ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu: Reforma la guvernanţa corporativă trebuie să se realizeze; numirile din companii făcute incorect vor fi reluate

16 Octombrie 2024   |   Agerpres

El a menţionat că România are şase luni la dispoziţie ca aceste numiri să fie făcute în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene.

 
 
Reforma privind guvernanţa corporativă în România trebuie să se realizeze, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, menţionând că va fi reluată procedura în cazul numirilor din companii făcute incorect din punctul de vedere al Comisiei Europene, astfel încât să fie rezolvată, în cel mai scurt timp, problema suspendării plăţilor din PNRR.

"Reforma privind guvernanţa corporativă în România trebuie să se realizeze. Dacă anumite numiri au fost făcute incorect din perspectiva celor care ne evaluează, respectiv a Comisiei Europene, procedura trebuie reluată. Calea de reluare a acestei proceduri este una singură. Până la urmă, se schimbă conducerea, se reia procedura de numire. Procedura de numire trebuie făcută nu numai în concordanţă cu regulile Comisiei Europene sau regulile europene, ci mai ales în concordanţă cu regulile OCDE, unde vrem să intrăm, pentru că nu putem să ne păcălim să credem că, dacă rezolvăm o situaţie acum, pe moment, peste un an nu o s-o avem din nou, pentru că avem negocierea cu OCDE", a afirmat Câciu, întrebat după şedinţa de Guvern, ce va face Executivul pentru a rezolva problemele semnalate de Comisia Europeană în cazul numirilor din companii.


Potrivit acestuia, este vorba despre o "chestiune de asumare, de responsabilitate".

"Din punctul meu de vedere, se va rezolva acest lucru. Evident, va fi şi actul acesta care reprezintă un temei juridic consistent, e o decizie a Comisiei Europene, pentru a se trece, dacă vreţi, la această reluare a procedurii", a adăugat Câciu, întrebat cum vor fi schimbaţi şefii acestor companii având în vedere că nu pot să fie demişi.

Adrian Câciu a amintit că legislaţia privind guvernanţa corporativă a fost aprobată prin jalonul 439 al PNRR, care a fost evaluat pozitiv de Comisia Europeană.

"La momentul acesta, există legislaţia necesară. Evident, acolo unde au fost numiri în trecut, care nu concordă nici cu legislaţia actuală, actualizată pe baza jalonului din PNRR, dar nici cu ceea ce recomandă Comisia sau ceea ce ne va transmite, trebuie reluate procedurile. Calea juridică probabil că va fi una care aparţine Guvernului, dar, prin ministerul de resort, prin Ministerul Energiei", a adăugat el.

În opinia sa, este posibil să existe şi o "abordare mai bărbătească", cum a fost cazul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Metrorex, Mihai Barbu, care a anunţat că îşi dă demisia.

"Ieri am observat că - şi apreciez acest gest al domnului Barbu, dacă vreţi, nu ştiu, cred că aşa îl cheamă, de la Metrorex - care a spus: Îmi dau demisia pentru că nu vreau ca din cauza mea să se piardă bani de către România. E posibil să avem şi o astfel de abordare, dar dacă nu vor fi şi elemente din perspectivă juridică, să ajungem la obiectiv. Obiectivul se menţine. Această reformă va fi înfăptuită până la capăt cu toţii la masă, atenţie, în această coaliţie politică şi cu acest Guvern, sperăm cât mai repede", a adăugat ministrul Câciu.

El a menţionat că România are şase luni la dispoziţie ca aceste numiri să fie făcute în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene.

Conform ministrului, în cazul mai multor companii din transporturi, cum ar fi la CNIR, această problemă a fost rezolvată prin retragerea persoanelor din conducere şi reluarea procedurilor. La fel şi în cazul companiilor din subordinea Secretariatului General al Guvernului.

"Acest lucru se poate întâmpla foarte simplu şi la Energie. (...) Sper că se vor rezolva şi în celelalte zone. Nu-mi fac griji din perspectiva asta. E vorba doar să ne asumăm că nu merge. Banii aceştia sunt ai României şi trebuie să stăm la aceeaşi masă, indiferent de carnetul de partid, indiferent de campania electorală, şi să înţelegem că nu putem sta să se termine campania electorală ca să luăm nişte măsuri. Dacă le vom lua, trebuie să le luăm în timp util. Această cerere de plată, readuc aminte că am depus-o de un an de zile, cred că se puteau lua măsuri şi în timpul acestui an", a indicat Adrian Câciu.

Întrebat de ce nu au fost luate măsuri din luna iunie când a fost transmisă scrisoarea Comisiei Europene, Câciu a spus: "S-au luat măsuri la AMEPIP, după cum ştiţi, s-a schimbat conducerea şi a fost reluată procedura, iată şi la Transporturi, deci lucrurile evoluează".

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al Programului NextGenerationEU. Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. În acest context, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 763 / 9727
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...