediu, esenţială pentru un viitor sustenabil - audit care se concentrează asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) 12, 13, 14 şi 15 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii. Cel de-al doilea audit cu tema: politici publice în domeniul serviciului public de apă şi canalizare, echitate vs. disparitate privind accesul populaţiei la aceste servicii - audit care se concentrează asupra ODD 6 - se desfăşoară la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - şi cel de-al treilea, energia din surse regenerabile şi contribuţia la asigurarea independenţei energetice - audit care se concentrează asupra ODD 7, desfăşurat la Ministerul Energiei", a spus Mihai Busuioc, la a treia ediţie a Seminarului Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF) organizat de Curtea de Conturi a României, în parteneriat cu Instituţia Suprema de Audit a Franţei, Curtea de Conturi a Franţei şi cu Curtea de Conturi a Senegalului, instituţia care deţine Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF.
 
El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.
 
"În acelaşi timp, unul dintre obiectivele strategiei instituţionale ale Curţii de Conturi a României, pe care am adoptat-o recent alături de colegii mei din Plen, vorbeşte despre consolidarea profilului Curţii de Conturi în cadrul comunităţilor profesionale naţionale şi internaţionale. Evenimentul de astăzi, la care mă bucur să vă avem ca oaspeţi, se înscrie în această tendinţă asumată în mandatul meu de a deveni, ca instituţie supremă de audit, parte a soluţiei oferite de lumea auditorilor problemelor emergente cu care se confruntă societăţile noastre", a afirmat Mihai Busuioc.
 
El a declarat că seminarul încearcă să ofere, prin schimburile inter pares de idei şi experienţe în cadrul comunităţii francofone a instituţiilor supreme de audit (SAI), soluţii în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
 
"Cu fiecare zi care trece, suntem din ce în ce mai conştienţi de provocările semnificative cu care se confruntă lumea noastră. Schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitatea socială, precum şi multe alte probleme, ne ameninţă viitorul şi impactează profund viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare. Drept răspuns, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a orienta eforturile noastre colective către un viitor mai sustenabil şi mai prosper. Aceste obiective reprezintă un cadru global care urmăreşte să abordeze provocările majore cu care se confruntă omenirea şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi", a spus Mihai Busuioc.
 
În acest context, el a arătat că instituţiile supreme de audit joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a acestor obiective.
 
"Prin munca noastră specifică de audit putem ajuta Guvernele şi Parlamentele în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din statele noastre. Pentru a ne asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, avem nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale acestor obiective. Acesta este motivul pentru care, în interiorul comunităţii noastre AISCCUF, auditul obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru anul 2030 este de o importanţă crucială. Prin examinarea atentă şi riguroasă a progresului nostru, putem identifica atât succesele, cât şi deficienţele, şi să ne îndreptăm atenţia către domeniile care necesită intervenţii mai ample", a menţionat Mihai Busuioc.
 
Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi a României, criza sanitară globală a pus la grea încercare inclusiv activitatea instituţiilor supreme de audit.
 
"A trebuit să ne reinventăm, să dezvoltăm tehnici noi de audit şi să învăţăm unii de la alţii cum să facem faţă unei situaţii fără precedent. În contextul actual, sănătatea a devenit o prioritate globală fără precedent. Pandemia de COVID-19 a demonstrat fragilitatea sistemelor noastre de sănătate şi a subliniat nevoia urgentă de a investi în capacităţile noastre de pregătire şi răspuns în faţa unor astfel de ameninţări. Astfel, instituţiile supreme de audit joacă un rol crucial în asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea resurselor şi în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate. Ele monitorizează şi evaluează eficienţa şi eficacitatea politicilor, programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, asigurând că resursele sunt utilizate în mod corespunzător şi că impactul asupra sănătăţii cetăţenilor este maxim.Una dintre întrebările la care noi, cei din comunitatea AISCUFF, suntem chemaţi să dăm răspuns este cum implicăm cetăţenii în acest proces de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, cum aducem dezbaterea publică în munca noastră de audit şi, mai ales, cum intrăm în dialog cu societatea civilă pe aceste obiective de interes vital pentru fiecare dintre noi. ODD 16 vorbeşte despre instituţii puternice, eficiente şi eficace în slujba cetăţeanului, iar rolul nostru ca instituţii supreme de audit este să întărim performanţa acestora", a declarat Mihai Busuioc.
 
De asemenea, el a afirmat că, la sfârşitul celor două zile de lucrări, prin împărtăşirea experienţelor comune, a succeselor, dar şi a zonelor în care au fost întâmpinate dificultăţi, instituţiile vor fi mai aproape de a oferi răspunsuri coerente la problemele cu care se confruntă.
 
"Când mă pregăteam să vă vorbesc în calitate de gazdă a acestui seminar, mi-au căzut ochii pe o definiţie a francofoniei, elementul central, dincolo de cel profesional, al întâlnirii noastre: Francofonia este o fereastră deschisă către lume, unde cuvintele se întâlnesc pentru a crea legături şi unde ideile sunt împărtăşite pentru a construi un viitor comun. Parafrazând sintagma de mai sus, cred că punând ideile împreună, ne putem consolida capacitatea instituţională, ne putem îmbunătăţi metodele de audit şi putem deveni mai relevanţi şi mai pregătiţi, să ne inspirăm şi să fim inspiraţi în acest drum către un viitor mai bun pentru toţi", a mai spus Mihai Busuioc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1324 / 8793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...