ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Câciu: Reforma la guvernanţa corporativă trebuie să se realizeze; numirile din companii făcute incorect vor fi reluate

16 Octombrie 2024   |   Agerpres

El a menţionat că România are şase luni la dispoziţie ca aceste numiri să fie făcute în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene.

 
 
Reforma privind guvernanţa corporativă în România trebuie să se realizeze, a declarat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, menţionând că va fi reluată procedura în cazul numirilor din companii făcute incorect din punctul de vedere al Comisiei Europene, astfel încât să fie rezolvată, în cel mai scurt timp, problema suspendării plăţilor din PNRR.

"Reforma privind guvernanţa corporativă în România trebuie să se realizeze. Dacă anumite numiri au fost făcute incorect din perspectiva celor care ne evaluează, respectiv a Comisiei Europene, procedura trebuie reluată. Calea de reluare a acestei proceduri este una singură. Până la urmă, se schimbă conducerea, se reia procedura de numire. Procedura de numire trebuie făcută nu numai în concordanţă cu regulile Comisiei Europene sau regulile europene, ci mai ales în concordanţă cu regulile OCDE, unde vrem să intrăm, pentru că nu putem să ne păcălim să credem că, dacă rezolvăm o situaţie acum, pe moment, peste un an nu o s-o avem din nou, pentru că avem negocierea cu OCDE", a afirmat Câciu, întrebat după şedinţa de Guvern, ce va face Executivul pentru a rezolva problemele semnalate de Comisia Europeană în cazul numirilor din companii.


Potrivit acestuia, este vorba despre o "chestiune de asumare, de responsabilitate".

"Din punctul meu de vedere, se va rezolva acest lucru. Evident, va fi şi actul acesta care reprezintă un temei juridic consistent, e o decizie a Comisiei Europene, pentru a se trece, dacă vreţi, la această reluare a procedurii", a adăugat Câciu, întrebat cum vor fi schimbaţi şefii acestor companii având în vedere că nu pot să fie demişi.

Adrian Câciu a amintit că legislaţia privind guvernanţa corporativă a fost aprobată prin jalonul 439 al PNRR, care a fost evaluat pozitiv de Comisia Europeană.

"La momentul acesta, există legislaţia necesară. Evident, acolo unde au fost numiri în trecut, care nu concordă nici cu legislaţia actuală, actualizată pe baza jalonului din PNRR, dar nici cu ceea ce recomandă Comisia sau ceea ce ne va transmite, trebuie reluate procedurile. Calea juridică probabil că va fi una care aparţine Guvernului, dar, prin ministerul de resort, prin Ministerul Energiei", a adăugat el.

În opinia sa, este posibil să existe şi o "abordare mai bărbătească", cum a fost cazul preşedintelui Consiliului de Administraţie al Metrorex, Mihai Barbu, care a anunţat că îşi dă demisia.

"Ieri am observat că - şi apreciez acest gest al domnului Barbu, dacă vreţi, nu ştiu, cred că aşa îl cheamă, de la Metrorex - care a spus: Îmi dau demisia pentru că nu vreau ca din cauza mea să se piardă bani de către România. E posibil să avem şi o astfel de abordare, dar dacă nu vor fi şi elemente din perspectivă juridică, să ajungem la obiectiv. Obiectivul se menţine. Această reformă va fi înfăptuită până la capăt cu toţii la masă, atenţie, în această coaliţie politică şi cu acest Guvern, sperăm cât mai repede", a adăugat ministrul Câciu.

El a menţionat că România are şase luni la dispoziţie ca aceste numiri să fie făcute în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene.

Conform ministrului, în cazul mai multor companii din transporturi, cum ar fi la CNIR, această problemă a fost rezolvată prin retragerea persoanelor din conducere şi reluarea procedurilor. La fel şi în cazul companiilor din subordinea Secretariatului General al Guvernului.

"Acest lucru se poate întâmpla foarte simplu şi la Energie. (...) Sper că se vor rezolva şi în celelalte zone. Nu-mi fac griji din perspectiva asta. E vorba doar să ne asumăm că nu merge. Banii aceştia sunt ai României şi trebuie să stăm la aceeaşi masă, indiferent de carnetul de partid, indiferent de campania electorală, şi să înţelegem că nu putem sta să se termine campania electorală ca să luăm nişte măsuri. Dacă le vom lua, trebuie să le luăm în timp util. Această cerere de plată, readuc aminte că am depus-o de un an de zile, cred că se puteau lua măsuri şi în timpul acestui an", a indicat Adrian Câciu.

Întrebat de ce nu au fost luate măsuri din luna iunie când a fost transmisă scrisoarea Comisiei Europene, Câciu a spus: "S-au luat măsuri la AMEPIP, după cum ştiţi, s-a schimbat conducerea şi a fost reluată procedura, iată şi la Transporturi, deci lucrurile evoluează".

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 dintre cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al Programului NextGenerationEU. Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. În acest context, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 8964
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...